用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田選多活動中學
go

沙田選多活動中學 [複製鏈接]

小兒現小六 大约b1c 成績 本來我心儀沙循 但聞說很谷 都知b1校不會輕鬆 但希望了解沙田校的媽咪比D意見 小兒喜歡說話 喜结交朋友 讀書要迫 算聰明 但希望佢生活開心 有津貼中學合嗎?

elbar  謀記   發表於 16-9-11 08:23
   7    0    0    0

體藝會吾會岩佢D

引用:小兒現小六+大约b1c+成績+本來我心儀沙循+

原帖由 star1402 於 16-09-11 發表
小兒現小六 大约b1c 成績 本來我心儀沙循 但聞說很谷 都知b1校不會輕鬆 但希望了解沙田校的媽咪比D意見 小 ...
唔知你心目中咩程度嘅就算是很谷,讀得band 1校當然唔會冇要求啦,但若説摧谷相信數好多間B1校都未到佢。

醒目開學勳章 王國長老

angiehouse 發表於 16-9-11 08:21
體藝會吾會岩佢D

要迫先會温書體藝唔岩佢
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章

借位問一下,如果無專項(體育),只是喜歡運動,有無機會入體藝?

人人受"谷"程度唔同, 如果講功課量,沙循同傳説中好"谷"的BAND 1A校比, 其實相差無幾,不過,唔少中學一年2測2考,但沙循得1測2考,呢點來睇, 沙循測少一次,學生家長輕鬆d, 算唔太谷.

聽講沙循較重視數學, 平時數學小測非常密, 唔知係唔係呢個原因, 沙循幾受男仔家長歡迎,普遍BAND 1生女多男少情況下, 沙循有時係男多女少.

沙循F2就要讀經濟科, 其它學校有無咁早讀?

醒目開學勳章 王國長老

COE1205 發表於 16-9-12 15:50
借位問一下,如果無專項(體育),只是喜歡運動,有無機會入體藝?

報讀體藝中學 P.E. 系申請者必須要填報所屬專項,合要求者於性向測試當日要為有關專項進行考核。
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

多謝大家 小兒冇體育细胞 所以體藝不合。林球謀合? 但我覺間學校很悶。
其中ㄧ位媽咪提到男多女少都幾好 我見很多b1 都係好多女生。

external  B1c讀林謀會比較辛苦, 活動也比較少。  發表於 16-9-19 12:22
洋蔥頭媽咪  要迫先肯讀書沙循未必啱佢  發表於 16-9-18 23:59

會否考慮林漢光 ? 有DRAMA 或跳舞選擇 (係正規課程入面,唔係課外活動)

林漢光 我都會考慮 D老師ok嗎?  我聽講座時 覺得D老師都輕鬆 不太嚴肅。

林漢光應該已升 BAND, 唔會係 BAND 1 C

係? 有冇人讀緊分享下?

謝分享

林漢光應該都是Band 1C,如果小朋友喜歡Drama是一個不錯的選擇
‹ 上一主題|下一主題