用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 25分德信 vs 20分111新大天
樓主: Wapi37
go

25分德信 vs 20分111新大天 [複製鏈接]

apple1990 發表於 16-9-13 14:46

小朋友有冇條件,就只有樓主才知。但來年競爭超大,靠大抽獎不是上策!

我講的條件是指:小朋友係大仔定細仔,家庭的支援。。。

比如我今年用20分自行CSK,中就固然好;唔中的話,不參加小一
派位,來年重讀K3時,先用25分自行德信亦未遲。

我知道有人係咁做,所以搏唔搏,就係睇你有無條件同膽量,用一年的
時間做代價,去搏一間心儀,而且兩兄妹可以一齊讀的學校。

靠大抽獎不是上策,但一心等叩門入一線學校更是下下之策!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 16-9-13 14:58

比如我今年用20分自行CSK,中就固然好;唔 ...

你太多假設....樓主講明家住大角咀,即不是31網,咁大抽獎乙一又點會填 德信呢?而且今年德信乙一都巳經不是必入!
而且樓主又冇提及哥哥係大細仔.....

引用:Quote:apple1990+發表於+16-9-13+14:46+小

原帖由 奥脫福 於 16-09-13 發表

比如我今年用20分自行CSK,中就固然好;唔 ...
自行都可以參加兩次?

apple1990 發表於 16-9-13 16:03
你太多假設....樓主講明家住大角咀,即不是31網,咁大抽獎乙一又點會填 德信呢?而且今年德信乙一都巳經不 ...
今年德信乙一唔係必入? 暫時未聽過有人乙1入唔到
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

apple1990 發表於 16-9-13 16:03

你太多假設....樓主講明家住大角咀,即不是31網,咁大抽獎乙一又點會填 德信呢?而且今年德信乙一都巳經不 ...

如果是十分心儀的學校,我唔介意「搬屋」;當然有無引號就要
視乎各自的情況而取捨。

在此我亦不過作一個延伸討論,無意再給樓主任何意見,旨在探
究下不同情況下可有不同的方案。(因為要搏就要搏大佢,如C
SK,或者兩間油天;大天未至於要咁樣搏。)

而事實上樓主今年自行又好,出年自行又好,25分德信都入硬
咁濟。用重讀一年K3為注碼,搏得起,點解唔搏?!要中途縮
沙,只要搬入31,大抽獎乙一德信亦應手到拿來。

ys_ka  謝謝,你舉的建議有啓發性。  發表於 16-9-14 11:32

99dogdog 發表於 16-9-13 16:09

自行都可以參加兩次?

只要未經派位系統分配小學,或者無就讀過小學便可。

25分攞住德信去叩門係保險既做法.

但如果用20分去搏, 絕對唔係用嚟去搏新大天呢個級數既學校. 要搏就搏盡D
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-9-13 16:57

25分攞住德信去叩門係保險既做法.

但如果用20分去搏, 絕對唔係用嚟去搏新大天呢個級數既學校. 要搏就搏盡D ...

十分/十五分妹妹爭小一果種凶險,我感同身受。要付出多n倍的心力
、時間、部署實在不少!在呢一年我報過成打學校,內心一直忐忑不安
!直到有不錯的私校收留,才可全程投入大抽獎;否則只能好保守咁去
選一間不太寶的學校。

所以有條件的話,哥哥家姐應該盡量同細既開路,好多野係要用「家」
的角度去睇既!當然中既係LS就另計啦!

奥脫福 發表於 16-9-13 16:49
如果是十分心儀的學校,我唔介意「搬屋」;當然有無引號就要
視乎各自的情況而取捨。
純善意討論,如果就升中數據,好似又另有看法?

2014-2016年度(即2015-2016)小六升中派位資料
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3295224

升B1中學比例(包括體藝):
新油天: 51.53%
油天: 51.92%
大天(海帆道): 51.27%
大天 : 35.58%
德信: 45.08%
CSK: 38.62%

可講下為何prefer CSK 嗎?

感謝各位的熱烈討論。
我也很認真地對比過兩間大天兩間油天和德信的升中派位,發現新油天派位好似走向兩個極端,反而德信就好似平均D。
考直私和扣門其實都會試,但一樣咁難,反而想知小二憑成績插班機會大嗎?

Wapi37 發表於 16-9-13 19:35
感謝各位的熱烈討論。
我也很認真地對比過兩間大天兩間油天和德信的升中派位,發現新油天派位好似走向兩個 ...

小二考插班仲困難。今年六月到新油天叩門面試當日,有超過50、60人排隊入禮堂參加兩小時小二插班筆試。朋友囝囝有幸,也曾參加新油天插班試,但當年喺校內全級第一名。據悉,油天只選校內全級頭幾名才可參加筆試!

FATSHIT  應係個個都可參加筆試  發表於 16-9-16 23:33

醒目開學勳章 貢獻勳章

回覆:Wapi37 的帖子

講得憑成績,就要夠突出,但—日未上小學,無人知會唔會天外有天!個人經驗係面試唔得但讀書得→插班易D

如果係大方得體,聰明伶俐嘅,叩門已經掂咗!

fireenginebb  "個人經驗係面試唔得但讀書得→插班易D"
apple1990    發表於 16-9-13 20:29
恐龍家

引用:Quote:奥脫福+發表於+16-9-13+16:49+如果是

原帖由 fireenginebb 於 16-09-13 發表

2014-2016年度(即2015-2016)小六升中派位資料
哇,原來大天海帆升band1成績泊得住兩間油天估唔到,不過嚟間小學出名勁谷。

樓主,我係你攪左個大仔入德信先,男仔在油尖旺區升中好好的,有2大男校band1照住.

我大仔係net31讀男女津小,細女跟住入,但小二時考過去net12小學,因為灣仔區對女仔升中十分有利,你可以參考下我做法。

hkpapa852 發表於 16-9-13 16:14
今年德信乙一唔係必入? 暫時未聽過有人乙1入唔到
德信每年大抽獎只係56個位,乙一真係可以全部入晒?

回覆 austism 的帖子

升中是跟小學校網定住址?

Wapi37 發表於 16-9-13 21:40
回覆 austism 的帖子

升中是跟小學校網定住址?

跟小學網。但亦可跨區跟住址。

回覆:25分德信 vs 20分111新大天

我覺得,用20分抽新大天,兩頭唔到岸嘅機會大過個大嘅益埋個細囉

引用:+本帖最後由+siden+於+16-9-13+23:27+編輯+

原帖由 siden 於 16-09-13 發表

我覺得,用20分抽新大天,兩頭唔到岸嘅機會大過個大嘅益埋個細 ...
同意,尤其是今年太多人爭,好危險

Felix223 發表於 16-9-13 10:07
一定係攪掂個大仔,25分必入。萬一20分入唔到其他學校,咪攪到兩頭唔到岸。個妹咪遲D,反正遲D出生率冇咁高 ...
Agree!
大仔25分穩入後預備叩門,二個都入唔到仲慘呀!

fireenginebb 發表於 16-9-13 18:51

其實, 唔同中學網既小學升中表現無法直接比較.

兩間油天同新大天升中雖然好睇, 但其際上真正B1人數是否有咁多呢?

油尖旺區中學兩極化, 入唔到B1中學, 只有兩間B2尾既中學可選, 其餘都係B3. 而且B1女仔無乜選擇, 男仔就學位多到有不少B2男生都入到B1男校

九龍城網, 無論男定女, B1中學同B2中學既學額都完全充足, 如果唔係有APS同KTS兩間怪獸級私小係度, 其他小學既升B1比例應該好睇好多

‹ 上一主題|下一主題