用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍真光中學校風如何?
go

九龍真光中學校風如何?

如題

rba93 發表於 16-9-13 20:01
如題

九真校風好好,校長老師與學生關係好好,女兒小學同學大讚學校生活愉快,實力也不斷進步中,未來或許可以問鼎B1c地位,現在介乎B1c-B2a間.

學校喺我附近成日見到,暫時冇見過曳曳、唔斯文嘅行為;佢後面果間d學生就同佢爭太遠,身上有煙、匿後巷煲煙、講粗口、裙短、gel甲、化裝

王家爸爸    發表於 16-9-15 09:46

回覆 penpen 的帖子

邊間呀?
有無tips?

王家爸爸  應該係講緊公理   發表於 16-9-15 09:49

Kitty1230 發表於 16-9-14 16:11
回覆 penpen 的帖子

邊間呀?
唔好意思! 我以為樓主問坑真

唔該哂,各位

知否interestive 多考乜?多數收banding幾嘅學生

penpen 發表於 16-9-14 14:57
學校喺我附近成日見到,暫時冇見過曳曳、唔斯文嘅行為;佢後面果間d學生就同佢爭太遠,身上有煙、匿 ...
Is it Yew Chung?

我都想叫囡報真光,唔知難唔難入..

YmOra 發表於 16-9-14 10:41
九真校風好好,校長老師與學生關係好好,女兒小學同學大讚學校生活愉快,實力也不斷進步中,未來或許可以問鼎B ...
如果同培道比較邊間好D?

hi
我都想知.
如果相約, 九真返學會方便好多.

Eat_Sleep_Play 發表於 16-10-20 22:04
如果同培道比較邊間好D?

兩間都係好學校,優點都各有各的,認真為孩子選擇,定必選擇到比較合適孩子的中學,讓她們成績有所提升呢!

>>九真,培道,3班英文班,1班中文班,但九真高中是全開英文班,九真高中屬EMI.
>>入U%歷年皆相約在40%左右,2015年九真成績亮麗有60%左右,
    但DSE成績不能只看一年兩年,今年遲遲未公報倒不太樂觀也.
>>兩間皆不斷進步中的中學,目標成為全開英文班的B1英中,指日可待.
>>九真初中,1班中文班(約20人),3班英文班(約36人),能盡收英文班人數比例高.
>>九真高中,4班英文班作5組學習,四主科分5組學習,平均25-26人一班學習,
    另外級尾20名有跟進工作.
>>培道初中和高中,只有中文和英文作4班分5組學習,每班人數平均相同.

資料很詳盡,thanks
請問九真的學生中午反可以往校外吃嗎?

YinKiuLam 發表於 16-10-24 22:28
資料很詳盡,thanks
請問九真的學生中午反可以往校外吃嗎?

九真初中學生不可離校用膳,需要留校用膳,高中可以外出食飯,而且午膳後會有午後活動進行.

YmOra 發表於 16-10-25 11:06
九真全校學生不可離校用膳,全人都需要留校,因為九龍塘搵食好困難,而且午膳後會有午後活動進行.
...

Thank you

引用:Quote:rba93+發表於+16-9-13+20:01+如題九

原帖由 YmOra 於 16-09-14 發表
九真校風好好,校長老師與學生關係好好,女兒小學同學大讚學校生活愉快,實力也不斷進步中,未來或許可以問鼎B ...
想請問band1尾女仔選得過嗎?
多人爭嗎?

c_kit 發表於 16-10-27 08:15
想請問band1尾女仔選得過嗎?
多人爭嗎?
B1尾女仔緊係揀得過啦, 佢哋有小學部, 所以無咗D位, 呢D校風好既學校, 真係唔可以話少人爭。B1尾女仔唔揀佢都可能係因為1. 唔鐘意女校; 2. 鐘意真英中; 3. 宗教問題。呢間都真係幾好架, 都係我target之一嚟。

little_yolky 發表於 16-10-27 09:18
B1尾女仔緊係揀得過啦, 佢哋有小學部, 所以無咗D位, 呢D校風好既學校, 真係唔可以話少人爭。B1尾女仔唔揀佢 ...
依間也是我target之一
不過,如果一間五分鐘路程的全英男女中學,普敎中,校風好;

與要十分鐘路程加半小時車程的九真比,你又會點揀呢?

呀女最多應該也是B1尾

山海兒女 發表於 16-10-27 09:42
依間也是我target之一
不過,如果一間五分鐘路程的全英男女中學,普敎中,校風好;
咦? 你小朋友唔係升咗中咩?

咁緊係揀五分鐘路程啦。自行1: 五分鐘路程, 自行2: 九真, 搞掂。

山海兒女  呀仔升咗,明年到妹妹,要繼續努力  發表於 16-10-27 09:51

YmOra 發表於 16-10-25 11:06
九真全校學生不可離校用膳,全人都需要留校,因為九龍塘搵食好困難,而且午膳後會有午後活動進行.
...
真係? 我在九龍塘返工, 經常LUNCH TIME 去又一城買飯都見到九真學生喎.

YmOra  手快打錯資料,現在更正返,謝謝!  發表於 16-10-27 10:00