用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 平兆(48) vs 循道 (31)
go

平兆(48) vs 循道 (31) [複製鏈接]

如果都有25分,自行你會點揀,thanks.
   0    0    0    0

請多多指教

Papamama111 發表於 16-9-13 02:29
你對學校/升中有咩要求先?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-9-13 11:49
你對學校/升中有咩要求先?
去過兩間的簡介,喜歡平兆基地教學,循道感覺較傳統。
男仔,升中網就好似31好D。31(華仁,依利沙伯,聖芳濟,循中),48(聖言,觀瑪)。

但循中冇左聯繫。。上band 1中學成績平兆好好(60%)

唔知有冇諗錯,所以想大家分享下睇法。謝謝。

Papamama111 發表於 16-9-13 12:14
去過兩間的簡介,喜歡平兆基地教學,循道感覺較傳統。
男仔,升中網就好似31好D。31(華仁,依利沙伯,聖芳 ...
其實你自己都好清楚兩間學校同校網既好壞。
簡單D諗,如果選循小,只要力保阿仔小五小六成績係Top 1/3,區內B1中學學位自然可手到拿來

如果選兆強,要力保阿仔保持係Top 50%內,咁入B1中學機會就高
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:如果都有25分,自行你會點揀,thanks.

原帖由 Papamama111 於 16-09-13 發表
樓主你似乎偏愛平兆,留意循道前年25分曾經都要抽簽,不是穩入。如果平兆25分穩入,可以考慮值唔值得博循道

謝謝兩位意見。
循道和平兆,算是同級嗎?
有用家可分享兩間學校的優/缺點嗎?thanks

hkpapa852  級數有別, 循道唯一優勝只在中學網  發表於 16-9-13 16:53

回覆 Papamama111 的帖子

你意思是平兆除了中學網(和校舍和名氣),其他各方面都稍勝?
另外如果在平兆keep到top1/3, 也可外闖,對嗎?

那平兆跟油天算同級嗎?

謝謝。

請多多指教

最後揀左平兆。Thanks
‹ 上一主題|下一主題