用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 男仔15分,搬去41定12網好?
樓主: matt727
go

男仔15分,搬去41定12網好? [複製鏈接]

mannewliv 發表於 16-9-23 11:59
女仔就梗係11啦
好想知道女仔點解係11好過12呀?請指教!

MiffyShe 發表於 16-9-23 23:48
好想知道女仔點解係11好過12呀?請指教!

首先講,我只覺得11好些少,但其實大家都算接近。

如果係女仔報12網,小學第一志願揀一間聯繫女校,第二志願已經唔知有d難揀。如果揀第二間聯繫女校,好可能已無位(有錯請指正),撞彩意味很重。如報男女小學(如軒小),升中就幾乎只可揀bps(如屬b1生的話),其他聯繫中學派出黎既位少得可憐。

11網的話,就算入唔到有聯繫中學既小學,入其他男女校,質素有番咁上下,到升中時亦有英華同聖嘉勒等b1校接收幾乎所有b1生,基本上b1女仔將所有b1中學放在前面,肯定入硬,完全唔使擔心。

當然,11網近年人口增加,將來可能b1位唔夠b1生多,呢點都要考慮,但同樣情況在12網一樣出現。

有錯請指正

引用:12網派吾到第1志願,+就已經會派到8,9,10志

原帖由 psspss99 於 16-09-21 發表
12網派吾到第1志願, 就已經會派到8,9,10志願, 要有叩門的心理準備.
除了11網,那一個不是天地網?但12網算是多選擇,傳統名校有st joe,華上,華下,地區名校有軒上和軒下!可分散客源!

引用:Quote:MiffyShe+發表於+16-9-23+23:48+好想

原帖由 mannewliv 於 16-09-24 發表
首先講,我只覺得11好些少,但其實大家都算接近。

如果係女仔報12網,小學第一志願揀一間聯繫女校,第二 ...
除了BPS外,還有3間聯繫小學既中學,因這3中學學額多於小學的學額!就以st paul為例,中學180,小學是120,就算全收小學仍有60個多餘學額!
其實細心看看學額,12網對女生而言是不錯!

‹ 上一主題|下一主題