用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 三歲好叻,但固執及大庳氣
樓主: beautytiny
go

三歲好叻,但固執及大庳氣 [複製鏈接]

引用:其實,我覺得所謂"就",應該叫包容响有問題

原帖由 小曳人 於 16-09-12 發表
其實,我覺得所謂"就",應該叫包容
响有問題出現之前,先體貼佢地嘅需要,而唔係出咗問題時,話人點解唔"就 ...
我都想share 小小。有時有些比較敏感的小朋友情緒失控的原因,可能跟一般人,包括老師或其他家長的想像不一樣,但有時不包容/理解的老師可能已經先罵了才算。我過去幾年都唔多唔少有這些經歷,抱住個仔係球場哭 - 唔知點幫佢,亦唔知佢升小學會點。

我會不斷問人/社工/老師,點去處理佢的情緒,有時壓力太大會打去家長熱線,講下我的concern. 我唔想個仔無朋友,比人標籤,佢自己都在進步當中,慢慢可以控制情緒。

但你話踢椅背這些應該係管教問題!

回覆 小曳人 的帖子

『亦不敢怪激化問題嘅老師,只能夠默默希望佢唔好"出事",
點解成年人唔願意退後半步,刺激佢少d,了解佢多d,就少d問題,大家都容易過日子啦~』

呢兩句完全明白。有時我心諗,老師你不如趕佢出班房,唔好不停刺激佢, 根本就唔會有咁多事。好多人唔明佢哋諗嘢嘅方法係同一般人唔同嘅,咁細亦唔識逆來順受,唯有不停『哦』佢,『哦』到佢大啦!

小曳人    發表於 16-9-13 11:15

醒目開學勳章 貢獻勳章

iamadc 發表於 16-9-12 20:53
但你話踢椅背這些應該係管教問題!
我估:孩子年齡日長,佢發現某些能力以往無用過,而現時用的話,會有發洩作用當然,我唔响現場,我真係唔知係咪佢動作大,所以踢到張櫈,而唔係老師所講嘅"有意",佢自己就話無意,因為佢事後嘅憤怒係老師屈佢

恐龍家

回覆 babadogcat 的帖子

「要人將就/ 讓路」的 mentality係有問題的,細個都勉強過到關,第日長大左,係社會點樣生存呢,邊個會睇佢台戲?
情況好嚴重,教唔到,係好慘,但唔教/唔想教,或者覺得自己高人一等,要別人遷就,真係害死小朋友,職場、情路和朋友圈都行唔通。

回覆:Jane1983 的帖子

教佢地處世係好唔容易,好氣餒,但係必須的。

引用:回覆+babadogcat+的帖子 「要人將就/+讓路

原帖由 Jane1983 於 16-09-13 發表
回覆 babadogcat 的帖子

「要人將就/ 讓路」的 mentality係有問題的,細個都勉強過到關,第日長大左,係社 ...
要教,不停哦,希望哦到佢開竅,大D比D有關EQ的書佢睇可能有點幫助

pamelaywy 發表於 16-9-11 22:26
我成日教兩個仔,「能力越大,責任越大」
不論你如何能幹,作為一個有能力的人,應該解決別人問題多於為別 ...

Spider-Man

babadogcat 發表於 16-9-11 21:58
其實逐漸多人了解資優小朋友和家人可遇到的問題,有時好難教,但也要慢慢講,每次態度只是資優就係咁既,要 ...

同意。我都覺得自己小朋友好叻!但我再觀察其他小朋友,原來他們在其它方面都好叻!

如果自己小朋友叻及資優,係開心的事。但如果小朋友脾氣差,冇朋友,我希望自己小朋友是普通人。

chowyikwan 發表於 16-9-23 03:28
同意。我都覺得自己小朋友好叻!但我再觀察其他小朋友,原來他們在其它方面都好叻!

如果自己小朋友叻及 ...

又脾氣差,又超敏感

‹ 上一主題|下一主題