用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 好苦惱....
go

好苦惱.... [複製鏈接]

囝囝今年K2 (2012年10月B), 由於龍年效應,上年報左十多間幼稚園,最後得宜家一間學卷幼稚園收。由於小學主要target直資/私校,今年K2打算轉一D心儀學校for 考直資私校比較有優勢,但到宜家都冇一間學校收錄,真係好失望。

大家認為,我應該繼續讀現有學校+搵多D課外活動幫助囝囝名方面?定係報下年K2 repeat 一年?但10月B又好尷尬,選小學時又未必間間會收超大B,怕到頭來又變左少左選擇😥😥

hppa  why repeat?  發表於 16-9-13 11:37
   0    0    0    0

回覆:好苦惱....

問心,你覺得佢表現同資質點?
你呢一年有無外補?想入名幼/私幼,最少都要補英文吧…

引用:問心,你覺得佢表現同資質點? 你呢一年有

原帖由 maxifoxy 於 16-09-11 發表
問心,你覺得佢表現同資質點?
你呢一年有無外補?想入名幼/私幼,最少都要補英文吧…

...
有外補英文及普通話,英文一般溝通冇問題

引用:Quote:原帖由+maxifoxy+於+16-09-11+發表問

原帖由 JRmnm 於 16-09-11 發表
有外補英文及普通話,英文一般溝通冇問題
咁你覺得係學校無位收生定點?佢面試果時,你在場嗎?小朋友係活躍定怕醜型?要知道弱點先可以幫到佢…

個人覺得十月做超大b,真係有d 大… 跟得上就無謂repeat...

跟得上
上到k3考唔到你想要既小學先重讀。

回覆:letterland 的帖子

多謝大家嘅意見,囝囝性格比較活躍,面試時由於多數係佢自己入課室面試,唔肯定當時表現係點,好可能都係因為坐唔定😅

你可以分享你K1 同K2考左咩學校嗎? 我覺得你應問吓幼稚園及外補老師點睇你小朋友, 用客觀去睇. 你講小朋友好正常, 但又考過十間八間得一間收. 我怕是性格或行為問題, repeat 都未必改變到問題. 去到考小一都是一樣.

你話:選小學時又未必間間會收超大B
但係到時入讀係6歲11個月,都係適齡兒童呀,我仔都係10月亦都打算做超大,我唸學校收生時面試可能比年齡重要

引用:你可以分享你K1+同K2考左咩學校嗎?+我覺得

其實囝就不妨做大B,到考直私時各方面都會較穩定。而且細囝同女孩比通常都會比下去。雖然唔係百份百可以考到,但有穩定的表現會增加自信,可能有驚喜。
‹ 上一主題|下一主題