用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 基督教服務處 ~大坑東幼兒學校~
樓主: loklok0104
go

基督教服務處 ~大坑東幼兒學校~ [複製鏈接]

Re: ~大坑東~新生講座會

書包學校有售 $2x 蚊

yiuyiu730 寫道:
chavezmama :
要買書包呀.買咩書包?我個女好細粒架,佢點揹書包呀?可以係邊度買?
我叫伯謙 - 媽咪叫我Bebe,我係2003年10月23日出世,依家有28磅、89cm高、啱啱2歲啦!! ***** Singapore trip ******* SINGAPORE TRIP PHOTO - LOT 2

jessicalau:

my daughter stay this school saince 4/2005. she is always sick. most of case is when she is recovered, after one week, sick again.

jessicalau,

係呀, 小朋友一返學就會成日病, 不論返幼兒園或幼稚園, 因為佢地未返學前唔會接觸到咁多人, 一返學接觸細菌的機會多左.  我個囡返頭一年會效多, 一個月會病一次.  後來越來越大, 抵抗力強左, 就會少好多.

如果小朋友有發燒或懷疑佢個病有傳染性, 學校會叫佢唔好返學.  所以通常會傷風感冒多囉, 唔駛太擔心.

提議大家, weekend 時帶佢地去公園跑下, 平時比佢地食奇異果, 都有幫肋架.

各位你好,
不經不覺囡囡

yiuyiu730:
我辦入學手續時已購買,開新生家長會問過蘇副主任,要到開學才派,因新學期換款式,是護脊式,應該你囡囡ok!講真是我們大人揹書包,因返學要坐巴士,到學校才由他自己揹。
Chavezpoon

唔好意思,又搭下咀。
請問您地點送囝囝囡囡返學?
我睇地圖果度好似冇乜巴士/小巴到,我住土瓜灣校車又唔經。
[

我住窩打老道,可以撘2C巴士,於棠蔭街落;回家則於南山
Chavezpoon

cherly,

好詳細呀! 我仲要買白襪, 底衫呀! 仲要記著第一日返學俾封利是囡囡, 呀媽教落架!

[size=medium]開學物品表
校服 x 2
運動服 x 1
外套 x 1
校褸 x 1
書包 x 1
黑鞋 x 1
運動鞋 x 2 (一双放學校)
小毛巾(吸汗用) x 2
小毛巾(沬手/面用) + 毛巾盒 x 1
家庭照 (開學時放書包) x1
午睡套裝(在學校已買) x 1 – 要縫上名字 / 公仔作識認
白襪
底衫

如有錯漏請大家補足, Thanks!

chavezmama,

我連校服都未買!! 睇落真係有好多野好準備呢!

mandymfl,

請問點解要家庭照 (開學時放書包) x1 呢?

我見入園須知果到都無講?

應該係黑鞋放係學校至岩喎!

loklok,

請問點解要家庭照 (開學時放書包) x1 呢?--->  我都唔太清楚, 要請cherly回答!!  
我只記得好似只需小孩照片放書包外面, 唔通要放張家庭照在書包裡面讓小孩想見爸媽時睇!!??

我諗著黑鞋&波鞋都要放學校著, 另一對鞋係用來返學放學著, 是嗎??

loklok,
可能分離時小朋友見不到爸媽,用家庭相以解思念之苦(講笑),我都想知有什麼作用!   
Chavezpoon

chavezmama 寫道:
loklok,
可能分離時小朋友見不到爸媽,用家庭相以解思念之苦(講笑),我都想知有什麼作用!   

he he he..................

我記得有架 2 號綠 Van 由紅磡經土瓜灣去九龍塘,而棠蔭街有一個站,可以係學校門口停的,你可 check check!

咕怪媽媽 寫道:
唔好意思,又搭下咀。
我叫伯謙 - 媽咪叫我Bebe,我係2003年10月23日出世,依家有28磅、89cm高、啱啱2歲啦!! ***** Singapore trip ******* SINGAPORE TRIP PHOTO - LOT 2

chavezmama, loklok, mandy,

我在新生導向會中從主任報告中聽到的,因為印象很深,所以我相信不會記錯,或者我今晚再 check 番筆記睇吓有冇記錯!作用 ~ 我諗你們的猜測沒錯!

chavezmama 寫道:
loklok,

cherly,

咁就麻煩你check check!
新生導向會果日我記d唔記d, 我呢個媽咪真係 !!

唉!開新生導向會冇聽書添!
Chavezpoon

離緊8月開學學校舉辦左一連串暑期活動俾小朋友(A-C班), 有水戰, 參觀博物館, 參觀益力多廠, 參觀消防局, 參觀科學館, 電影欣賞, 美食日, 運動日........, D班要新生適應期, 所以無份lu, 下年喇, 9月先正式學習有關學術性既野

chavezmama, 唔單係你無聽書, 我都無聽書添

唔好咁快定論 ~ 可能係我聽錯書呢!

loklok0104 寫道:
chavezmama, 唔單係你無聽書, 我都無聽書添

非常之感激!

cherly 寫道:
我記得有架 2 號綠 Van 由紅磡經土瓜灣去九龍塘,而棠蔭街有一個站,可以係學校門口停的,你可 check check!

[quote]
咕怪媽媽 寫道:
唔好意思,又搭下咀。
[/quote]

嚇 C 我。
見咁多人讚呢間幼兒園,我都好想囡囡入到去。見佢個網頁話要滿18個月先報名,我仲懶醒以為早少少打定電話去問下啦 ~~~~~

~~~~~~蘇副主任話滿額 lar ,要排 waiting list      

唉,唔知做唔做成同學仔添 :-|
[
‹ 上一主題|下一主題