用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 N無人士:想搬屋去12網抽軒小,有没有1/5機會呢? ...
go

N無人士:想搬屋去12網抽軒小,有没有1/5機會呢?   [複製鏈接]

ASBB2012 發表於 16-9-7 22:17
純粹想了解下,小朋友K1女仔, 打算搬屋玩大抽獎,諗緊12定41網,有細佬跟尾~
感謝有經驗又無私肯分享的家長&# ...

如果是軒上, 我往年的估算是4成-5成半...

kwokbobo 發表於 16-9-8 16:39
想請問軒小到底有乜好?是一線學校??是否很谷??還是係聯繫學校??是中文小學嗎??點解好似個個都鐘意?? ...

每年有近30 人入QC

kwokbobo 發表於 16-9-9 02:29
請問軒上和軒下係咪有咩分別??還是只是地點和上、下午校之分??如果15分係咪一定入唔到?叩門洗唔洗1-1-1呢?? ...

通俗講話軒上活動, 軒銅谷D 抄寫多D...

不過軒上近30入QC, 唔進取你都唔好信啦...

但軒上無分精英班係事實...

軒上岩岩果年叩門申請人最少400幾人, 最後收10個, 小班教學..

叩門既都係跨區精英, 穿著名幼校服去考, 攞名私小OFFER 去考既大把...

想入最大機會, 幾時都係靠抽..

kwokbobo  thx  發表於 16-9-9 15:39

ok3 發表於 16-9-9 14:38
如果個仔喺軒小谷到"行"都係考3X, 入到QC恐怕都....! 當然, 唔排除有D仔係遲熟或遇強越強.
...

據說... QC 幾自由下...

如果小學全靠家人谷先入到, 恐怕在QC 無運行...

引用:Quote:原帖由+Naughty917+於+16-09-10+發表

原帖由 jackykwok815 於 16-09-11 發表
謝謝回覆。其實我諗我同你當時情況差吾多,但我大仔係今年報小一,有個妹妹跟尾細2年。由於我地係天主教徒 ...
如真搬去12 網,其實女仔好抽過男仔,因為多一間熱門女校。

想兩個都益到抽軒小。

唔得叩門!

引用:真實例子:我妹舊年搬出12網為抽獎。當時層

原帖由 Charlotte_mom 於 16-09-11 發表
真實例子:我妹舊年搬出12網為抽獎。當時層樓600頭,今日到我細佬想搬,同一agent同一座,agent話預700頭! ...
補多句。。。

12網舊樓多過新樓好多,無論買租新樓都超貴。

如果新區搬去,居住條件係大打折扣。

究竟犧牲算幾大好個人,不過入果d知名學校,抽獎比考直私機會高得多。

引用:Quote:原帖由+jackykwok815+於+16-09-11+發

原帖由 Naughty917 於 16-09-11 發表
其實你有冇考私小做後補?而家香港交通咁方便,一個鐘頭內車程系可接受,況且你揀得德信,應該住油尖旺,返 ...
據口碑,彼德比軒小谷得多。

實際上,軒小有聯繁位,亦係可以谷小d

chrischeung  個個都想谷入h班,谷系來自家長  發表於 16-9-11 15:06

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+16-09-11+發表

原帖由 mcl203 於 16-09-11 發表
銅鑼灣行上少少都唔錯嫁,但
行上少少指鵝頸附近?

引用:我仔都係軒小20分,我老公想報自行,所以現

原帖由 maychu0203 於 16-09-12 發表
我仔都係軒小20分,我老公想報自行,所以現在都1516...
如果係校友分,報左無謂浪費。

仲有其他選擇嗎?

btw,  軒小叩門也不用自行揀他,也不用111

引用:Quote:mcl203+發表於+16-9-12+16:50+係軒小

原帖由 kwokbobo 於 16-09-12 發表
我就係想知道, 有些人一定要入名校, 但如果入到去, 個個都咁勁, keep 唔到排前面, 咁係咪讀一間普通d的學校 ...
軒小名原因有歷史,最重要係聯繁位制度。

我理解,聯繁位係抽獎位,成績達band one在預留聯繁位抽,好著數,唔等於要頭幾多名。

軒小入qc近30人係包括聯繁,自行, 校區抽獎入。

引用:Quote:Naughty917+發表於+16-9-11+14:51+其

原帖由 jackykwok815 於 16-09-12 發表
私小要報嘅都報左,唯有寄望有OFFER。JUST PREPARE FOR THE WORST小弟家住馬灣,環境比灣仔好好多,係個中 ...
馬灣對我來講係前世外桃園。

灣仔係好方便,不過幾嘈下,人多亦雜。負擔到可以諗下星街果頭。

抽學校其實亦係長遠既事,估你抽中都返馬灣住啦?

知有住馬灣返高主教,保羅男女。。。 好似碼頭附近有校車。

睇你接受到較遠距離?

宮二 發表於 16-9-22 23:03
其實灣仔並不是想像中咁擠迫,尤其空氣及人口密度絕對比某些中產「睡覺城市」為佳,週末的灣仔商業區絕對比 ...

可否講下灣仔邊度怡人D?

Charlotte_mom 發表於 16-9-23 08:21
年宵買完桔仔可以借架車推返屋企

推去邊,大坑道好遠喎。

hkpapa852 發表於 16-9-23 08:16
大坑道,藍塘道,樂活道一帶,絕對係怡人啦!

money都好怡人。。。

藍塘道,星街。。。

fruitfulsnoopy 發表於 17-5-1 21:51
其實堅尼地道近灣仔,不是近中環個邊,好靜,又方便,而且也不是相像中貴。
另外,大坑光明台租金都ok架
...

應該果邊都好多大單位,唔平喎。

Charlotte_mom 發表於 17-6-10 09:49
所以話凡事有取捨。果時我妹仲住tko,有次要搬重野上去,暈!渣車泊車後,搭lift上商場行半層樓至到lift l ...

灣仔近地鐵站,或皇后大道係幾嘈。

星街果邊靜但很費貴。

厚多士 發表於 17-6-11 01:21
好奇一問,就算查咁確實係住係那一區,有規定學生不能住劏房?

你一家住得落又係長時間住OK 播。

有聽代理話有為抽學校,四人加工人住玩具街百幾呎。家中老細是否接受不抱怨是關鍵。
‹ 上一主題|下一主題