用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 12校網 各位高見
go

12校網 各位高見 [複製鏈接]

問下各位意見 唔該先:)男女校有20分揸手(舊生+適齡 。。。其實咁係咪算有廿分? 仲有頭ㄧ名子女係咪又有分?),
中庸小女, 亦冇玎算谷佢 中中等等不過不失 閒時同佢溫下書寫下字咁, 打算111 些小母校情意結。.公開時甲二 乙二係咪同放女校會多小小機會 我估起碼小咗班男仔爭?

甲三 乙三打算李賜豪。。。 (其實123入唔到 係咪好易跌到9或者10呢?)
三打後放兩間官立 仲有兩間出名女校 即係去到七都冇打算抽到嘅話 第八如果放中下游大概應該會中?
咁樣諗有冇錯呢?
各位有咩高見呢 12校網好似冇乜話題 其實係咪太早諗 自行放榜至諗都未遲?
   7    0    0    1

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主:

適齡加舊生20分,揀左舊生就無第一名子女分
三大女校、兩間軒官都一定要擺甲一乙一,否則零機會。
李賜豪今年乙二都入唔晒。
建議你認識一下十二網派位情況。策略出錯可能好大件事。12網好多帖wor!用搜尋功能幫下你

多謝版主親臨:)
再爬下文先, 上年李賜豪乙二入唔晒 。。。咁今年ㄧ定仲難

醒目開學勳章 王國長老

joysic 發表於 16-9-11 20:47
多謝版主親臨:)
再爬下文先, 上年李賜豪乙二入唔晒 。。。咁今年ㄧ定仲難  ...

暫時預一樣先
12網一定擺乙一:軒小兩間、聖保祿聖方濟各瑪利曼、st jo華仁、聖雅各
有少少漏落乙二(乙一收晒):寶血
乙一收晒乙二收唔晒:李賜豪

點解甲部小人提?多數講乙部呢? 其實係唔係分哂甲至到乙咩。。。前提係冇打算去第二區,
如果甲乙一二三 一樣排法嘅話其實係咪有啲不切實際?
因為甲一二三派唔到嘅話 即乙一二三都派唔到?

醒目開學勳章 王國長老

點解甲部小人提?多數講乙部呢?
因為甲部太少位(全港分5%), 而且好多時都唔知甲中定乙中, 除非甲部係誇區啦

如果甲乙一二三 一樣排法嘅話其實係咪有啲不切實際?呢樣要好小心, 如果好彩/唔好彩入左甲二三, 就無機會process乙部, 所以要make sure甲二三比乙一想入至好! 呢個技術性錯誤過往亦有人試過......點解人地乙2入到自己乙1入唔到, 睇返排位, 應該係甲部已經中左! 但係次選

引用:點解甲部小人提?多數講乙部呢?+因為甲部

原帖由 Charlotte_mom 於 16-09-11 發表
因為甲部太少位(全港分5%), 而且好多時都唔知甲中定乙中, 除非甲部係誇區 ...
聽到人甲部中,一般都覺得係借地址 ; -)

Charlotte_mom 發表於 16-9-11 22:03
因為甲部太少位(全港分5%), 而且好多時都唔知甲中定乙中, 除非甲部係誇區 ...
明白、其實111 都不過係局填...:)  20分無理由0五用0甘解^^!
甲部入到二、三都好(二三線)太早發夢...笑
0五好去到12,13,14就托頼la:)

retriever 發表於 16-9-12 08:46
聽到人甲部中,一般都覺得係借地址 ; -)
甲部0五係可以0五同区0羊? 点解要借地址oh?  

**用日本漢字打緊中文sorry、好似簡体字0甘...) 

醒目開學勳章 王國長老

joysic 發表於 16-9-12 11:46
甲部0五係可以0五同区0羊? 点解要借地址oh?  

**用日本漢字打緊中文sorry、好似簡体字0甘...) 

即有人其實借地址,乙一中,但就話俾人知甲一(誇區)中

Charlotte_mom 發表於 16-9-12 12:18
即有人其實借地址,乙一中,但就話俾人知甲一(誇區)中
oh、原来係0甘!! tks:)

引用:點解甲部小人提?多數講乙部呢?+因為甲部

原帖由 Charlotte_mom 於 16-09-11 發表
原來甲部都要諗得咁周詳,以為只係乙部重要,咁甲部可以只填甲一嗎?咁唔使驚派左甲二,三,諗住甲一乙一都同一間

引用:+本帖最後由+Charlotte_mom+於+16-9-11+20:

適齡加舊生20分,揀左舊生就無第一名子女分
佢應該有20分?
第一至第五項五選一
中首名子女5 分
第六至七項二選一
中舊生5分
第八項適齡10分
係咪甘睇?

醒目開學勳章 王國長老

干爸爹媽媽 發表於 16-9-13 00:26
原來甲部都要諗得咁周詳,以為只係乙部重要,咁甲部可以只填甲一嗎?咁唔使驚派左甲二,三,諗住甲一乙一都 ...

可以只填甲一的

醒目開學勳章 王國長老

blythe_kiss 發表於 16-9-13 05:50
佢應該有20分?
第一至第五項五選一
中首名子女5 分

係揀4、唔要5
6、7都無份

引用:Quote:干爸爹媽媽+發表於+16-9-13+00:26+

原帖由 Charlotte_mom 於 16-09-13 發表
可以只填甲一的
我覺得甲二都填下。

因為有某校因為甲二填過叩門有得 in

醒目開學勳章 王國長老

retriever 發表於 16-9-13 07:57
我覺得甲二都填下。

因為有某校因為甲二填過叩門有得 in

又係戰略問題。如果鐘意/hit到甲二一定唔份就無所謂,最怕填左間二線中左咋!

引用:Quote:retriever+發表於+16-9-13+07:57+ 我

原帖由 Charlotte_mom 於 16-09-13 發表
又係戰略問題。如果鐘意/hit到甲二一定唔份就無所謂,最怕填左間二線中左咋!
...
叩得都應該心儀卦?

另一種諗法係甲一只填一間表誠意,其實傻左。

所以都係果句,俾心機考私校。考到填表唔駛諗太復雜。

我覚得甲部2,3有得填唔去填...係0米大胆0左小小
反正0五会得1間心儀ma!!  

引用:我覚得甲部2,3有得填唔去填...係0米大胆0左

原帖由 joysic 於 16-09-13 發表
我覚得甲部2,3有得填唔去填...係0米大胆0左小小
反正0五会得1間心儀ma!!  
甲2/3講機會率,除非你心儀既小學係冷門小學,如板主所講,中左都OK會接受,否則,較受歡迎既小學放甲2/3, 機會應係接近0 ~~~

‹ 上一主題|下一主題