用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

今年好似有啲轉變 [複製鏈接]

今年囡囡入讀小一,同學們以廣東話為溝通語言,似乎沒有好好執行以往在校只講英普的政策。好明顯地,囡囡相較哥哥當年小一,說英普能力及意向較差。我仲好清楚記得,哥哥小一無耐回家係好 willing 去講英文,去到中期直頭好順口,我仲有啲驚喜,問哥哥他説學校唔俾講廣東話。但今年似乎有所不同,唔知係唔係政策有變定中間有人無執行,我需要溝通式的英語,唔係老師我講你聽的單向英文。

1    0    0    0

回覆:今年好似有啲轉變

會唔會因為剛開學

回覆:yukisch 的帖子

都唔知係唔係新校長無執得貢緊? 定係我仔好彩當時成班都遵守?其實好緊要,自細有咗習慣就高少都唔會放棄,起碼大仔小三仍在校內講英普,有渠道俾佢將英普溶入生活。而家細囡話成班圍內都講廣東話,唯有有待觀察,我唔著重英普教學,中文我情願粵教添,我比較著重英普溝通能力。

係咪改咗政策呀,校長喺開學禮都講廣東話,佢喺coffee tea social時話係Dr Ben都比佢講廣東話㗎。

校長已講明呢間唔係EMI學校,地會著重兩文三語,又配合教育局母話教學。依家重新睇重廣東話,人文素質用廣東話教,平時課堂可以用廣東話講解,小朋友就更容易掌握學習內容,相信對於中文學習成績都好有幫助啊。

嘩,咁真係好唔同喎,點解第11年先改?

我最忌有聽無講,真係貢大轉變 ?

一間大部份科目以英語上課的學校,竟然話唔係EMI?即係點呀?

效果會差好遠喎

我喜歡WKF都係因為英語語言環境,如果少了這個賣點,同讀普通學校有什麼分別?!

我直接感受到效果,點解一轉校長就變?一間有軌道學校唔應該因有一兩個人就變,轉人即轉政策即係唔夠隱定,點叫人有信心讀 ?

kaatt 發表於 16-9-23 17:09
我喜歡WKF都係因為英語語言環境,如果少了這個賣點,同讀普通學校有什麼分別?!

...
"我喜歡WKF都係因為英語語言環境"  ... ...
This is also one of the reasons I chose WKF !!!  Is there really a fundamental change on this?!!

學校有正式通告宣佈嗎?我覺得咁大件事,應該諮詢家長先決定喎!

浸小最出名係校長坐唔穩,雖然係咁,但之前咁多個校長都唔係咁㗎喎。
無咗英語環境,就無咗浸小特色。咁大件事,連家長都唔知?咁點算呀?

有沒有現任WKF 家長可以講下現在的實際英文語境情況係點?

啱啱先正常返左果十零日學啫,咁快就好似有哂結論?試問大人返份新工都可能未適應完啦。對學校對自己小朋友有多d信心啦!

jql    發表於 16-9-28 09:26

我小朋友無呢個問題!佢唔係讀英普幼稚園,我地屋企只講廣東話,但小朋友最近講多左英文,無啦啦會用英文同我講野!
其實老師有講過話佢地會鼓勵小朋友小息午息盡量用英普溝通,但應唔係強制

ronniedad 發表於 16-9-23 23:17
啱啱先正常返左果十零日學啫,咁快就好似有哂結論?試問大人返份新工都可能未適應完啦。對學校對自己小朋友 ...

就係校長話浸小唔係EMI school先擔心呀嘛

唔駛擔心,沙田區出名小學都唔係英小,例如:宣陳、沙呂、馬循、聖母、沙官、浸信、靈粮……老師都舉行英普日之類活動,地學生嘅英文、普通話、知識同品格都好好。依家最重要係俾機會學校去試新嘅改變,唔好咁快落結論。

既然語言政策行之已久,家長認同,學生受惠,點解要改要試?
竟然話唔係EMI學校,咁即係想點?
‹ 上一主題|下一主題