用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 寶血定李賜豪
go

寶血定李賜豪 [複製鏈接]

兩間都有20,你地會點選 ?

2    0    0    0

回覆:寶血定李賜豪

寶血

回覆:trevorng 的帖子

派位就梗係寶血啦!不過硬件就一定李賜豪好啲啦!

回覆:jadenhayden 的帖子

可唔可以解釋多D呢?

trevorng 發表於 16-9-12 23:26
可唔可以解釋多D呢?
寶血校舎細小小...李賜豪地点大路0的 間学校大間小小0甘掛...

醒目開學勳章 王國長老

寶血今年約45%入b1中學,李賜豪只知100%頭三志願,資料太少(起碼我識果個唔係b1)
寶血聽家長反映一般都好關愛學生,李唔知,只知有加操。

如果接受到交通不便, 一定選寶血。
100%頭三志願, 絕對係技術性喬裝

回覆:寶血定李賜豪

其實最心儀都唔係這兩間,但等大抽獎,乙一防宝策略,最後都係放返這兩間……咁一開始自行甲一就揀,唔駛煩咁多,大家意見如何?

醒目開學勳章 王國長老

trevorng 發表於 16-9-14 00:17
其實最心儀都唔係這兩間,但等大抽獎,乙一防宝策略,最後都係放返這兩間……咁一開始自行甲一就揀,唔駛煩 ...

保守穩陣,唸得過

trevorng 發表於 16-9-14 00:17
其實最心儀都唔係這兩間,但等大抽獎,乙一防宝策略,最後都係放返這兩間……咁一開始自行甲一就揀,唔駛煩 ...
如果你排乙一寶血乙二李賜豪, 應該極安全.

如果咁都入唔到, 基本上12網唔會再有任何保險策略可言了!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:hkpapa852 的帖子

但我見這個策略都幾多人唸,真係好難估,背後原因,係12網真係好“天地”..

其實12網, 熱門學校有9間:
兩間軒小, 兩間華仁, St Joe, MPS, St Paul, St Francis, St James, 因為資源分散, 實際上入到既機會其實係好高.

過去幾年, 12網參加統一派位人數都係8XX人, 當佢900人, 果9間小學既學位, 合共 ~470

小學

統一派位學額(按過去三年平均計)

軒小

軒小(銅鑼灣)

聖若瑟

聖雅各

嘉諾撒聖方濟各

瑪利曼

聖保祿天主教

華仁上午

華仁下午

機會率: 470/900=~52%, 所以其實唔駛咁悲觀
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

寶血

hkpapa852 發表於 16-9-14 08:56
如果你排乙一寶血乙二李賜豪, 應該極安全.

如果咁都入唔到, 基本上12網唔會再有任何保險策略可言了!
→ 如果你排乙一寶血乙二李賜豪, 應該極安全.
其實大部分想法都一様...hahaha 

引用:Quote:hkpapa852+發表於+16-9-14+08:56+如

原帖由 joysic 於 16-09-14 發表
...
若係大部份人想法,SJCPS 和 MPS D申請者開心到飛起

醒目開學勳章 王國長老

joysic 發表於 16-9-14 10:16
...

有預感今年好多人會咁做

醒目開學勳章 王國長老

mcl203 發表於 16-9-14 10:30
若係大部份人想法,SJCPS 和 MPS D申請者開心到飛起

總有人揀取取,有人揀保本的。
如果人人都咁理智,就唔會有人派56789志願啦

所以真係無得估 亦無肯定答案

除非有私校Backup...可以大胆博下之外 我就心血小0個種(笑)

Charlotte_mom 發表於 16-9-13 14:47
寶血今年約45%入b1中學,李賜豪只知100%頭三志願,資料太少(起碼我識果個唔係b1)
寶血聽家長反映一般都好 ...
想請問寶血小學和中學係咪無關係架?

kwokbobo 發表於 16-9-14 17:14
想請問寶血小學和中學係咪無關係架?
已前係直屬關係, 近年(唔肯定上年定幾時)已脫鈎

kwokbobo  thx  發表於 16-9-14 17:17
‹ 上一主題|下一主題