用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 韓國國際學校
樓主: siuwing6
go

韓國國際學校   [複製鏈接]

SuetSuetChu 發表於 16-9-24 05:44
只有中文是簡體字,其他科目全英

課外活動可參考:
check pm , thx

Wing(婷婷媽咪) 發表於 16-9-21 23:39
見到呢個topic真好,我岩岩收到offer, 我仔12月1會插班yr.5, 成個過程太快,現在調節心情中,因本身讀主流 ...

歡迎你加入 KIS!我仔上年都係插 Y5 入來,今年 Y6 了,佢係由區內傳統小學轉來,佢讀書成績唔算好,係傳統學校定義為蠢架喇(名次低丫嘛)所以自信差,老師亦唔多理佢,本已一直想轉國際學校,但唔敢申請因為見一來係勁人讀(起碼英語勁流利,我仔好普通的),二來好貴,又要買 debenture or capital levy, 唔駛諗,仲要排隊排幾年,諗住根本唔會輪到自己,所以無報過。

後來係有位朋友介紹(佢仔同我仔同年)佢早我地一年已在 KIS ,經佢介紹先知整個收生,面試過程都好快,一見完就收,仲係今日見完,明日開學個隻(個時係8月,佢地係8月開學的,嚇死)...在怱怱忙忙下咁就轉左去。

佢唔係一間 hot 既 IS, 可能係地點(東區)較遠,同名字(我都以為 KIS 係只收韓國人,又或一定要學韓文....哈哈...)所以原來佢間學校咁大,但學生人數唔多,好多 grade 都係一班 only , 我仔上年 Y5 就有兩班,每班都係13人左右,關注相對好好。

我仔上年個班有香港人(幾個,唔算多),印度人,菲律賓人,歐洲人,韓國人...都都算幾多元國籍,又竟然無強國人 wor , 呢點我反而有d 意外(可能其他班有,唔清楚...但即係唔係 majority 啦)

KIS 收費唔貴,起碼唔駛我拎幾百萬去買 debenture ,只比一個月 deposit 就入得,學費相對亦平($9000左右,國際學校來講真係算平),好少其他收費,以一間有泳池有自己 canteen (lunch 係現場每日做架,有廚房,唔駛好似以前咁捱人地交來既飯盒,我仔最鍾意食壽司架),呢間算係平民得來水準唔差既國際學校。

請問學生英文程度如何?由於是韓國學校,感覺校內環境不是太international ,希望是誤解

還有,東南亞籍 vs 西方國家學生比例幾多?

學生品行如何?

感謝各位解答

回覆:韓國國際學校

KIS is a very caring and family type school, my kid likes the school a lot.  Academic level is quite solid with systematic assessment reports.  We appreciate it so far.  School fee is reasonable and value for money.

回覆:韓國國際學校

請問
1. International section 是否就不用學韓文?
2. Year 2 功課量如何?每天大約要用多少時間做功課?
3. 每學年有多少測考?
4. 學校的課外活動要額外收費嗎?
5. 每又上課時間是什麼時間到何時放學?
謝謝解答

回覆 smallpeach 的帖子

To answer your questions:
1. International section 是否就不用學韓文?- For second language you can choose between Mandarin and Korean. So Korean is not compulsory, and almost all Hong Kong Chinese will choose Mandarin.

2. Year 2 功課量如何?每天大約要用多少時間做功課?- Homework doesn't come on a daily basis. Usually come on Thurs and Friday and should be handed in on Monday/ Tuesday/ Thursday. It is hard to say how long as it also depends on how quick your kid can finish the homework. Math/ Science can be done rather quickly (15-20 mins each) and for Chinese it will be 20-30 mins I would say (depends on which stream the kid is in) and for English around 30 minutes (you need to write journal, so it really depends on how quick your kid writes).

3. 每學年有多少測考?For Year 2, no. Grades based on continuous assessment.

4. 學校的課外活動要額外收費嗎?If you choose the "internal ECA" taught by the existing teachers, then no. If you choose the external ECA held by external organizations, then yes. Take a look at the school website and you will have the details and the fees.

5. 每又上課時間是什麼時間到何時放學? 3pm. If you have ECA then it will be 4pm.

謝謝解答

回覆 mrcamel 的帖子

I should add that the homework for each subject comes once per week.

mrcamel 發表於 16-10-12 10:00
回覆 mrcamel 的帖子

I should add that the homework for each subject comes once per week.

請問你小朋友返KIS 開心嗎?
學校英文程度好嗎?
Thanks

回覆 kkk2015 的帖子

Kids are quite happy with KIS and their English level has quite significant improvement over time (for those whose English is second language), which shows that their language policy works.

mrcamel 發表於 16-10-14 15:51
回覆 kkk2015 的帖子

Kids are quite happy with KIS and their English level has quite significant imp ...

Thank you for sharing

彥彥媽咪 發表於 16-10-6 16:09

歡迎你加入 KIS!我仔上年都係插 Y5 入來,今年 Y6 了,佢 ...
請問會繼續係KIS讀中學嗎?

Wing(婷婷媽咪) 發表於 16-9-21 23:39
見到呢個topic真好,我岩岩收到offer, 我仔12月1會插班yr.5, 成個過程太快,現在調節心情中,因本身讀主流 ...
hello~ Wing(婷婷媽咪)請問開學後感覺如何? 老師及同學都OK?
仔仔適應如何?

Hi Siuwing6 - 仔仔上星期四返第一日, 第二日已經適應晒, 佢讀得好開心, 佢而家上堂唔識既野, 佢會主動問老師, 以前係local school, 佢一問就比老師鬧佢, 話佢咁都唔識, 而家係KIS, 只要佢問, 老師都會耐心地答, 佢話小息比以前多又比以前長時間, 日日都可以玩, 我自己觀察呢幾日, 覺得佢開心左, 輕鬆左, 因為每日唔多野做, 佢有時間睇書, 唱歌, 因為冇咁忙, 我地可以好早就瞓覺, 以前9點搞掂晒功課開始溫書到10:30, 佢可能個腦仲run緊, 所以要差不多11點先瞓得著, 但6:15起身, 同埋我諗因為佢而家返學時間放電放得好足夠, 佢一上床就瞓, 第二朝唔洗我叫就起身, 而家可以9pm瞓到7am, 好鍾意返學.

我見佢尋日自己畫左張X'mas card比老師, 內容係多謝老師教佢咁多interesting things, 我諗暫時我睇到轉校係正確既選擇.

真係好多謝呢到所有媽咪既Sharing, 等我同仔都好順利融入呢間學校.

Wing(婷婷媽咪) 發表於 16-12-7 12:04
Hi Siuwing6 - 仔仔上星期四返第一日, 第二日已經適應晒, 佢讀得好開心, 佢而家上堂唔識既野, 佢會主動問老 ...

多謝你的分享

請問同學國籍係乜野人?比例佔幾多?

想問上課的情況怎樣才?阿女現讀傳統,每天都拆訴上課超沈悶、放學仲要做重覆這些內容的大量功課,已完全失去學習興趣。KIS教學會否比較生動活潑?同級內有否分程度學習?

Wing(婷婷媽咪) 發表於 16-12-7 12:04
Hi Siuwing6 - 仔仔上星期四返第一日, 第二日已經適應晒, 佢讀得好開心, 佢而家上堂唔識既野, 佢會主動問老 ...
聽到你仔仔適應得咁快,又開心, 都好替你高興睇黎老師都好有耐性喎,會耐心解答問題,令到小朋友會主動發問好重要
請問每班幾多人? 一級幾班?

Thanks!

一級1-2班,我仔yr5有2班,佢班有17人,學習模式生動好多,教得慢d,少抄寫,要小朋友去探索而唔係填鴨入腦,但要適應都幾得閒,我初初都好忐忑,一來怕選錯,因們佢係local讀得唔算太差,但辛苦既,二來我一直覺得仔個腦都唔太轉,怕去IS要用腦佢得唔得?三來一直填鴨佢個人唔主動,我怕讀IS令佢有惰性,但開學幾日,我發覺自己諗多左,唔係一定好忙先學到野

請問轉左新校長 so far ok 嗎?

回覆樓主:

請問,如果本身first language唔係英文,入kis會唔會學到native english?
‹ 上一主題|下一主題