用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 請教
go

請教 [複製鏈接]

仔仔確診中度至嚴重程度嘅自閉症譜系障礙。
真係想問有冇有類似經驗嘅家長可以講講,係咪真係好難搞?

0    0    0    1

回覆 snowqueen929 的帖子

盡快安排密集式訓練

CAC 建議排S位?

我也是同路人,是要時間去接受,你囝囝仲細,有好多進步空間。

你可以找社工傾傾。耀能有個免費的社工諮詢服務『樂意聽』,希望可以幫到你。

引用:回覆+snowqueen929+的帖子 盡快安排密集式

原帖由 lawwct 於 16-09-12 發表

盡快安排密集式訓練
係呀,佢直接排佢s位

引用:回覆+snowqueen929+的帖子 我也是同路人,

原帖由 lawwct 於 16-09-12 發表

我也是同路人,是要時間去接受,你囝囝仲細,有好多進步空間。
我喊左2日,個心完全接受唔到,唔係唔接受個仔有呢個問題,係好擔心佢,佢漫漫長路,一諗萬一將來點算...

引用:Quote:原帖由+lawwct+於+16-09-12+發表回覆

原帖由 snowqueen929 於 16-09-12 發表
我喊左2日,個心完全接受唔到,唔係唔接受個仔有呢個問題,係好擔心佢,佢漫漫長路,一諗萬一將來點算...:p ...
小朋友幾大?

引用:Quote:原帖由+lawwct+於+16-09-12+發表回覆

原帖由 snowqueen929 於 16-09-12 發表
我喊左2日,個心完全接受唔到,唔係唔接受個仔有呢個問題,係好擔心佢,佢漫漫長路,一諗萬一將來點算...:p ...
太長遠的野,我唔會唸太多,我只想追返進度

引用:Quote:原帖由+snowqueen929+於+16-09-12+發

原帖由 farm712 於 16-09-12 發表
小朋友幾大?
2歲三個月

引用:Quote:原帖由+snowqueen929+於+16-09-12+發

原帖由 Yukiruirui888 於 16-09-12 發表
太長遠的野,我唔會唸太多,我只想追返進度
我當明,就係我完全唔知點入手幫佢,我搵哂一d戒口/言語/職業治療師資料,亦將報告交去佢學校,但我唔知可以點教,叫佢又唔望,好似好多野都撩唔起佢興趣

引用:Quote:原帖由+Yukiruirui888+於+16-09-12+

原帖由 snowqueen929 於 16-09-13 發表
我當明,就係我完全唔知點入手幫佢,我搵哂一d戒口/言語/職業治療師資料,亦將報告交去佢學校,但我唔知可 ...
妳住邊區,睇下附近的社區有無咩係可以幫到妳或個仔,我仔都係排緊S位,大妳仔少少,多d同巨講野,巨會收到的

snowqueen929 發表於 16-9-13 07:13
我當明,就係我完全唔知點入手幫佢,我搵哂一d戒口/言語/職業治療師資料,亦將報告交去佢學校,但我唔知可 ...
如果經濟許可,可先報讀單對單PST/ST訓練,家長可以一齊上堂,導師會教你點樣係屋企做訓練,會借埋教材比你返屋企教。
當你囝囝可以坐定及聽指令,就可以轉密集式訓練。

從佢有興趣的玩具開始同佢溝通,例如係佢面前把車車放在枕頭底,等佢自己找出來,佢找到就拍掌鼓勵佢。

引用:Quote:原帖由+Yukiruirui888+於+16-09-12+

原帖由 snowqueen929 於 16-09-13 發表
佢唔望你,就你望佢,輕輕的捉住佢頭仔,慢慢同佢講,嘴形可以誇張D。盡量令佢同你有眼神接觸。
當然要不斷的試及努力,佢仲細好好把握六歲前的黃金時期,一齊努力,加油!

樓主,哭完就要振作起來, 難接受都要接受

想當年亞仔評讀S位,我足足有3個月放工都不回家, 因為唔知點去面對亞仔, 但想通後, 帶著佢一起走過那條艱辛的訓練之旅, 今日, 回頭再睇只覺得係上天比我和亞仔一次考驗

回覆:pocoyo123 的帖子

呢種累,唔係體力個種累,係個心好累。
你仔仔依家情況點?幾大?

回覆:snowqueen929 的帖子

吾好太吾开心,我相信每個A仔或女的父母同你感受大致相同,但我們雖積極面對,我們也是過來人,比自己喊一星期已夠。快D揾方法幫你的寶貝。首先,家庭經濟狀況怎樣?是否父母在職?如果只有父親工作,你可向社署申請关愛基金参与特殊幼儿導師訓練,每月有4堂。同佢試下返playgroup,睇圖書講故事,帶宝見多些外出,圖書館,遊戲室,凉D天氣可以去公園玩,多D訓練比佢,對佢一定有幫助。我仔大约18个月,发現佢发展持缓和自閉傾向,其中有返playgroup,言語治療,現特殊幼兒導師訓練,户外活动,在他26个月开始有單字或双字對話,我們巳好感恩需不斷努力協助宝貝。如果父母也是在职,考慮一個暫時吾返工去凑宝宝和帶领佢,一定会有進步,加油,努力

snowqueen929 發表於 16-9-15 05:12
呢種累,唔係體力個種累,係個心好累。
你仔仔依家情況點?幾大?
我都好明白。
為人父母,唯一可以做的,就是盡量幫佢。

初時我也無方向,之後陪佢仔仔去訓練,慢慢就掌握如何教導仔仔,見到佢慢慢進步,真的很安慰。

我個已經讀5年級, 現在在一間不過不失主流學校讀書, 成績中間, 在2年級時曾再作一次全面評估, 自閉徵狀已經沒有, 我每次望到佢今天的現況, 我也會覺得當年和亞仔一直堅持不放棄的艱苦訓練是值得的

pocoyo123 發表於 16-9-15 18:24

我個已經讀5年級, 現在在一間不過不失主流學校讀書, 成績中間, 在2年級時曾再作 ...
請問你當時安排了甚麼訓練比小朋友?自己全職教佢?

你小朋友能吾能講野?做左言語評估未?有冇返N班?
及早發展佢有自閉症,可以俾多d訓練,一定有改善。試下搵下NGO幫手,未排到S位,都要不停搵訓練俾佢上。你已經好叻,上網留言找人幫,宜家小朋友需要你,你慢慢地開始同屋企人一齊面對。如有需要,我PM你言語治療及密集性俾你。

snowqueen929 發表於 16-9-12 10:05
仔仔確診中度至嚴重程度嘅自閉症譜系障礙。
真係想問有冇有類似經驗嘅家長可以講講,係咪真係好難搞?

...

想問是否系在CAC评估?他们會說轻度?中度?我仔都是自闭症谱系。但冇同我說。
‹ 上一主題|下一主題