用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 報小學,有無人同我一間直資/私小無報? ...
樓主: shirley2014
go

報小學,有無人同我一間直資/私小無報? [複製鏈接]

回覆:報小學,有無人同我一間直資/私小無報?

Why not; I think most of the parents in Hk don't apply for the private/direct subvented schools, a large amount about 25out of 30 will apply for subvented/government schools!

回覆:HaYi 的帖子

HaYi  佢的係女仔?

同事嗰個當然係仔啦,不過佢一聽到界限街男校個名已經怕怕。而且佢話熱門直/私學校亦都係會讀得辛苦,所以就算佢往41校網都只係叠埋心水等大抽獎,真係人各有志。我真係想同佢講41校網既津校除左耀X,冇乜邊間會讀得輕鬆....

報私校當後備,有私小學位再進取博大抽獎

凡事要作PLAN B部署.
講下笑, 第日考到SPCC或者小拔,同人講,呢兩間只係后備,考到某津小, 會第一時間放呢兩間既位,到到真係少爺威威

引用:如題

原帖由 shirley2014 於 16-09-07 發表
如題
我冇呀

回覆:shirley2014 的帖子

其實冇問題的!但當大抽獎咁唔好彩派到寶校,咁好大機會你會後悔,後悔當初點解唔考定私校打底而再叩門囉!

咁當然啦,你唔介意派到任何一間學校都照讀咪可以囉!

回覆:報小學,有無人同我一間直資/私小無報

我係失落自行而冇去大抽獎……

回覆:jesswu 的帖子

如果對將來小朋友被派去寶校都沒有所謂,不報直私完全沒有問題!

JessAngel611 發表於 16-9-11 23:15
我冇呀
點解?

回覆:shirley2014 的帖子

直私都唔報,萬一小朋友被派到寶校都要接受結果!如果到其時先去想叩門,其實相對之前報對小朋友要求會更高,出問題出得更加深,更多人去爭小部分剩餘學位!

醒目開學勳章 王國長老

francis_chan 發表於 16-9-13 08:16
直私都唔報,萬一小朋友被派到寶校都要接受結果!如果到其時先去想叩門,其實相對之前報對小朋友要求會更高 ...

所以我咪話當mock interview都好啦!就算只唸津校叩門都應該備戰嘛

shirley2014 發表於 16-9-7 13:29
如題
如果你真係唔介意子女派乜學校, 相信你都唔會點上嚟呢度, 更加唔會問呢個問題.

可能你心底裡對子女搵學校又一定要求, 但又唔知點去做, 所以只好決定唔幫子女去考學校, 不過你又想係呢度搵人認同你既做法. 坦白講, 如果你想係呢度搵人支持你呢種做法, 你嚟錯地方
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Charlotte_mom 發表於 16-9-13 08:23
所以我咪話當mock interview都好啦!就算只唸津校叩門都應該備戰嘛
若只唸津校叩門....幾個月後....會唔會攤凍晒

yourmobile 發表於 16-9-9 21:43
Why not; I think most of the parents in Hk don't apply for the private/direct subvented schools, a l ...

that's true.

last yr there s around more than 20k local kids eligible for p1 application, only less than 10k kids applied for dss/private school given the fact that near 7k kids applied the most popular dss tsl last yr.

發表此表題,主要睇下有無人同我一樣做法人,唔考私、直自有人地難處或原因,近日有見D媽咪去左三線小學,但覺都好適合個小朋友老師校長又好,有感而發傳説中“寶校”,識恩賞自己是“寶”,二線尾三線小學在D“好高望遠”的家長當然是“寶校”,其實每間學校有距嘅個之處,應當尊重。。
至於小朋友如分到乜學校,隨遇而安

Felix223    發表於 16-9-13 17:50

shirley2014 發表於 16-9-13 15:20
發表此表題,主要睇下有無人同我一樣做法人,唔考私、直自有人地難處或原因,近日有見D媽咪去左三線小學, ...
well-said:) & 中肯
人各有志 

shirley2014 發表於 16-9-13 15:20
發表此表題,主要睇下有無人同我一樣做法人,唔考私、直自有人地難處或原因,近日有見D媽咪去左三線小學, ...

係我眼中, 寶校只有一個問題: B1學生比例太低

至於其它既所謂問題, 如:
-  專收SEN影響學習? 收SEN多既學校或多或少顯示佢地會比較較關愛, 咁你又唔like? 學習從來不能只靠學校
-  多NCS? 多NCS一樣可以提供多語言既學習環境喎? 點解咁抗拒? 就係因為唔駛俾錢覺得一定係衰嘢?
-  佛教導人迷信..... 總之唔好啦! 相同原因, 咁有宗教既學校都係導人迷信喎!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:shirley2014+發表於+16-9-13+15:20+

原帖由 hkpapa852 於 16-09-13 發表
係我眼中, 寶校只有一個問題: B1學生比例太低

至於其它既所謂問題, 如:
agree, band 1比率其實好重要

引用:+本帖最後由+shirley2014+於+16-9-13+15:20

原帖由 shirley2014 於 16-09-13 發表

發表此表題,主要睇下有無人同我一樣做法人,唔考私、直 ...
各取所需,無話岩唔岩,我自己就想小孩讀私校但不是名校,因為覺得課程比較岩自己小孩。認識好多家長都不會考私直校,也有朋友正在讀私校想轉返津校讀。

teambuilder 發表於 16-9-7 20:57
我反而完全冇報自行,冇大抽獎,冇扣門,係咪好另類呢

你乜都參加 甘讀邊間?
‹ 上一主題|下一主題