用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 坑真 vs 聖保祿天主教
go

坑真 vs 聖保祿天主教 [複製鏈接]

除咗要俾學費&唔駛俾學費嘅分別,大家鍾意邊間多D?(冇細佬妹、家住銅鑼灣)

hppa  sp  發表於 16-9-15 18:17
   8    0    0    0

回覆 tam_bb 的帖子

我女六年前也有相同選擇,自行中了st paul 又有true light offer, 最後選了st .paul.
當時考慮是:同樣中文小學、中學ranking 和直屬中學收回小學率 vs free and paid.

cmchang0927 發表於 16-9-15 08:16

我女六年前也有相同選擇,自行中了st paul 又有true light offer, 最後選了st .paul.

謝謝回覆。請問St Paul cat多唔多功課、有冇教深、谷唔谷?老師有愛心嗎?

punlik 發表於 16-9-15 08:27
如果你是真幼, 咁就值得比較.
(大部分人都選擇升小學,唔知今年留位後是否仲可以抽獎),
如果要考入真幼, 上 ...

是坑真幼!我哋係最後一屆可以留位兼參加大抽獎。

老師有愛心,沒有教深。
功課初小不多,高小多D。
谷不谷我想是個人選擇吧。。因為成績表沒有show名次、又沒有精英班。今年出生率低,主科不是全合格的也能順利過到隔離中學,又沒有聽過有勸退事件。

引用:除咗要俾學費&唔駛俾學費嘅分別,大家鍾意

原帖由 tam_bb 於 16-09-15 發表
除咗要俾學費&唔駛俾學費嘅分別,大家鍾意邊間多D?(冇細佬妹、家住銅鑼灣)
...
好奇一問,你是大抽奬或是自行中了聖保錄?

小新mama 發表於 16-9-15 09:31
好奇一問,你是大抽奬或是自行中了聖保錄?

自行得15分,應該冇機。諗緊大抽獎填邊間、如果幸運抽中的話,留在坑真小,定係選擇津校?所以想比較吓坑真、St Paul's cat 、Marymount 。

坑真 - 谷得乖巧
St. Paul's cat - 谷得又玩得
Marymount - 比較輕鬆活潑,學校功課少,但相信要幫自行加油

睇你女係邊一類......

回覆:tam_bb 的帖子

聖保祿天主教暫時搬左去柴灣,好似3年後先搬返轉全日?可以考慮下地區是否合適。
直上真小較易適應,因大部分同學一齐上,校長老師好caring,活動又多,小朋友返得好開心!

Happy_Charles 發表於 16-9-15 10:46
坑真 - 谷得乖巧
Marymount - 比較輕鬆活潑,學校功課少,但相信要幫自行加油 ...

「St. Paul's cat - 谷得又玩得」St Paul's cat是不是要小朋友一體一藝之類?

cmchang0927  冇一體一藝。  發表於 16-9-15 19:59

babymoon2012 發表於 16-9-15 18:04
聖保祿天主教暫時搬左去柴灣,好似3年後先搬返轉全日?可以考慮下地區是否合適。
直上真小較易適應,因大部 ...

地點也是一個考慮因素。如果返坑真,我們可以步行返放學。如果返St Paul's cat,就要搭校車去柴灣(p1 & p2).

Happy_Charles 發表於 16-9-15 10:46
坑真 - 谷得乖巧
Marymount - 比較輕鬆活潑,學校功課少,但相信要幫自行加油 ...

我覺得St Paul Cat係谷得又斯文啊。親戚女兒現讀Paul cat,是成績好那批,佢係好乖好斯文成日攞住本書睇,唔算係玩得。當年親戚係乙一mps乙二Paul Cat(當然當年出生率唔高才可以咁),結果派乙二。同親戚傾偈,佢話女兒一路讀佢就發現Paul Cat比mps啱佢個女多d,因這女孩較內向文靜,好聽話好守規矩,Paul Cat好適合呢種性格女仔讀。

回樓主,坑真同Paul Cat除左要錢vs免費外,各方面似乎都差不多,都是較傳統的學校。或者你從細節考慮吧,例如返放學時間、校車時間、學校對午膳/小食的特殊規定、電子學習的推行程度、是否普教中等,冇話邊樣野好d,只係邊樣較配合你的理念

Paul cat 都唔係,有些女仔係玩得,我朋友囡是這種

回覆 rosebb 的帖子

同一間學校甚麼人也有呢!我女係活潑爽朗型,但她又有同學斯斯文文,怕怕羞羞,又有同學不停嘴説話。。。所以讀了六年,我也説不出paul cat女仔是那類型。。

回覆:坑真 vs 聖保祿天主教

咁係咪如果比較活躍的, mps 會較適合?

引用:回覆+rosebb+的帖子 同一間學校甚麼人也有

原帖由 cmchang0927 於 16-09-15 發表
回覆 rosebb 的帖子

同一間學校甚麼人也有呢!我女係活潑爽朗型,但她又有同學斯斯文文,怕怕羞羞,又有同 ...
咁SP Cat d女仔係紀律d既

引用:Paul+cat+都唔係,有些女仔係玩得,我朋友

原帖由 rosebb 於 16-09-15 發表
Paul cat 都唔係,有些女仔係玩得,我朋友囡是這種
套校服應瑪利曼靚少少,哈

回覆:Wonderlady 的帖子

瑪利曼好難抽中㗎!相对而言,St. Paul Cat.大机会抽中d!不過边间都要抽中先有得比較,兩間都唔易中㗎!

其實如果少功課一定係MPS, 而Paul cat 一定嚴些,功課多些
‹ 上一主題|下一主題