用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 聲音敏感
go

聲音敏感 [複製鏈接]

請教大家有咩方法可以幫助小朋友聲音敏感問題?仔仔26個月,對風筒聲,裝修聲,波波池内的泡泡槍發出的聲音非常害怕.同時,對屋外的聲音非常敏感,車聲人聲,難於集中精神,睡覺時聽到小小噪音都會醒過來。請大家分享一下經驗,多謝.
   1    0    0    0

cloudhk 發表於 16-9-19 23:30
請教大家有咩方法可以幫助小朋友聲音敏感問題?仔仔26個月,對風筒聲,裝修聲,波波池内的泡泡槍發出的聲音 ...

風筒--我係同巨吹頭髮,吹吹下會開冷風吹下巨的面,比巨試渣住玩(冷風吹下),當然開始都會驚,都要d時間
氣槍聲--帶巨摸下個槍,禁下發射,在同巨解釋,在玩多幾次
訓覺--會開音樂,用音樂隔d雜聲

回覆:cloudhk 的帖子

我女女都係聽覺比較敏感。不過大左好d, 風筒聲先用細強度先,或者有時叫佢幫你吹下頭當同佢玩,見佢可以接受再慢慢加到強風,之後就唔怕啦,吹手機聲又係搵部細聲d ge 同佢講你等等媽咪吹手,比佢聽但唔好夾硬要佢試,見佢可以接受就讚佢叻大個女唔驚啦wor~~佢接受左叫佢試下或可以再挑戰大聲d ge~~裝修聲講真大聲大人都覺得煩,佢驚我覺得可以接受,平時有時係街經過d 裝修地方會解釋比佢聽叫,話叔叔整緊野呀,鑽緊ge 聲呀,揼緊牆呀,比佢睇到d聲點樣黎,如果屋企再聽到就同佢講,叔叔可能係上面攞住錘仔揼緊野wor,形象化左佢,佢會接受d。吹波波部機我阿女都驚,唔敢入個個範圍玩,但我覺得又唔係成日去就無理,玩其他野lor~~~我阿女以家聽到d奇怪聲都會問我咩聲黎ga, 解釋左佢知或形象化左佢會好d~~佢再聽到自己會合理化左個聲唔會再gum怕~~

我仔都係聲音敏感,做左聽樂治療改善做好多,至少唔會聽到某些聲音發癲,和現在專注力好左,易左入睡

多謝大家詳細的回覆.希望幫到仔仔.

回覆 LeeCC 的帖子

LeeCC,可唔可以share有關音樂治療的方法?多謝你.

LeeCC 發表於 16-9-20 11:48
我仔都係聲音敏感,做左聽樂治療改善做好多,至少唔會聽到某些聲音發癲,和現在專注力好左,易左入睡 ...

可以pm 我有關資料嗎?謝謝

LeeCC 發表於 16-9-20 11:48
我仔都係聲音敏感,做左聽樂治療改善做好多,至少唔會聽到某些聲音發癲,和現在專注力好左,易左入睡 ...
請問聽樂治療係點做架?想了解下,謝謝

回覆 LeeCC 的帖子

我都想了解下音樂治療, 你可唔可以PM 些資料比我?

https://vitallinks.com/therapeutic-listening/

我不個別答大家了,大家可以上這個網頁看看,或search聽樂治療,也有一些中文簡介
‹ 上一主題|下一主題