用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 求救,發脾氣撞頭
go

求救,發脾氣撞頭 [複製鏈接]

㸃算好?有冇方法教佢唔撞頭?巳經講咗好多次啦!2歳多D,常撞到瘀晒,好心痛
   1    0    0    0

要了解他撞頭的行為動機喎!
是否自我刺激行為, 撞完先舒服?係就 取而代之 e.g.叫佢request按摩佢個頭
是否引你關心注意? 係就忍住唔理
如果發脾氣小朋友唔識處理情緒,
就1)(指出他的情緒係點)e.g. 話佢知 你好憫憎喎
2) 再了解 >感同身受 e.g. 我明白 你因為....所以好憫憎
3)冷靜期間 > 搵一個方法係小朋友能放鬆的 e.g. 揑cushion/公仔/毛巾...etc
4)靜得到就讃番佢 做得好

係我教學經驗
有問題歡迎PM :)

janejanewu 發表於 16-9-19 10:56
要了解他撞頭的行為動機喎!
是否自我刺激行為, 撞完先舒服?係就 取而代之 e.g.叫佢request按摩佢個頭
是否 ...

謝謝你呀!我又想問吓我仔仔最近唔喜歡沖涼,一入洗手間走頭,怎樣好?

睇你小朋友的情況,我建議你帶佢去做評估。

回覆 mo515 的帖子

最簡單要令佢喜歡沖涼,可以將鐘意的玩具帶入去,又或者獎勵佢入左佢洗洗間。我遲左覆你,如果宜家佢仲有依個問題,你不妨講詳細d,我再覆你啦

如果小朋友有你以上講既行為問題,咁佢可能真係需要接受D訓練喎,佢除左唔鍾意沖涼同撞頭之外仲有冇其他"非常"行為? 比如話好沉迷車/ 巴士; 會不停轉野/ 好鍾意睇D野轉之類?

janejanewu 發表於 17-2-24 19:07
回覆 mo515 的帖子

最簡單要令佢喜歡沖涼,可以將鐘意的玩具帶入去,又或者獎勵佢入左佢洗洗間。我遲左覆 ...

謝謝你,現在2歲半,撞頭行為巳接近無,不喜歡沖涼只是間唔中才有,但令一問題出現,小朋友全日N, 老師話佢理解力低,好多時指令要講2、3次才明白,而且言語弱(巳上緊言語治療),學嘢要個別教佢,小朋友都未掌握,怎樣好?

mo515 發表於 17-2-28 16:44
謝謝你,現在2歲半,撞頭行為巳接近無,不喜歡沖涼只是間唔中才有,但令一問題出現,小朋友全日N, 老師話 ...

咁你小朋友係咪排緊S位?

funghon 發表於 17-3-1 00:04
咁你小朋友係咪排緊S位?

只是排E位

係語言問題定專注問題? 其實語言理解慢幾多? 其實都是要對症下藥,操番語言,學校咩指令唔得就係屋企練定,同埋同小朋友係屋企預先備課。

legolas625 發表於 17-3-1 09:34
係語言問題定專注問題? 其實語言理解慢幾多? 其實都是要對症下藥,操番語言,學校咩指令唔得就係屋企練定, ...

我估仔言語遲緩令到佢理解能力低,現在巳上緊言語治療,現在2歲半,但講嘢佢現在只有2歲多d, 言語治療師話慢慢來,比d 時間佢,因為理解力弱,未唔明老師講什麼,也令佢注專力弱,因為開始發白日夢,老師話要train 佢認大小,形狀,顏色啦!

差半年唔係差太多,大小,形狀,顏色其實都係呢個年紀教
‹ 上一主題|下一主題