用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 25分德信 vs 20分111新大天
go

25分德信 vs 20分111新大天 [複製鏈接]

家住大角咀大仔下年升小一,有個妹妹
爸爸舊生+天主教25分自行報德信男校,但個妹無得跟
20分111報新大天,但要搏抽中
點揀好?
   2    0    0    0

回覆:25分德信 vs 20分111新大天

我寧願25分搞掂個大嘅先

gglover    發表於 16-9-13 02:28

25分入咗個仔先啦,今年兔b超多,搏唔過。到6,7月大抽獎完先再叩男女津校囉,2手準備。

引用:家住大角咀大仔下年升小一,有個妹妹爸爸舊

原帖由 Wapi37 於 16-09-12 發表
20分111報新大天, ...
真系好難決定,搞掂個仔入德信,妹妹只得15分,到時只能考直私,或等大抽獎再叩門,煩爆

Naughty917 發表於 16-9-13 00:02

真系好難決定,搞掂個仔入德信,妹妹只得15分,到時只能考直私,或等大抽獎再叩門,煩爆

阿妹無天主教咁趣緻?!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

引用:Quote:Naughty917+發表於+16-9-13+00:02+真

原帖由 奥脫福 於 16-09-13 發表
阿妹無天主教咁趣緻?!
阿妹得番適䶖同天主教10+5,咪15分囉

Naughty917 發表於 16-9-13 00:22

阿妹得番適䶖同天主教10+5,咪15分囉

係喎。。。咁我寧願搏下CSK。

除非25分係寶校,否則冇理由唔袋住先,寧願之後搏吓去叩其他男女校!

99dogdog 發表於 16-9-13 01:00

除非25分係寶校,否則冇理由唔袋住先,寧願之後搏吓去叩其他男女校!

德信乙一係必入,當然有無31網地址係另一回事。

奥脫福 發表於 16-9-13 01:09
但兔b, 龍b出生率高好多,真係好難講!

回覆 conniemar 的帖子

好提議!謝謝!

多謝各位寶貴意見!
查統計處數字,2011年出生率是近三十幾年來最高的,新大天又咁熱門,似乎真係搏唔過。

25分搞掂阿仔先,德信係好学校。

一定係攪掂個大仔,25分必入。萬一20分入唔到其他學校,咪攪到兩頭唔到岸。個妹咪遲D,反正遲D出生率冇咁高,會競爭少D。

Naughty917 發表於 16-9-13 00:02

...

個人認為,家姐弟弟 或哥哥妹妹,應分開考慮!若哥哥有好嘅男校 或家姐有好嘅女校,應只係考慮大嗰個先,減除細嗰個因數影響!

奥脫福 發表於 16-9-13 01:09

德信乙一唔會係必入。

apple1990 發表於 16-9-13 13:16

個人認為,家姐弟弟 或哥哥妹妹,應分開考慮!若哥哥有好嘅男校 或家姐有好嘅女校,應只係考慮大嗰個先, ...

若自行失敗,有條件者尚可出年再來一次,俾我係咁會咁快認輸囉。

再者我認為德信亦未係非入不可的學校。

20分唔一定中新大天,到時唔中又冇抽獎運,唔好話諗埋阿妹,連阿哥都諗唔掂!25分德信近乎必入,就算唔係都一定大機過新大天好多好多。要左德信先,6月放榜後帶阿仔去大天油天叩門,叩得到阿妹攪掂埋皆大歡喜,叩唔到阿哥讀德信亦係好學校,阿妹那年出生率低返d可能易d抽中呢。

WinnieCatCat 發表於 16-9-13 14:40
20分唔一定中新大天,到時唔中又冇抽獎運,唔好話諗埋阿妹,連阿哥都諗唔掂!25分德信近乎必入,就算唔係都 ...

非常同意!進可攻退可守!

奥脫福 發表於 16-9-13 14:27
若自行失敗,有條件者尚可出年再來一次,俾我係咁會咁快認輸囉。

再者我認為德信亦未係非入不可的學校。 ...
小朋友有冇條件,就只有樓主才知。但來年競爭超大,靠大抽獎不是上策!
‹ 上一主題|下一主題