用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 沙田區的媽咪, 你地派得好唔好呢?
樓主: Pulmma
go

沙田區的媽咪, 你地派得好唔好呢? [複製鏈接]

Re: 沙田區的媽咪, 你地派得好唔好呢?

Hi carolyu,

沙呂 is your first choice ma? If not, this is your which choice & your first choice is which school? Can share..Tks! :-|

on line,

講真, 本來上年1st round 我揀左沙呂, 到2nd round己轉汰, 因聽到一個讀小三媽咪講, 程度吾達標(無作野), 攪到D媽咪要向學校反映, 救亡.

今年又同另一個媽咪傾, 佢讀小一囝囝情況, 佢就話ok啦, 但成日要捐錢起泳池, 相信出年有游泳校隊, 老實講沙呂環境一流, 凡事有辣有吾辣.

但我覺得e+讀書, 都係應付會考, 如果小學用活動教學,將來中學就追得好辛苦, 希望學校聽聽家長心聲.

What's the result for your 囝囝 in last year?

Hi Rabbit Pink,

I know this 捐錢起泳池.  Do you know 保良局蕭漢森小學? Is it OK? Are the teacher no good?

冬日勳章 醒目開學勳章

其實沙呂小並非少功課,大約每科每日一样,加起來都三四样一日架!至於成績亦不差,早前視學報告評為中英數水平遠高於全港,可能像其他名校一样,需要多些栽培和增值,而捐錢起泳池是自願,完全沒有影响的,况且泳池已完成了.

Some parents complain the swimming pool is not for their own students.  The users are the private swimming course from outsider.

"早前視學報告評為中英數水平遠高於全港" is outdated are not?  How about recent years?  I heard from some parents that around 10 teachers will be quit in the coming year, isn't it?

Hi Honeybeemom and Ka Ka

我都想知保良局蕭漢森小學和沙田循道衛理小學好唔好? 可否和我分享一下?

Thanks

irenelam007

irenelam007
對不起,我不知道.沒有辦法同你分享.

請問救世軍田家炳學校可考慮嗎?

各位住沙田的媽咪:

請問保良局蕭漢森小學和沙田循道衛理小學好唔好呀?
請多多指教?

honeybeemom
Oh! 唔緊要,謝謝你的回應

[/quote][size=medium]今年沙田循道衛理會開5班小一,聽聞係唔錯的小學,而且有幾級也有了普通話教中文,而英文老師好多都已考了基準pass
[quote]
irenelam007 寫道:
各位住沙田的媽咪:

請問保良局蕭漢森小學和沙田循道衛理小學好唔好呀?
請多多指教?

honeybeemom
Oh! 唔緊要,謝謝你的回應

多謝你呀3loks

mimi bb

Hi Honeybeemom,

我覺得冼次雲的校長都幾好(親民和家長打成一片),因為佢成日來我間幼稚園做promote佢學校d野,重有好多活動同表演,因為上個星期剛剛參加左佢邀請我間幼稚園在大會堂表演.
我有個家長個囝囝派左這間小學,家長話要考分班試和到小二在中文堂會以普通話教學,重有校長成日講佢間學校"尤重英語".

irenelam007
我同保良局蕭漢森小學補習, 覺得佢地d程度唔差, 幾好, 常識中文, science 英文, 每日每科約有1-2功課, 但d小朋友成日向我投訴學校d老師好差, 有兩個直程唔肯返學, 最後轉埋校, 我個人覺得好睇你自己點跟個小朋友同埋小朋友本身, 有個蕭漢森同學都幾naught, 上補習時又唔專心, 又成日搗亂, 但佢考試, 默書又好高分, 都有d安慰, 如果讀得到跟得上, 保良局蕭漢森小學係唔錯既, 希望小小個人意見幫到你

HI 頭痛的媽媽 ,

我個仔派到第一志願馬鞍山主風,不過你果間都應該唔錯,重有泳池添

想知道妳們所講的田家炳,位置在那?
有一間是在大埔道的千禧小學,它又屬於那個網呢?

朱正賢小學好唔好?   

是否上午班冇咁好?
‹ 上一主題|下一主題