用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華小學
樓主: wongkitty
go

英華小學   [複製鏈接]

Mario1234 發表於 16-9-22 12:26

點解你又斷章取義,只quote "就算同學問,你分數咁會比媽 ...

斷章取議?!!

唔係話佢個仔, 係呀仔個同學呀!

同學咁問, 你估係咪同學俾呀媽鬧過呢 (起碼同學想當然, 咁樣就會俾呀媽鬧囉)

睇野係咪可以睇埋D 間接野呢?

回覆 retriever 的帖子

都有可能, 那個孩子也受過不好的經歷.
只要家長先放下, 孩子也活得輕鬆

Chirley    發表於 16-9-23 12:07

除了前列學生外,大部份學生都係評估考試前2-3周先開始溫習做下練習,而且因為係直升唔使內鬥,媽媽們會做啲卷Share嚟做,都幾慷慨。明知追唔到前列,谷嚟做乜,玩下好過。真心講,前列唔係谷就得,睇啲分嚇死人,唔諗住走果啲睇住個關口(4科合格)開開心心繼續玩課外活動。
留意下書院個Pre-S1成績,英數平均分好高,拍得住B1A冇龍中學,即係話小一揀到啲高質嘅學生,部份高質學生係唔使點讀書㗎.

回覆 babadogcat 的帖子

謝謝理性看回帖.

akys 發表於 16-9-22 13:32

除了前列學生外,大部份學生都係評估考試前2-3周先開始溫習做下練習,而且因為係 ...

"明知追唔到前列,谷嚟做乜,玩下好過。"

講真, 讀龍校先有D 咁既奢侈, 哈哈.

俾我都會跟跑算...

事實上叻人係唔駛點讀書...

不過仍然果句, 果D 99.9 平均分, 或者大量平均分極高排好後唔係咁正常,而家講緊男校, 唔係卡通校長以前間女校...

講真, 天才都會"合" 眼訓啦...

反而之前有位媽媽講佢仔間學校, 愈昇班, 平均分變低, 反而排名變走前, 聽落似乎合理D...

除了前列學生外,大部份學生都係評估考試前2-3周先開始溫習做下練習,而且因為係 ...

我不喜歡馬雲,但曾欣賞過他的一篇育兒文章,大意是:
「他從來沒有要求兒子成績要名列前茅、考第一。在一間好的學校內,排中下游都可以了。因為如果你要在一間好的學校爭第一,你會用光所有時間去操練,去溫習,但卻失去尋找其他興趣及專長的時間,錯失好多學習其他技能的時間。」

我身為家長,一心已為兒子找到一間不錯的小學,而只要中英數常合格已可直接升讀一間不錯的中學。心想兒子在這六年小學生活應該「混」得不錯,開開心心,沒有升中壓力,又有時間發展其他技能,足矣!

在此發表咁多感想,主要是有外人對學校有誤解,而想以用家身份分享一下真實情況罷了,別無其他用意!

你好,請問你是用家嗎?你提及Pre S1 的英數成績不俗,是因為師資?學生多外補?甚或推前至小一面試已經側重收了一班學術高的小朋友?謝謝。

akys  覺得未必齋學術高就得,估計會加埋轉數,記憶力,理解力嚟作決定。DB直情係IQ題。   發表於 16-9-22 17:25
天助自助者,  別再怨天尤人

回覆:Mario1234 的帖子

絶對正確

Mrs.Luckycat 發表於 16-9-22 14:11
你好,請問你是用家嗎?你提及Pre S1 的英數成績不俗,是因為師資?學生多外補?甚或推前至小一面試已經側 ...

我先代答:
1)師資- 不錯。多數教咩考咩,不會教淺考深。
2)學生多外補?- 答唔到你,因為只要跟到老師的筆記及校內課程,考試合格一定冇問題!如果你想更上一層樓去外補習,間間學校都有這種情況。
3)側重收一班學術高的小朋友?- 不是!如果只收學術高的小朋友,只考你中英普就可以,像去考陳守仁,校長拿著iPad 在第三輪同你講小朋友之前兩輪中英數的成績⋯⋯。但在英華第三輪見家長,校長只問小朋友記唔記得上次校長同佢玩過咩遊戲,喜歡讀什麼書,不只單憑學術去選學生。

我記得我在第三關同校長講:「我個仔學術一般,如果考中英數,佢咁細,一定好緊張!」
但校長卻話:「中英數在學校會教,你使乜擔心?你個仔最大的優點是玩遊戲時好識玩,好有創意,但又好有禮貎,又會教同輩一齊玩!你要欣賞他這一點⋯⋯」當時我唔知學校會否收我,但我感謝校長不只是以學術成績來評價及讚賞我的寶貝。

Chirley    發表於 16-9-23 12:10

Mario1234 發表於 16-9-22 14:41
我先代答:
1)師資- 不錯。多數教咩考咩,不會教淺考深。
2)學生多外補?- 答唔到你,因為只要跟到老師 ...

謝謝分享
小兒已完成第一次面試,他說只是畫吓畫、睇吓書咁....(唔知真定假)。
請問,在你的記憶中,第二輪面試會側重那方面的評估?
另外,男生多搗蛋,學校有沒有遇過一些「特別令人頭痛」的學生?他們如何處理?可分享一些例子嗎?
不好意思,太多問題。謝謝。

Mrs.Luckycat 發表於 16-9-22 15:36
謝謝分享
小兒已完成第一次面試,他說只是畫吓畫、睇吓書咁....(唔知真定假)。
請問,在你的記憶 ...

第二輪出哂名, 係攞一本中文, 一本英文去同卡通校長分享喎...

retriever 發表於 16-9-22 15:40
第二輪出哂名, 係攞一本中文, 一本英文去同卡通校長分享喎...

我知我知,我亦曾「道聽塗說」某考生帶了一本「科學書」與校長分享,一聽到這樣,我已開始滴汗......

不過,我想校長不會只問問書本內容咁簡單啩?

Mrs.Luckycat 發表於 16-9-22 15:36
謝謝分享
主要考觀察力同禮貌, 舊年簡介會有隻CD入面有講, 俾哂 TIPS, 唔知今年有無比隻CD.
上 YOUTUBE 應該揾到.

或揾返以前校長係電台做概訪問, 都有講過第二輪其實著重乜野.

唔好搞錯FOCUS 係讀果兩本書到. 攞得入去無可能唔識讀.

Mrs.Luckycat  Thanks  發表於 16-9-22 15:57

謝謝分享

第二輪5個小朋友一組和校長約會。
校長會和五個小朋友玩遊戲及讀書。
不要太介意取什麼書,當時我個仔只取咗一本老夫子漫畫,佢同校長話好鐘意老夫子。其實上年學校有派DVD拍成片去講和校長約會時要注意什麼,你可以上YouTube check 下。

Mrs.Luckycat  thanks  發表於 16-9-22 15:57

Mrs.Luckycat 發表於 16-9-22 15:46
我知我知,我亦曾「道聽塗說」某考生帶了一本「科學書」與校長分享,一聽到這樣,我已開始滴汗......

不 ...

約5個小朋友入去.

小朋友可以揀(IT DEPENDS 啦) 讀邊本.

具備內容無謂講啦.

有DEBATE 係究竟搵本熟既, 定搵本勁既書...

個人覺得係細路又熟又鍾意既TOPIC.

Mrs.Luckycat  thanks  發表於 16-9-22 15:58

積奇百事 發表於 16-9-22 15:47
主要考觀察力同禮貌, 舊年簡介會有隻CD入面有講, 俾哂 TIPS, 唔知今年有無比隻CD.
上 YOUTUBE 應該揾到.

"唔好搞錯FOCUS 係讀果兩本書到. 攞得入去無可能唔識讀."

呢個就係DEBATE 既位.

男仔熟既TOPIC, 好多時果D 書, 唔會個個字識讀, 但會SHOW 到對果TOPIC 既熱愛...

攞本簡單故仔書, 會平淡D, 但PLAY SAFE D

retriever 發表於 16-9-22 15:55
"唔好搞錯FOCUS 係讀果兩本書到. 攞得入去無可能唔識讀."
我知你個係囡囡, 所以無睇過隻CD唔出奇. 隻CD 有講過, 攞本全圖畫無字概書入去都得. 最重要係小朋友鐘意就OK.
所以唔需要哂時間教小朋友讀本好深概書. 其次攞得入去概, 你都同小朋友講個本書幾次架啦. 又點會唔識讀呢?

我個仔當年攞咗兩本漫畫書入去,中文是老夫子,英文是Chima Lego.
佢話校長問佢是不是好鐘意睇漫畫?之後叫佢自己㨂二頁,講俾佢聽。我個仔楝咗老夫子,佢同我講佢冇一個字一個字讀,只是好似看圖講故事咁,將八格漫畫講俾校長聽。

爬文見過有人攞過兒童版national geographic  入去

積奇百事 發表於 16-9-22 16:06
我知你個係囡囡, 所以無睇過隻CD唔出奇. 隻CD 有講過, 攞本全圖畫無字概書入去都得. 最重要係小朋友鐘意就O ...

你知?!

我睇過好多隻VCD 喎...

BTW, D 深書唔駛教架, 佢自己睇開果D 攞本去都得架...

果D 咩咩星球, 銀河系, 恐龍之類.. 但要讀既話會WORRY 唔識哂D 字, 但佢會好多野講, 容易搭咀囉...

PLAY SAFE 可以攞本識哂字既故仔書... 但未必顯示到細路既CHARACTER

‹ 上一主題|下一主題