用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會協和小學(長沙灣) 長沙灣協和 開心學習嗎?
go

長沙灣協和 開心學習嗎? [複製鏈接]

聽完學校小一簡介會, 校長強調生活學習 開心學校。 但介紹課程時 小學已有本唐詩背 文學學習 英文要背生字。 好以好谷咁 又要提高專注力。 又音樂 又體育要比賽要贏。 到底學校係點? 又話開心 又谷。 一年要睇三十幾本要讀。又要求上網自學,做高楷解難題, 中英數 常。 要上網做功課 溫書。聽到都好大壓力!請問現家長就咪都有壓力跟小朋友早常測驗 功課?
   1    0    0    0

學校提供這些網上學習平台給學生是好事;比賽方面,學校都是選精英去比賽,當然希望贏,但冇講一定要贏。
龍頭學校,谷是必然; 茘天,瑪神谷吾谷,吾谷都是騙人。

回覆:vinvintwins 的帖子

十分同意

回覆:vinvintwins 的帖子

谷就一定,唔谷點成績好,升中好,說唔谷你也不信,40網首3名龍頭之一。

但我覺得學校會補底,呢方便做得幾好,唔係只顧成績好的學生。大部份老師都很有愛心和耐性的。我女幸好從一年級已遇到好老師,現在三年級都很開心返學。

學校也是谷的,但我囝也是開心番學的一群

回覆:tamama765 的帖子

旦白講,一年級唔谷,二年級開始分精英2班開始有要求,三年級精英班會谷,但入得精英班既小朋友又係谷得一樣讀得開心。非精英班好輕鬆開心。

tamama765 發表於 16-9-10 10:55
聽完學校小一簡介會, 校長強調生活學習 開心學校。 但介紹課程時 小學已有本唐詩背 文學學習 英文要背生字 ...

死谷! 功課勁多!!

唔覺谷

我小朋友在此校讀得很開心。

小一好開心。二年班開始見真章,功課係明顯多咗,但2個鐘內(做吓抖吓)都一定完成。見個個小朋友都好鍾意返學。學校幾注重自主學習同閱讀。syllabus同其他小學無乜太大分別,谷唔谷好主觀。
[url=http://hk.pg.photos.yahoo.com/ph/missing_joe/my_photos][/url]

一年級好輕鬆, 二年級整體唔算谷, 精英班, 最多兩個鐘做完功課, 有導修堂, 自學課程無壓力, 日日有時間玩和睇書, 囝囝鍾意長協多過之前間幼園

一年班, 好得閒, 好開心; 之後就之後先算.

協和生應該大部分都返學返得開心吧?

因學校會因材施教,
成績好又谷得既就入精英班(自願性質),呢d小朋友應該遇強越強,會越學越開心吧?
對學習不太積極的,又會被編去小班,讓老師容易照顧,功課要求亦無咁高,有時老師會於堂上同佢地一齊做較難的功課,減少挫敗感。

另外學校亦有大量補底班,幫助學生較弱的科目,增加返自信。

我諗,唯一返得唔開心的,係d比較曳的學生吧?因長協對學生品行的要求出名高(是其他學校的老師咁講的),曳學生會經常被訓導主任罰同見家長的。
講笑咁講,如果自己小朋友行為有問題,真係唔好入長協,因為家長會有幾年好忙
‹ 上一主題|下一主題