用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華小學
樓主: wongkitty
go

英華小學   [複製鏈接]

回覆 retriever 的帖子

港島有邊間男直資?

ckcleung 發表於 16-9-23 11:26
討論左咁耐.俾D開心野大家睇吓

http://www.englishywps.com/news/ywps-debate-team-wins-big

英華勝女拔

勝不驕 敗不餒!繼續努力!

ckcleung  仲要係英文DEBATE  發表於 16-9-23 11:37

http://www.englishywps.com/news/ywps-debate-team-wins-big

堅!

congrat and awesome.
they even won over gal's teams.

每間學校都有好和唔好嘅地方,教學方針亦不能滿足所有人,何必自擾呢?有人齋看成績,有人喜歡多元智能,揀啱就好,同時亦需要妥協。我勁唔喜歡普教中,阿仔願望係終極隱形人,學校呢兩點滿足唔到我哋,又如何呢?校長係咪Sales唔重要,又唔係做人世,睇下個課程,教學方針是否合意才是正道。
DB,LS,WY,SJ等男校出嚟啲男仔係同Queens, SPCC, Lam Woo不一樣,邊一類性格係你嘅目標?
我覺得YWPS嘅Interview係比較全面,第一輪考學術,第二輪觀察閱讀興趣,反應和記憶力,第三輪了解家庭教育理念和記憶力,就算百五人裏睇錯十幾人根本冇影響。

回覆 kyleebc 的帖子

st paul boy

我覺得今次听talk, 最大特點是学校重寫中文童詩,對初小男仔來說,寫文己難,寫詩要有些人文情懐,如果不是校長推動,估男校较少,所以校長的理想同執着有時亦带出另一道風景

路過搭下咀先...
我仔之前岩去完YW 小一面試,
其實呢間學校我對佢既認識都係呢兩年開始,
除左填表係我之外, 所有既交表、聽TALK等都係我老公去, 我老公既參與度絕對比我高, 佢亦係SNOPPY校口中果種對仔付出多既人..我老公聽左幾間學校既校長既介紹, 佢覺得SNOPPY校長係最OK既...我聽過一次, 都覺得佢既PRESENTATION確係得既...
至於我仔既感覺, 面試當天佢好開心下, 問佢果一個鍾內有咩玩、老師問左咩佢都有講下, 其實當天既問題我仔都最少一PART係唔識既, 佢直接同老師講『對唔住我唔識呀』,老師同我仔講『唔識唔緊要, 唔駛對唔住既』(我仔轉述),
我問我仔鍾唔鍾意間學校, 佢話鍾意呀都好開心呀...
雖然可唔可以入到第二輪係未知之數, 但個人覺得如果一個面試小朋友都唔會驚, 覺得係玩係開心既, 咁都OK呀...

點解每次有post討論英華小學同英華書院都咁激烈

引用:點解每次有post討論英華小學同英華書院都咁

原帖由 kctsang 於 16-09-23 發表
今次暫時仲未封帖

kctsang 發表於 16-9-23 12:36
證明正方反方都肉緊嘛

Chirley    發表於 16-9-23 12:51
aka722    發表於 16-9-23 12:48

kctsang 發表於 16-9-23 12:36
因為D激烈貼封晒....以為以前無人傾過....重新鍊過

ckcleung 發表於 16-9-23 12:40
證明正方反方都肉緊嘛

英華小學debate team贏咗,咁要睇下英華家長可唔可以再下一城

利申我係英華書院家長

Chirley    發表於 16-9-23 12:52

HaYi 發表於 16-9-23 12:26
我覺得今次听talk, 最大特點是学校重寫中文童詩,對初小男仔來說,寫文己難,寫詩要有些人文情懐,如果不是 ...

所以有D 野係兩面睇既...

卡通校長都講過, 佢跟同學仔通信呢個習慣, 係由佢以前教果間女校帶過來, 估唔到咁受落.

以你講, 寫詩係咪另一樣女校帶過來既野呢?

mcl203 發表於 16-9-23 12:41
因為D激烈貼封晒....以為以前無人傾過....重新鍊過

封帖係因為有人"粗言穢語, 或人身攻擊"  卦?

淨係激烈點解要封帖?!

Chirley 發表於 16-9-23 12:34
路過搭下咀先...
我仔之前岩去完YW 小一面試,
其實呢間學校我對佢既認識都係呢兩年開始,

YW 既簡介會, 確係娛樂性強. 有D 簡介會, 直頭想訓覺.

佢地既面試確係較全面之一.

有人批評佢地: "又話唔考學術既?"

我又唔係咁同意果D 批評...

Chirley  係, 最緊要draw到attention  發表於 16-9-23 18:29

ACE2126 發表於 16-9-23 12:53
再下一城...
書院DSE成績好先有用

請問你係唔係書院用家?成績好唔好對你有什麼影響?

kctsang 發表於 16-9-23 12:57
請問你係唔係書院用家?成績好唔好對你有什麼影響?
HUH?
評論下都唔得?

要對個人有影響先可以評論?!

長話短說,書院搬去深水埗搞一條龍,"已經"預計會考成績會低落。內裏原因不再重覆。
書院係俾足時間英小搞上來的。隨住一條龍自行收生,"可預期"公開試成績會升上來的。

只不過外界只睇當前成績,不知YW從開始搬校到搞自行收生的長遠考慮。可能大家未必信,書院家陣中三四或以上,有BAND 3學生。意思係小學升上書院時,其實係BAND THREE LEVEL。

Chirley    發表於 16-9-23 14:22
‹ 上一主題|下一主題