用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有冇孩子在紐西蘭讀中學,好不好?
樓主: chan4664
go

有冇孩子在紐西蘭讀中學,好不好? [複製鏈接]

junetse 發表於 16-12-5 15:18
多謝您,個心定左好多…

我仔會2018年過去讀grade 7…

Hi, 你們好。請問 grade 7 即幾多年級?囝今年讀5年級,如果想F1過去讀 boarding school, 即係 year?
我上網站睇过一D男校,e.g.. John mcglashan,  可以給些意見嗎? many tks.

各位,剛開始為仔仔選學校。
你們為什麼選NZ升學?
請問你哋小朋友在NZ讀得好嗎?
有冇聽過 Liston College? 好不好?
另外,你們選homestay or boarding 可否分享下利與幣?
click比小朋友睇-->親子音樂導賞 - 彼德與狼維維:new born 7.38lbs;6/OCT/07 33lbs 哥哥 : 6/OCT 55lbs

LOOLOO 發表於 17-3-15 01:49
各位,剛開始為仔仔選學校。
你們為什麼選NZ升學?
請問你哋小朋友在NZ讀得好嗎?

liston 成績中等, 不算是名校, 入大學% 不算高

lu-ka 發表於 16-10-6 12:56
可以話我知你agent 嗎? 我都搵過好幾間,Kings  college, Chris t's college, scots college, St.peter, s ...

請問你睇過咁多間學校,學費大概是幾多?我都有意比呀女出國讀書,想了解下大約幾錢學費

sammie_leung 發表於 17-4-10 10:06
請問你睇過咁多間學校,學費大概是幾多?我都有意比呀女出國讀書,想了解下大約幾錢學費
...

我都想知及大概需要多少費用?謝謝。

sammie_leung 發表於 17-4-10 10:06
...

政府的大約20萬港幣,私校要30多萬港幣。

藍藍mami 發表於 17-3-24 14:38
liston 成績中等, 不算是名校, 入大學% 不算高

我仔仔成績一般,只会選擇宿舍,你有冇好提議,學費最好20萬左右,請指教

藍藍mami 發表於 16-9-18 11:45
女兒已中學grad 你有咩想知?

藍藍mami:
請教Nelson College 好唔好?男孩子計劃下年升學,喜歡戶外活動,校風如何?謝謝!

LULO 發表於 17-9-7 14:42
藍藍mami:
請教Nelson College 好唔好?男孩子計劃下年升學,喜歡戶外活動,校風如何?謝謝!
...

要男校還是男女校嗎?其實間間學校都有運動team, nelson 都出名, 不過都幾悶

藍藍mami 發表於 17-9-7 17:23
要男校還是男女校嗎?其實間間學校都有運動team, nelson 都出名, 不過都幾悶
...

謝謝回覆,悶嘅意思係?(emoji)
男校或男女校都無問題,不過小兒因為有讀寫障礙,所以想搵間有支援及多D關愛嘅學校,向運動或設計科學方向發展。

LULO 發表於 17-9-7 19:14
謝謝回覆,悶嘅意思係?(emoji)
男校或男女校都無問題,不過小兒因為有讀寫障礙,所以想搵間有支援及多D關 ...

悶係因為係細城市, 會少d中國人但同時冇咩娛樂
如果想搵間有支援及多D關愛嘅學校, 我真係不太清楚, 唔介意的話, 你介唔介意話俾我知佢障礙係咩程度,即係佢讀書嘅成績係大約點樣, 英文能力強嗎?老實講我會建議你揀嘅學校最後搵中介, 而且揀大城市, 例如auckland/ dunedin/ wellington, 細啲起碼都tauranga, 最好係同中介同一個城市, 萬一佢有咩要求想提出, 個中介都可以去幫佢
向運動或設計科學方向發展嘅意思係佢想係紐西蘭讀大學?

藍藍mami 發表於 17-9-7 19:24
悶係因為係細城市, 會少d中國人但同時冇咩娛樂
如果想搵間有支援及多D關愛嘅學校, 我真係不太清楚, 唔介意 ...

呀仔讀書中英數唔合格,英文程度都差,要寫字嘅科目都唔ok, 但對電腦、圖形、運動有關嘅科目佢有興趣多D!雖然係咁,但社交及人際關係完全無問題,正常人一個!
無諗到大學咁長遠,攪掂中學先算!喺香港考DSE?佢讀唔掂!

回覆樓主:

Hi!我女今年升小六,成績麻麻,但畫畫有天份。諗住高中送佢去紐西蘭讀書,而家咁細佢就好抗拒,話自己一個人去仲要講英文。
想問邊間中學少d華人同著重藝術?係咪F4過去好d?
Epsom girls 係咪好難入?有冇囡囡讀緊?咩成績先入到?
我有一個陳B仔一個陳B女仲有一個陳大B!
‹ 上一主題|下一主題