用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 IELTS Transcript / Result Slip
go

IELTS Transcript / Result Slip [複製鏈接]

I don't think just a A4 black & White print out can be recognized as an official proof.

Can any mum share your experience. Thanks.

2    0    0    0

有無媽咪D 可以分享一下經驗.

Pinypon 發表於 16-9-19 13:46
有無媽咪D仔女已經在UK考咗IGCSE知呀 ? 可以分享一下經驗.
正本要11月中,學校才會收到。我是叫學校出certified 速遞比我。

我想請問GCSE 和 IGCSE有咩分別。小兒今年剛到 UK 讀Y11, agent 話一般由 Y10 讀,完成 Y11 就考會考。 但如果好似我個仔咁由 11班開始,就減少D科目。我理解有錯嗎?請指教

回覆 noel2010 的帖子

Thank you.

f.choi 發表於 16-9-19 22:37
我想請問GCSE 和 IGCSE有咩分別。小兒今年剛到 UK 讀Y11, agent 話一般由 Y10 讀,完成 Y11 就考會考。 但 ...
海外生例如香港讀國際學校嘅就考I (International) GCSE,英國local school一般考GCSE,但亦有local school會考IGCSE,程度深D。學校網頁應該有講考邊個,歷年公開試成績會提,再唔係問番agent。
八卦一問,點解一去就讀Y11?唔怕太辛苦咩?又要適應環境又即刻準備公開試。又想八下邊間會收Y11?

一開始 agent已經話如果 F.4升 F.5 過去就係要搵 有 IGCSE 的課程,因為一般傳統學校嘅 GCSE班係唔會收 Y11插班的,所以選擇真係好少,而且地方也較遠。 但小兒在香港讀書實在有點壓力,在傳統學校中如果你不是太穾出,基本上老師是不會特別去照顧這群不上不落的同學,所以決定給他轉一下環境,重獲自信,可能會對學習好一點。IGCSE學習的科目是比 GCSE少一些,學校集中在這年教6、7科左右, 希望佢能跟得到

etoile  加油!  發表於 16-9-24 15:43
‹ 上一主題|下一主題