用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 11網 Sen friendly 小學
go

[學校] 11網 Sen friendly 小學 [複製鏈接]

6歲仔,i位,今個月報小學。整體緩慢不過以家老師話同K3同學差不多。在校沒投訴,校外家裡有ADHD現象。去左幾家小學簡介會,一問到小學有什麼支援,都是話政府支援少、etc
有沒有小朋友正在11綱返學的可以傾吓?
   0    0    0    0

因為在學校問題不大,所以不太想進4寶。但又怕學習方面會唔會弱D,怕跟不到

引用:+本帖最後由+BeeBooMa+於+16-9-19+00:43+編

原帖由 BeeBooMa 於 16-09-19 發表

因為在學校問題不大,所以不太想進4寶。但又怕學習方面會唔 ...

4寶有咩唔好?每間學校都各有特色,雖然被人稱寶校,有沒有了解過?我參觀過其中一寶,好有教無類,支援多&包容,校長親自解答他們點調適,小朋友有學習能力一樣升Band one中學。

如果了解過後真的不能接受寶校,就考慮小班教學既學校,起碼可能人數少,老師會照顧到。
小班教學名單:
http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/applicable-to-primary/small-class-teaching/schools_sct_2016_17_c.pdf

回覆 methy 的帖子

請問你去過邊間參觀?Thx

引用:回覆+methy+的帖子 請問你去過邊間參觀?T

原帖由 BeeBooMa 於 16-09-20 發表

請問你去過邊間參觀?Thx

新會商會

你多爬下文,有媽媽話間學校因出生率高左不愁收生而谷多左&因出名包容亦收得太多SEN,小一分兩班:一班SEN;一班正常。

但整體校長好大愛&親力親為去攪好間學校,講座日有已升讀B1(Band one)中學既舊生作出分享,他們有d係SEN適應不到其他學校而轉校,新會商會既包容&按能力調適&教導,令他們有重新既機會,你就會明點解呢間寶校收爆&有waiting list

我舊年同校長傾過,分享埋:

校長:主流學校係比正常發展小朋友學習知識,同人相處既地方。
曾經外購治療服務,例如職業治療,但治療師都覺得咁樣係派費金錢,每個星期20分鐘,對小朋友成效唔大。如果入讀而小朋友有呢方面問題,家長要外出接受訓練。

學校係行緊融合教育係舊模式,政府比一舊錢$35萬予學校,其實唔夠,幸好有捐款可補貼,舊錢用黎請TA協助課堂教學。

舊年開始小一有兩班。一班集中資源照顧SEN,有TA協助上堂,校長大愛,上堂時間自己都經常入課室。

調應係有,例如人地抄三次,SEN小朋友只需抄一次;小一考試測驗係以讀卷形式,小二就要自己睇題目,小手肌唔得就比調適,寫唔到中文字,例如1.口2.眼睛3.鼻,只需填上個no.就可以。

小朋友有障礙而想入讀,家長就要定個目標,一年唔得就走,定兩年、三年唔得就走?唔好期望一年唔得,第二年會得...

咁你小朋友讀邊間?

引用:回覆+methy+的帖子 咁你小朋友讀邊間?

原帖由 BeeBooMa 於 16-09-22 發表

咁你小朋友讀邊間?

呢間

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3297567&page=1#pid43416108

Thx 不在N11?

引用:回覆+methy+的帖子 Thx+不在N11?

原帖由 BeeBooMa 於 16-09-22 發表

Thx 不在N11?
特殊學校黎,港島區,我住11區

回覆:methy 的帖子

想問政府比35萬是每年嗎?

引用:想問政府比35萬是每年嗎? +

原帖由 Hello101 於 16-09-23 發表
想問政府比35萬是每年嗎?
係。
唔知今年幾多呢,舊生捐款返而好多,但忘記幾多。

我正想幫亞仔轉去此校,原來要排waiting,咁真係唔知點好!
‹ 上一主題|下一主題