用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 唔知點教!
go

唔知點教!

唔知應該响邊版post,之前我都有提過小兒性格問題,每次用咗一個辦法一排,初初好似改善咗,但之後問題又出現咁!佢而家未夠4歲,K2. 學習方面我覺得ok,資優與否未係我重點。反而好想知有冇家長知道點教,可以指導下我!

其實佢學習一向都ok,k1老師都話佢聰明。只係佢表達能力弱,要比時間佢去諗佢想講乜,但知佢好想講同好多嘢想講!佢唔太專心,又可以話佢只專注自己想專注果樣,小小聲可以side track佢!响屋企問題嚴重啲,佢係十問九唔應的,同佢講嘢從來唔望你或唔會應你,尤其佢玩緊佢好專注玩嘅嘅嘢!當然佢咁專注,我應該等佢玩完先講,但比如問佢肚餓嗎,想去洗水間嘛呢啲迫切問題,都唔理你!同佢事後檢討總係講唔出點解唔應你!好想知點樣處理佢哋情緒,表達呢啲問題!p.s佢鐘意同小朋友玩,我唔覺佢社交好有問題,但就會揀人玩。

另外,佢到而家响屋企仲會咬人,"meet"人同間中打下自己個頭嘅問題

回覆:Fifi17 的帖子

似自悶邊懸

回覆:唔知點教!

似自閉踩界,叫佢唔太愛去回應,社交麻麻,專揀一係細過佢嘅,一係大過佢嘅,同輩嘅通常交流少,皮氣有點大,但讀書,尤其是abc呀認字呀超強的話,你可以幫佢去報下啲機構辦嘅社交班,改善一下先,哩啲班會訓練返同小朋友相處,鼓勵佢地主動回答,發問,參與等等其實都幾好,你睇下學完有無改善,如果無,你就要正視問題唔好拖喇。。。。

zngo 發表於 16-9-13 21:26
似自悶邊懸

原來我寫錯哂D字(emoji)

chanyuen2012 發表於 16-9-15 05:40
似自閉踩界,叫佢唔太愛去回應,社交麻麻,專揀一係細過佢嘅,一係大過佢嘅,同輩嘅通常交流少,皮氣有點大 ...

係呀,佢abc同認字都好強,冇教佢只係睇過電視廣告飛出嚟一次已經可以寫返出嚟,但學校未教寫字!

去邊度有呢啲課程?自己上定家長一齊?我要返工,怕時間唔知就唔就到!

其實你有無同老師傾過他的情況?老師在學校日日對住他和咁多學生,或者可以幫你觀察一下

簡單講,平時你若有野要問佢或同佢講,行到佢面前,make sure他望住你眼睛先講,然後心裏數10下,俾D時間佢諗諗,唔答先再重覆問題
for every one criticism, three positives must be given.

醒目開學勳章

引用:Quote:chanyuen2012+發表於+16-9-15+05:40+

原帖由 Fifi17 於 16-09-15 發表
係呀,佢abc同認字都好強,冇教佢只係睇過電視廣告飛出嚟一次已經可以寫返出嚟,但學校未教寫字!

去邊度 ...
似高功能自閉, 打自己頭係其中一種行為

lillymarie 發表於 16-9-15 12:21
其實你有無同老師傾過他的情況?老師在學校日日對住他和咁多學生,或者可以幫你觀察一下

簡單講,平時你若 ...

冇,一來佢仲細,二來怕佢老師會標籤佢!我有問老師佢表現,佢都話佢係聰明,但就表達弱啲!

其實佢十問九唔應呢個情況,唔係成日發生,一排排,有時佢都好正常,有時就連續幾日都係咁,令我有時諗,佢係因為有事唔開心而無聲反抗我哋定佢真係有問題!老師無特別講佢唔應人呢個問題,我估响學校唔算嚴重。

引用:唔知應該响邊版post,之前我都有提過小兒性

原帖由 Fifi17 於 16-09-13 發表
唔知應該响邊版post,之前我都有提過小兒性格問題,每次用咗一個辦法一排,初初好似改善咗,但之後問題又出 ...
去做吓自閉評估

坊間有好多架,你網上search社交親子呀咁,有好多架,建議你可以搵下認可機構例如東華三院呀,耀能呀協康呀咁。。。

我係評估左,仔係自閉譜系嘅亞氏保加症,前年仔升K1嘅暑假報左協康 ,喺藍田上堂,時間係逢星期六下午,但你而加又未做任何評估我唔知協康佢會唔會受理你嘅報名,你可以打去問下。。。

其實你唔好諗係咪標籤左佢先,你係要去求老師去支援你,睇下點樣追返佢未達標嘅地方,除非你小朋友係差到經常唔聽指令,多言多手影響上堂啫,係咪?其實幼稚園同老師最怕係果種投訴多要求多解釋又唔聽勸喻又唔正視嘅家長,果啲先至係標籤佢嘅一類。。。坦白講,我自己仔返學都有好多甩轆野,亦有時仔有唔服重老師嘅時間,但好彩老師講,我會再同仔慢慢傾,問清楚佢唔服從嘅因由再同老師夾下傾下,其實係可以同老師夾到,唔好灰心。。。

chanyuen2012 發表於 16-9-20 02:53
坊間有好多架,你網上search社交親子呀咁,有好多架,建議你可以搵下認可機構例如東華三院呀,耀能呀協康呀 ...

你咁早就可以做評估?

醒目開學勳章

引用:Quote:chanyuen2012+發表於+16-9-20+02:53+

原帖由 Fifi17 於 16-09-20 發表
你咁早就可以做評估?
係資優先6歲先準, 自閉的話有的歲半已經評到, 高功能的或者4/5歲, 家長就算唔想評估, 也可以帶小朋友去社交班/感統班train下先, 而有的專比自閉小朋友的班你説懷疑也可以參加的

係,打完枝歲半針姑娘問覺得仔有無乜野問題,咁我自己湊係估到有一點點,唔理人,叫又無乜反應,鍾意轉嘅視物同玩具,又勁愛ABC, 固執啲,唔愛同小朋友玩咁。。。咁就開始排評估同服務,今天追得好好了,只差半年,轉左去間支援嘅幼稚園重讀K1,仔適應得好好,肯同小朋友玩,開始有同理心,我同爸爸都感覺佢已經追返好多只係成長路慢一點點,而加安心晒了。。。

我係最怕佢同人唔識相處,因為小朋友越大社交圈開始大,不論小朋友同家長朋友都係要面對,我都唔想我仔被同學排擠,因為固執同埋無同理心而帶出嘅表現行為令人誤解,只會覺得你嘅小朋友曳,成日整到人地,變相係無小朋友同家長接納同埋唔肯同我仔玩的話咁樣問題會仲多。。。

引用:我係最怕佢同人唔識相處,因為小朋友越大社

原帖由 chanyuen2012 於 16-09-20 發表
我係最怕佢同人唔識相處,因為小朋友越大社交圈開始大,不論小朋友同家長朋友都係要面對,我都唔想我仔被同 ...
https://tw.voicetube.com/videos/35430

watch this !

引用:Quote:原帖由+chanyuen2012+於+16-09-20+發

原帖由 gingerm 於 16-09-20 發表
https://tw.voicetube.com/videos/35430

watch this !
唔太明白你意思,係參考一下?定係你想話我唔應該比框框個仔定係點?