用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 2017年9月入學交流區
go

2017年9月入學交流區   [複製鏈接]

我的兒子將於2017年9月往英國就讀,歡迎各家長交流
   4    0    0    0

引用:我的兒子將於2017年9月往英國就讀,歡迎各

原帖由 jason_sa 於 16-09-16 發表
讀大學嗎?

回覆:2017年9月入學交流區

加油!

引用:我的兒子將於2017年9月往英國就讀,歡迎各

原帖由 jason_sa 於 16-09-16 發表
咁快就知?已confirm 學校?

踏住半隻腳入嚟先!亞囡而家upper sixth,考到就17年9月入大學。

回覆 Ruby1219 的帖子

Agent 比咗學校List 我哋揀,之後便考試

已睇晒啲舊Post 大約知道流程

etoile 發表於 16-9-17 01:18
踏住半隻腳入嚟先!亞囡而家upper sixth,考到就17年9月入大學。
我都踏半隻腳入嚟,呀女2017 年9月轉sixth form, 宜家攪緊,11月飛過去同佢一齊去學校面試及考入學考試!

回覆 jason_sa 的帖子

請問你們用咩agency?

引用:回覆+jason_sa+的帖子 請問你們用咩agency

原帖由 SNSDMAMA 於 16-09-17 發表
回覆 jason_sa 的帖子

請問你們用咩agency?
有2间我自己直接申请,另外2间我就經細agent!

我都幫個女搵緊學校,好想知考d咩

DKmum 發表於 16-9-17 11:31
我都踏半隻腳入嚟,呀女2017 年9月轉sixth form, 宜家攪緊,11月飛過去同佢一齊去學校面試及考入學考試! ...
我都諗緊11月要不要飛過去陪佢面試,我女都是2017年sixth form.

引用:我都幫個女搵緊學校,好想知考d咩

原帖由 caerion 於 16-09-17 發表
我都幫個女搵緊學校,好想知考d咩
不同年級、不同学校考嘅嘢都有点不同,sixth form  就考2-3paper, 其中2科系sixth  form 会讀嘅科目,另外1科系english或 general paper!其中有一间学校要求international student 要先考ukiset, 但由於我女系英国讀紧GCSE, 可以不用考直接考入学試!

引用:Quote:DKmum+發表於+16-9-17+11:31+我都踏

原帖由 cyhp 於 16-09-17 發表
我都諗緊11月要不要飛過去陪佢面試,我女都是2017年sixth form.
如你不同佢去,佢自己去或guardian 带去?另外你地考幾多间?

Hi, 我都黎打個招呼,2017年9月大女會轉校讀 Sixth form,亞仔就會過UK讀Y9。希望亞仔12月黃考試順利喇!

Hi各位
我仔2年前去英國讀sixth form,今年入大學。

想八下,而家a level係未無AS?
2年至考一次A2?

如果想non juspas無AS做supporting囉...

你哋知唔知道st Helen, st Margaret & northwood school, 好晤好

回覆:8Gu 的帖子

都想知 X2

basbyy 發表於 16-9-18 01:16
Hi, 我都黎打個招呼,2017年9月大女會轉校讀 Sixth form,亞仔就會過UK讀Y9。希望亞仔12月黃考試順利喇! ...
請問你女報邊間?

8Gu 發表於 16-9-18 09:58
Hi各位
我仔2年前去英國讀sixth form,今年入大學。
其實我都5清楚,冇左AS都幾頭痕,可能用GCSE result + sixth form 嘅predicted grade 啩!其實除左non jupas, 就算報所有大學,包括UCAS 都冇AS做 supporting 啦!

回覆:2017年9月入學交流區

budget有限,主打非聯招,同上樓主 要用校內成績申請,8大估有條件性的offer,欠少少分可求教授,希望有機會吧!

‹ 上一主題|下一主題