用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

小一的英語 [複製鏈接]

昨天認真看下小一的英語課本,好似都幾難下?小朋友幼稚園個時都系玩,沒有學到英文,只識24字母。。看來都要補習先得。。。各位,請教下,你們的小朋友點樣學英文的?
   1    0    0    0

每日睇下書, 玩app (不是game), 睇youtube... 等等等等

eastwind-2016 發表於 16-9-9 16:57
昨天認真看下小一的英語課本,好似都幾難下?小朋友幼稚園個時都系玩,沒有學到英文,只識24字母。。看來都 ...
不用太擔心,慢慢就會跟得上,教佢句子結構,最重要小朋友跟到進度,識讀,識解,識串. 有時間培養閱讀習慣,唔好咁快就補習,嚇怕佢就麻煩啦!

chocolatebean 發表於 16-9-23 13:41
不用太擔心,慢慢就會跟得上,教佢句子結構,最重要小朋友跟到進度,識讀,識解,識串. 有時間培養閱讀習慣,唔好 ...

苦惱緊英文唔知點教好。自己又唔係好勁

小一的英語真系太 難了,全部都系成句要小朋友背識,然后默寫。。聽小朋友講老師都只系在課堂上教一次,小朋友點會記得呢?到頭來又全部卸到家長和實習社,,,真喇知宜家的小學英語點解會這樣??

eastwind-2016 發表於 16-9-28 11:40
小一的英語真系太 難了,全部都系成句要小朋友背識,然后默寫。。聽小朋友講老師都只系在課堂上教一次,小 ...
唯有自己每日同佢溫習, 讀熟入腦慢慢就適應架啦!

eastwind-2016 發表於 16-9-28 11:40
小一的英語真系太 難了,全部都系成句要小朋友背識,然后默寫。。聽小朋友講老師都只系在課堂上教一次,小 ...

吓!乜小一要背默咩?!我地小三都未要喎!
睇黎樓主真的要認真去了解、適應吓!

sandra28 發表於 16-9-30 08:08
吓!乜小一要背默咩?!我地小三都未要喎!
睇黎樓主真的要認真去了解、適應吓!
...

10月中要默寫10句

zww 發表於 16-9-30 10:36
10月中要默寫10句

是讀默咋?!

回覆 sandra28 的帖子

我女小4都未有背默WO

sammilcm 發表於 16-9-30 11:04
回覆 sandra28 的帖子

我女小4都未有背默WO

仲有樓主講D野好令人疑惑!老師點會只教一次!功課做錯都會再教啦!
睇返佢其他post都只有........其實讀緊既人都知仁紀功課、默丶考都少過其他學校!佢真的巧唔了解學校!!

sandra28 發表於 16-9-30 13:32
仲有樓主講D野好令人疑惑!老師點會只教一次!功課做錯都會再教啦!
睇返佢其他post都只有........:badfee ...
功課唔算多,這個系實情。看過第一次英默成績,系寫一句句子當中的某個詞。。不過,你首先都要識成句句子的意思,如果唔系點識寫其中的某個單詞呢?

chocolatebean 發表於 16-9-23 13:41
不用太擔心,慢慢就會跟得上,教佢句子結構,最重要小朋友跟到進度,識讀,識解,識串. 有時間培養閱讀習慣,唔好 ...
因為系幼稚園沒點樣局小朋友學英語,所以宜家:“識讀,識解,識串”這三個真系對小朋友幾難,學識讀句子了,又唔記得寫單詞,識得寫句子了,又忘記了點讀了。。。。

eastwind-2016 發表於 16-9-30 13:59
因為系幼稚園沒點樣局小朋友學英語,所以宜家:“識讀,識解,識串”這三個真系對小朋友幾難,學識讀句子了, ...
唔洗太擔心! 仁紀用的英文書不太深, 一時間未適應姐, 每日同佢溫下, 用遊戲方式記下, 容易入腦, 最好學併音, DICTATION 又容易好多, 遲D會有UNSEEN DICT, 所以點都有幫助

zww 發表於 16-9-30 10:36
10月中要默寫10句
10句唔算難,但對沒基礎的小朋友就有D難度了。最麻煩他唔識讀又唔識寫,記唔到,唯有慢慢學,最怕甘樣讓他失去對英語的興趣。。。

eastwind-2016 發表於 16-9-30 13:54
功課唔算多,這個系實情。看過第一次英默成績,系寫一句句子當中的某個詞。。不過,你首先都要識成句句子的 ...

其實開學D英文已經好易!
你小朋友需要日日溫!仲有唔係老師冇教丶推個波比家長!只是你小朋友跟唔上!説話需要對學校丶老師公平點!

sandra28 發表於 16-9-30 10:39
是讀默咋?!

我覺得家長本身就應該監督及促進學校,而唔系好似你咁成日幇學校唱贊歌。

zww 發表於 16-9-30 14:20
我覺得家長本身就應該監督及促進學校,而唔系好似你咁成日幇學校唱贊歌。
...

吓!我只講事實咋喎!反而冇家長好像你們咁踩學校、老師!我地也由小一升上!課程我們當然知!只是樓主一向冇跟進小朋友進度上小一!手冊又當通告!小朋友跟唔上就怪老師!唔通個個老師要教到每一位小朋友背識D野先可教下一課?!我地學校既課程不是深!我識幾間聖公會小學都是用這本書教學!

zww 發表於 16-9-30 14:20
...

有D二線學校個個星期默丶測!好早已默課外野!呢D又係我贊學校呀?!

sandra28 發表於 16-9-30 14:13
其實開學D英文已經好易!
你小朋友需要日日溫!仲有唔係老師冇教丶推個波比家長!只是 ...
我地家長當然系有什么問題就提出來啦,如果唔系開什么家長會呢?
‹ 上一主題|下一主題