用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 請問Ritalin同Strattera呢兩款藥的分別
go

[過動] 請問Ritalin同Strattera呢兩款藥的分別

食緊Ritalin但醫生話試下轉另一款藥Strattera, 副作用差不多, 應該適合小朋友多D.

想知道有無其他小朋友食Strattera? 醫生話一開始食就不可以中間停藥, 否則會影響藥力, 之前食Ritalin時, 醫生話假期時可以停食, 到返學先食番, 若而家轉藥 就不可以假期時停藥, 應該聽從醫生建議轉藥嗎?

有無小朋友食開呢隻藥可以比D意見? 謝謝。

完全係兩隻唔同既藥喎,
既然醫生話轉藥,咁應該係S字頭既藥比較適合你小朋友
你應該將你既考慮話埋俾醫生聽

jcdad 發表於 16-9-19 22:17
食緊Ritalin但醫生話試下轉另一款藥Strattera, 副作用差不多, 應該適合小朋友多D.

想知道有無其他小朋友食 ...
請問你是看政府醫生嗎?小兒最初吃Ritalin, 因副作用關係,轉吃Strattera, 現在已沒有什麽副作用,這藥要儲二至三星期才發揮到效力,儲夠藥力後,二十四小時都能集中精神,相比Ritalin, 這藥更適合小兒,做功課和備課時有明顯的進步。

Hopeful2010 發表於 16-9-23 11:41
請問你是看政府醫生嗎?小兒最初吃Ritalin, 因副作用關係,轉吃Strattera, 現在已沒有什麽副作用,這藥要儲 ...

可24小時有效又幾好wor,  禁你仔仔食S有冇副作用?  一日食幾多粒? 點食法?

引用:Quote:jcdad+發表於+16-9-19+22:17+食緊Rit

原帖由 Hopeful2010 於 16-09-23 發表
請問你是看政府醫生嗎?小兒最初吃Ritalin, 因副作用關係,轉吃Strattera, 現在已沒有什麽副作用,這藥要儲 ...
政府開strattera嗎?

bestwish 發表於 16-9-27 10:49
可24小時有效又幾好wor,  禁你仔仔食S有冇副作用?  一日食幾多粒? 點食法?
每天早上吃一粒,仍有搣手指和腳指甲,食strattera後,食得、睡得、情緒穩定,現在仍未開足份量,上堂有遊魂,做功課間中不能集中,但整體來說是有進步。

do-re-me 發表於 16-9-29 11:52
政府開strattera嗎?
看私家醫生,下個月會見政府醫生,我都想知政府會不會開這隻藥。

Hopeful2010 發表於 16-9-29 14:10
每天早上吃一粒,仍有搣手指和腳指甲,食strattera後,食得、睡得、情緒穩定,現在仍未開足份量,上堂有遊 ...

搣手指和腳指甲 是ADHD 徵狀之一?

bestwish 發表於 16-9-29 14:16
搣手指和腳指甲 是ADHD 徵狀之一?
是ADHD誘發出來的tics,以前沒有出現,吃藥後便出現,醫生說是副作用,但轉藥後仍在,只是少了些。

Hopeful2010 發表於 16-9-29 14:58
是ADHD誘發出來的tics,以前沒有出現,吃藥後便出現,醫生說是副作用,但轉藥後仍在,只是少了些。 ...

引用:Quote:jcdad+發表於+16-9-19+22:17+食緊Rit

原帖由 Hopeful2010 於 16-09-23 發表
請問食r有咩副作用?

我掛念嫲嫲 發表於 16-9-29 15:34
請問食r有咩副作用?
眨眼睛、容易發脾氣、搣手指、腳指甲

引用:Quote:我掛念嫲嫲+發表於+16-9-29+15:34+請

原帖由 Hopeful2010 於 16-09-30 發表
眨眼睛、容易發脾氣、搣手指、腳指甲
thanks,  我都唔知阿仔有無副作用
因為放學已經過咗藥較

引用:Quote:原帖由+Hopeful2010+於+16-09-23+發

原帖由 我掛念嫲嫲 於 16-09-29 發表
請問食r有咩副作用?
r:頭痛,冇胃口,瞓唔著

do-re-me 發表於 16-10-18 02:17
r:頭痛,冇胃口,瞓唔著

r字頭,過左藥力,係咪會一切正常冇哂副作用?

我想叫醫生開R, 只係考試前溫習,同埋考試時食,平時唔係考試唔食。因為醫生話我仔唔使用藥住,因為仲細同埋成績唔差又冇比老師投訴。但一到考試時,我同佢都好痛苦,呀仔唔願溫書,成日要同佢角力。佢不斷大叫同發皮氣。

adrio    發表於 17-6-5 12:03

政府係無strattera, 但可寫紙比你出去買

回覆 Hopeful2010 的帖子

抱歉現在才回覆.

是, 看政府醫生,醫生寫紙比錢買這藥.

與R藥相比, S藥好似好D, 副作用方面, 發覺有搣手指、腳指甲及早上沒有什麼胃口吃早餐, 但午飯及晚飯正常.但以前吃R藥好明顯是完全沒有胃口及搭車時會嘔.

但小朋友不喜歡吃藥, 常借D意忘記吃, 此藥不好的地方是一旦停吃了就沒有效用, 要吃足一段時間才能揮效力.

fomchan 發表於 16-10-26 12:24
政府係無strattera, 但可寫紙比你出去買

正苦是有開 s 的!

Hopeful2010 發表於 16-9-23 11:41

我想問下如果食Ritalin, 藥力過左幾耐先可以有胃口食番野?  Thanks.

bestwish 發表於 16-11-22 11:23
我想問下如果食Ritalin, 藥力過左幾耐先可以有胃口食番野?  Thanks.
小兒只吃了3個月Ritalin, 現已轉服Strattera,那時吃長效8小時的,到下午藥力已過,但晩飯也吃得不好,也許他本身吃飯也很慢。