用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 小提琴
go

小提琴 [複製鏈接]

因學校要學小提琴,呀囝未學過,基本初中一至三都要用到,學校有得代購,有兩個價錢、$8XX & $17XX (經OrXXX String代買), 如初學應選哪一款?請大家比d意見? thx
   1    0    0    0

二選一.......$17XX
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

引用:因學校要學小提琴,呀囝未學過,基本初中一

原帖由 shala 於 16-09-12 發表
因學校要學小提琴,呀囝未學過,基本初中一至三都要用到,學校有得代購,有兩個價錢、$8XX & $17XX (經OrXX ...
小朋友幾大和身高?如果已經用4/4 size 我會貴少少因為可以長用,如果初小我會買平的因為1-2年就要換可一個size

引用:Quote:原帖由+shala+於+16-09-12+發表因學

原帖由 Ocean419 於 16-09-12 發表
小朋友幾大和身高?如果已經用4/4 size 我會貴少少因為可以長用,如果初小我會買平的因為1-2年就要換可一個 ...
他已升中一了,只是學校規定要學,而他之前從未接觸過!應該中一至中三都會用到,不是太高大,只是初學,而兩者價錢也相差很遠,所以唔知買邊種先啱?

I think you can ask your son to try to listen to the sound and which one he likes.  You can buy the one he like most.  When I bought the first one, my teacher also told me the same thing.

引用:I+think+you+can+ask+your+son+to+try+to+l

原帖由 olivermama 於 16-09-12 發表
I think you can ask your son to try to listen to the sound and which one he likes.  You can buy the  ...
但佢學校代購,所以冇得試!

我的愚見:
既是學校已介紹,我想二隻應可夠用到三級左右。所以不如買最平算了。
看學成點再打算。
到五級或以上要upgrade 琴時,17xx都應該是不夠用的,
這二隻琴的resale value不會太大。所以買貴的亦沒有特別好處。
反而把差價留來之後換些好弦 (HK200-300/套)可能更化算。

I see

引用:I+see

原帖由 olivermama 於 16-09-13 發表
I see
係啊!所以冇得試!
謝謝你的回覆

引用:我的愚見:既是學校已介紹,我想二隻應可夠

原帖由 happycj 於 16-09-13 發表
我的愚見:
既是學校已介紹,我想二隻應可夠用到三級左右。所以不如買最平算了。
看學成點再打算。
不是愚見啊!多謝你的建議,分析得好!
因為小學時是學管樂,所以對弦樂一竅不通!所以先問問大家意見,謝謝!

引用:Quote:原帖由+happycj+於+16-09-13+發表我

原帖由 shala 於 16-09-13 發表
不是愚見啊!多謝你的建議,分析得好!
因為小學時是學管樂,所以對弦樂一竅不通!所以先問問大家意見,謝 ...
點解唔繼續學管樂?上到中學管樂比小提琴吃香好多,相對少人競爭,入樂團機會大d

管樂現今學的人也不少....
樂團中的小提琴位置較多....
若以學的人數、不妨考慮Double Bass....
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

Ocean419 發表於 16-9-13 15:43
點解唔繼續學管樂?上到中學管樂比小提琴吃香好多,相對少人競爭,入樂團機會大d

...

學校冇管樂揀,是課堂上的,冇得揀!

簽名被屏蔽

Oboe_FRSM 發表於 16-9-16 17:48
So stupid!

So stupid

簽名被屏蔽

Oboe_FRSM 發表於 16-9-16 19:47
If I were you, I would choose double bass, so that my son won't have to take it home (because it is ...

但double bass有身高的限制嗎?

簽名被屏蔽

Oboe_FRSM 發表於 16-9-16 20:09
Is your son taller than average?  How big are his hands?

不高啊!150cm

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題