用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華小學
樓主: wongkitty
go

英華小學   [複製鏈接]

retriever 發表於 16-9-22 16:21
你知?!
面試得果15分鐘, 有幾個TASK 要做, 又有5個小朋友要讀書俾校長聽. 你估小朋友可以讀幾耐. 有幾多時間俾個小朋友表演出你所講概 CHARACTER 呢? 讀書唔係主要睇讀書概小朋友, 係睇其他小朋友概反應.

hppa    發表於 16-9-22 17:59

對我記得DVD上有講,校長是當其中一個小朋友在讀書時,觀察其他四個小朋友的反應。例如是否專心地聽,或乜都唔理自己低頭看自己的書;又有些小朋友會半途插咀一齊講⋯⋯⋯呢個背後的副校及老師都會計分。到底校長想要乜?我唔敢講,但尊重別人及有禮貌是一定要的!

retriever    發表於 16-9-22 16:53

積奇百事 發表於 16-9-22 16:40
面試得果15分鐘, 有幾個TASK 要做, 又有5個小朋友要讀書俾校長聽. 你估小朋友可以讀幾耐. 有幾多時間俾個小 ...

非常同意,時間好少架,讀書係佔好少時間。其實前一頁有家長已講左重點。校長係睇你小朋友點同佢和其他小朋友互動,及有冇禮貌。

我自己小朋友都話,校長任他們選書,讀左一陣,主要係校長問問題同玩。好愉快。

第三次見校長時都有話小朋友表現。我反而覺得係我自己答得差。

其實,個人覺得,學術的野,第一次面試已經考完,第二、三次面試重點完全不在學術。

回覆:英華小學

同埋喺第二次面試,五個小朋友讀完書之後,校長會問問題。我覺得切勿搶答叻唔切。阿仔話佢連續舉咗幾次手校長都唔叫佢。可能test 下耐性,禮貌etc

Mario1234 發表於 16-9-22 16:48
對我記得DVD上有講,校長是當其中一個小朋友在讀書時,觀察其他四個小朋友的反應。例如是否專心地聽,或乜 ...
講中哂

aka722 發表於 16-9-22 17:44
同埋喺第二次面試,五個小朋友讀完書之後,校長會問問題。我覺得切勿搶答叻唔切。阿仔話佢連續舉咗幾次手校 ...

我覺得某d幼稚園係train for主動答問題,有d叻唔切。

記唔記得舉手再講!

回覆:retriever 的帖子

我意思係唔好未叫你名就搶住答,叫左個答案出嚟。

主動舉手回答問題

引用:我意思係唔好未叫你名就搶住答,叫左個答案

原帖由 aka722 於 16-09-22 發表
我意思係唔好未叫你名就搶住答,叫左個答案出嚟。

主動舉手回答問題
你仔仔讀得開心嘛?

aka722  ok ar. he is happy
How about your son?  發表於 16-9-23 11:25

Mario1234 發表於 16-9-22 16:48
對我記得DVD上有講,校長是當其中一個小朋友在讀書時,觀察其他四個小朋友的反應。例如是否專心地聽,或乜 ...

你講既dvd情境係有,但呢個究竟係校長既focus,還是只係講下d "donts"?! dvd入面亦有好多攪笑位呀。

其實卡通校長在簡介會都有提過,試過有個小男生帶左本講飛機既,話問佢隻隻機都好熟,話睇到佢果種 "paaassion",卡通校長講個passion唔知幾肉緊。

佢古靈精怪,好難知佢實際想點。

請問面試當日要帶的文件資料包括什麽? 謝謝解答^^

引用:Quote:Mario1234+發表於+16-9-22+16:48+ 對

原帖由 retriever 於 16-09-22 發表

你講既dvd情境係有,但呢個究竟係校長既focus,還是只係講 ...
係某電台節目時講過,第二輪佢會留意概細節位係乜。

第一二輪計分比重,然後選出入第三輪等。

只要有心揾,係網上都會揾到。

cowind 發表於 16-9-22 22:52
請問面試當日要帶的文件資料包括什麽? 謝謝解答^^
呢方面你最好問學校穩陣D。
BTW,面試信有寫架。

我覺得如此的面試比HKUGA group 玩game , SFA 做卷等不同形式更易找到同學校夾的男仔.

Snoopy 校長是我聽左最多talk 的校長, 幾年前大仔時聽過幾場, 細仔今年我超忙, 冇再去其它學校聽, 只有帶細仔first in聽過佢一場, 但次次新鮮, 絕無冷場, 同埋例子多, 分享得精彩.  

雖然個時大仔冇收, 我現在亦覺得大仔有更合邇佢的學校.   我都好敬佩校長, 真心的.

HaYi 發表於 16-9-23 07:24
我覺得如此的面試比HKUGA group 玩game , SFA 做卷等不同形式更易找到同學校夾的男仔.

Snoopy 校長是我聽 ...

卡通校長講野確係絕無冷場,除左送好多dvd同英華仔既繪本,報名費淨係面試等待既時候聽佢個talk show都低。

但話分兩頭,佢果種強烈個人色彩既論斷,確係受爭議。皆因孩子某一表現背後有好多因素。當然校長有絕對收生權。

佢講既"幾多秒就睇通個細路係咩料"(大意), 亦曾在某名校被該校長用來做笑點!

回覆 retriever 的帖子

哈哈!我認識的朋友不少是剛好相反,會為YW過海。
正所謂,各人有各人喜好,不過望過今年的網上簡介會,的確見到學校用心和父子感動的一面。

閣下可以做下功課,确定下先再俾意見大家好嗎?
當日林校長話十秒內就睇得講大話.原話係佢叫家長唔好剩係去茶樓俾部IPAD小朋友篤篤篤代替帶小朋友去公園,博物館,大自然參觀增長見識. 小朋友有無真係去過,佢十秒就知小朋友有無講大話.

如果你唔肯定既野,搬人地既說話,這是搬弄是非.

閣下係EDU都長時間出POST,大部份都可以幫到其他家長.但如果可以再确定下一D你唔肯定既事先POST,我諗會更好吧.

abby0624    發表於 16-9-23 10:03

DCMaMe 發表於 16-9-23 08:47

哈哈!我認識的朋友不少是剛好相反,會為YW過海。

知道有人為YW 放棄灣仔男校添...

BTW, 我果位朋友住荃灣唔報YW 報港島男直資, 佢係爸爸!

卡通校長果套"男仔點點點..." , 我認識既爸爸們絕大部份係SELL 唔到的..

ckcleung 發表於 16-9-23 09:18

閣下可以做下功課,确定下先再俾意見大家好嗎?

如果你係GOOGLE SEARCH, 唔好淨係睇HEADLINE...

校長話10 秒係睇穿小朋友得唔得, 家長唔好講大話(指有無親子), 係兩件事!

愛校唔緊要, 唔好少少沙都受唔到..

順便俾埋條LINK 你..

http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20140712/52685564

ACE2126  沙入眼的確係難受  發表於 16-9-23 11:44

我佩服林校長年過六十,睇落去唔多似...
‹ 上一主題|下一主題