用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 請教︰如何選擇服務? 密集訓練或個別治療 ...
go

請教︰如何選擇服務? 密集訓練或個別治療 [複製鏈接]

昨日評估了仔仔22mth,自閉傾向,語言能力得1歲左右。CP話大小肌、認知都無問題,能理解大部份指令但大多數時候拒絕回應,可能都有少少感統問題,同埋都幾固執。
refer排E位

現時想在坊間找尋治療服務,請問大家是如何決定搵哪一類型的服務?
例如密集式 或個別治療session,大家是怎樣選擇哪樣較合適的?

因為仔仔在評估時除了扭計外,完全無發出聲音的。CP話好少見,她叫我搵左言語治療先,同埋可以繼續上住playgroup(婆婆陪),密集式她話由於小朋友完全唔講野,可能較難。
可是家人一直都想小朋友返學,成日話返左學自然識講野,尋晚問完我I、E、S位之後話應該要排I位,咁就實有學校收咁話。仔仔11月出世細仔,根本無N會收,所以就算讀都只能向密集式著手。但完全唔講野,上堂可以做D咩?

請問有上密集式的小朋友家長,妳們果時係點選擇的?
   1    0    0    0

回覆:ET19 的帖子

其實密集和個別都要做,密集約兩歲開始未遲,同埋要排,排緊期間上住個別,例如言語治療,感統,或幼兒導師,個別會易啲約到,你可以跟埋上堂學下屋企點教佢。大小肌,認知都無事,你及早同埋多啲訓練,會好好多。

同意上面ㄧ位媽媽的建議,你也可選擇已包括言語治療及職業治療的幼師主理的密集班,每星期有四主五次的訓練。以你孩子現的能力,參加個别化言語溝通治療很重要,你也需了解在家中如何訓訓練,將每週的治療及家居訓練時間保持在二十小時更好,請加油!😊

回覆:KidBuddy 的帖子

謝謝回覆,已經問了耀能協康,亦已寄申請表排了。
個別訓練2間機構都話要等4~6個月!

請問大家用過哪些機構的個別/密集,可以不用輪候太久的~?私人的大家有用過有哪些是ok的~?

回覆:ET19 的帖子

ABA进步最快

引用:謝謝回覆,已經問了耀能協康,亦已寄申請表

原帖由 ET19 於 16-09-14 發表
謝謝回覆,已經問了耀能協康,亦已寄申請表排了。
個別訓練2間機構都話要等4~6個月!
其實都無聽過邊間係唔ok嘅,睇下邊間夠快有位又唔駛等咁多,問多幾間,留定位,好多時話要排好耐,結果又好快打嚟話有位攝,除非星期六啲。我報過協康個別,都即刻有,因為我填咗好多間center,好多個時段俾佢哋。荃灣社區言語中心,我時報有位唔駛等,後來無去。邁步密集,都係唔駛等。

我最近睇到樂善堂言語服務有個別訓練,$520/45分鐘(平日),幼兒發展訓練密集性訓練都有。可以了解下。
‹ 上一主題|下一主題