用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 25分德信 vs 20分111新大天
樓主: Wapi37
go

25分德信 vs 20分111新大天 [複製鏈接]

se6b03 發表於 16-9-13 20:41
德信每年大抽獎只係56個位,乙一真係可以全部入晒?
你有証據話俾大家知有人乙1入唔到嗎?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-9-14 08:51
其實, 唔同中學網既小學升中表現無法直接比較.

兩間油天同新大天升中雖然好睇, 但其際上真正B1人數是否有 ...

所以樓主更應該把哥哥及細妹分開考慮,縱使細妹可以受惠哥哥入到油尖旺熱門小學,到升中時因油尖旺區不利女生而存有較大不確定因素! 有關31 網討論,可以參考以下!
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3290051&fromuid=209551

Wapi37  Thank you!  發表於 16-9-14 18:43

我亞仔都係25分可入德信,我地策略都係在自行派位先揀德信,再考直資、私校。

Wapi37  我也報了一兩間直私  發表於 16-9-14 18:37

引用:Quote:fireenginebb+發表於+16-9-13+18:51+

原帖由 hkpapa852 於 16-09-14 發表
其實, 唔同中學網既小學升中表現無法直接比較.

兩間油天同新大天升中雖然好睇, 但其際上真正B1人數是否有 ...
(APS同KTS是兩間怪獸級私小), agree, 返了半個月學, 覺得阿囡的同學真是好醒, 厲害

hkpapa852  唔係學生特別醒, 通常係從小已被家長訓練  發表於 16-9-14 10:07

小曳人 發表於 16-9-13 20:15
講得憑成績,就要夠突出,但—日未上小學,無人知會唔會天外有天!個人經驗係面試唔得但讀書得→插班易D

...
插班要睇小朋友是否谷得,因為你要同時應付校內功課 (一年班更要時間適應),更要準備插班試,頗吃力。

醒目開學勳章 貢獻勳章

fireenginebb 發表於 16-9-14 16:16
插班要睇小朋友是否谷得,因為你要同時應付校內功課 (一年班更要時間適應),更要準備插班試,頗吃力。
...
所以,我傾向係睇咗孩子能力,ok嘅就去試,而唔係為咗試插班,谷d細路
未開學就話要插班,唔係唔得... 但唔係目標响 好熱門嘅學校
到開咗學,適應期都有過人表現嘅,就幫一幫佢,整靚d張成績表!

fireenginebb    發表於 16-9-14 16:36
恐龍家

小曳人 發表於 16-9-14 16:23
所以,我傾向係睇咗孩子能力,ok嘅就去試,而唔係為咗試插班,谷d細路
未開學就話要插班,唔係唔得... 但唔 ...
不過都有好多變數,可能到時阿仔考得好,但佢又唔想轉,又怕要重新適應等等

回覆 fireenginebb 的帖子

完全同意,其實最重要是合適個仔,如果佢讀得好又鍾意間學校,當然會尊重佢自己意願。

回覆:25分德信 vs 20分111新大天

20分新大天都好大機會
上年有15分的幸運兒

回覆 rb2016 的帖子

上年15分有人中是自行階段嗎?若然如此即上年2015年11月自行階段公布結果時,所有20分的全部成功獲新大天派位......

ys_ka 發表於 16-9-16 00:16
回覆 rb2016 的帖子

上年15分有人中是自行階段嗎?若然如此即上年2015年11月自行階段公布結果時,所有20分 ...

係有家長講過有15分,有一個,理論上全部20分ok ,唔知有無20分入唔到

回覆:rb2016 的帖子

據前幾天在觀校時與副校長的談話,去年20分在自行階段只有50%,15分是沒有機會

rb2016 發表於 16-9-16 00:37
係有家長講過有15分,有一個,理論上全部20分ok ,唔知有無20分入唔到
不可能
根本20分都入唔哂

siden 發表於 16-9-16 15:53
不可能
根本20分都入唔哂

咁真係唔知,可能個家長呃我

德信放乙一,咁多年未聽過唔中。

以我個人意見,應選新大天:1.校舍較新2.近家3.妹妹可一齊
新大天係一所好睇誠意的學校:今年有朋友011和111,學校最後收了111那位,但111個個好似冇011個個吟醒TIM,而且話就話妹妹第時可再選過,但若兩個不同校你接送會否很不方便?我覺得20分都有機,當然博一下。而且去了德信,我覺得新大天唔會收返,因不是111

重點是我都覺得20分新大天好大機會

回覆:rb2016 的帖子

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3133395&extra=page%3D1&page=2

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3274829&extra=page%3D1&page=2

呢度都有一兩個廿分唔得。

另外樓主請問你接受到倒頭來廿分新油天都入唔到的不安嗎?上面兩個posts有一位媽媽廿分自行失敗,再大抽獎都入不到,叩門又不是第一批收(雖然八月最後後補嘅後補收咗但佢已經心如止水)。看得出佢咁多個月來的不安和最後的死心。如果你自問頂得住七個月的不安和不會後悔,咁就揀新油天啦。如果自問無咁好嘅心理質素,就應該揀間差不多必入而又已經好好嘅,之後先去想叩唔叩門吧。不要太多心十五十六吧。因為在山上,天主自會照料。

回覆:wskngai 的帖子

sorry應該人係新大天而非新油天

同意
‹ 上一主題|下一主題