用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: stockmike
go

今年好似有啲轉變 [複製鏈接]

引用:既然語言政策行之已久,家長認同,學生受惠

原帖由 smart_bus 於 16-09-24 發表
既然語言政策行之已久,家長認同,學生受惠,點解要改要試?
竟然話唔係EMI學校,咁即係想點?
...
不如直接問返學校,唔好估估下。

kaatt 發表於 16-9-24 18:09
不如直接問返學校,唔好估估下。

咁我喺curriculum evening問下先

我個仔仔都話同學之間係講廣東話!

朋友讀到5年班了,話無強制在學校不可說廣東話,只是上課時要用返堂上的語言(英文/普通話)而已。

回覆:今年好似有啲轉變

學校無禁止學生講廣東話,但有獎勵計劃,鼓勵學生小息,午息時都講多啲英普。

我問過亞女,佢上中學了,但佢話係睇個別班主任,咁多年只有一年係強制過,但佢吾like,佢話覺得無幫助,仲話平時上堂大部份都講英文㗎啦,都夠啦,私下傾計吾洗啦,但對d母語係國語或英文嘅同學和老師,佢地都會自然地轉channel。咁亞女d英普又吾差嘅,我屋企係廣東話channel

咁多年我都以為係強制,可能我自己一廂情願,原來亞女吾like

學校現似乎都收到家長們的關注,著重講明 EMI,又推行番一啲計劃繼續鼓勵學內溝通用番英普。我相信有啲家長覺得小朋友私下學內用英普溝通好無謂,但似乎大部份讀此校家長都支持,否則 noise 也不會貢大。我囡囡話佢自己而家在校內只講英普了,其他人仍有部份用廣東話。但既然學校已推出措施加強,如囡囡繼續用廣東話只怪我管教不善,而不是學校問題了,學校而盡力營造環境了。

回覆:stockmike 的帖子

Please keep us all updated as it would be of great help for my application for G2 next year. Thanks!

其實在課堂上係嚴格規定小朋友用英普,只係類似通識科改用廣東話因為要作大量討論。
如果係小息朋友之間講既語言就好難強行要小朋友執行,除非一講就互篤即刻話俾老師聽啫。我又唔想小朋友變成咁

oxpapa 發表於 16-9-22 07:46
校長已講明呢間唔係EMI學校,地會著重兩文三語,又配合教育局母話教學。依家重新睇重廣東話,人文素質用 ...
廣東話教?

回覆 hebe2010 的帖子

常識係用廣東話教, 中文係用普通話教, 其他科目用英文

校长在curriculum evening晚上有讲,什么都没有改变。他好无奈的说,还没有改家长反应就已经好大了。我觉得做家长的还是应该多支持学校的工作,多和学校沟通,再在媒体上反应。谣言止于智者。

jql  like  發表於 16-10-11 14:05
‹ 上一主題|下一主題