用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 想認識蒙特梭利多一點,一齊傾下!
樓主: 26012015
go

想認識蒙特梭利多一點,一齊傾下! [複製鏈接]

回覆 kadenbonkei 的帖子

Hi, 我有買全套。個女活潑型,佢係4唔會坐定玩架,不過佢探索很多,有助思維。她很喜歡動物配對,圖5加公仔,做得頗仔細,有些我都唔識,一齊學習。好動的話有不同玩法,如藏起公仔,俾張圖如老虎,問她老虎在哪裡?找出來好嗎?她玩得好開心,現在她歲半。1歲開始玩抽屜同形型,佢係未必做到俾你睇,但小孩要玩多點立體玩具才能幫助將來學數學這些抽象學科。話印度全部小學都是用蒙氏,所以it, maths 好勁。話數學很少機會唔合格。同埋減低讀寫障礙的機會。缺點是慢,未必很多睇到效果。
買全套因為有顧問跟進,同埋可以用到小學都仲有用,尤其數學部份。

小曳人 發表於 16-12-22 06:42
唔—定,自主學習有機會係超前!

如果普通傳統幼稚園或學校唔係蒙特梳利,咁小朋友會唔會唔適應?或者發揮唔到出黎?

醒目開學勳章 貢獻勳章

Damui 發表於 17-1-15 06:36
如果普通傳統幼稚園或學校唔係蒙特梳利,咁小朋友會唔會唔適應?或者發揮唔到出黎?
...
KG內問題不大,但上到小學適應問題,因人而異
傳統學校唔係發揮專長嘅地方,要求係平均各學術能力
專長一般响校外發揮
恐龍家

回覆 26012015 的帖子

中大上過了(一堂), 發現完全唔係果回事~ 老師只講理論。無教如何應用蒙特梭利。

我都有買左部份蒙特梭利教具,但自己的小朋友唔鍾意玩
玩一次就唔再玩。

蒙特梭利重點不在教材
在於精神
0-3歲前基本上無乜教材可以用
但在家可以教佢獨立
自己食飯 自己幫手做家務
除鞋著鞋,換完片幫手掉識行後出街唔用bb車、唔抱

以前窮人小朋友點樣生活幫手做家務,就係montessori。
唔會有工人長老幫手、令小朋友飯來張口、衣來伸手!

SabrinaR 發表於 17-1-21 07:39
蒙特梭利重點不在教材
在於精神

謝謝(emoji)

樓主知道九龍區有教得好既蒙特梳利pg嗎?我找了兩間但也只有平日,想找weekend 的,謝!

SabrinaR 發表於 17-1-21 07:39
蒙特梭利重點不在教材
在於精神
This is only a small part of Montessori on practical life.  Montessori helps the children to develop in language, mathematics, etc.  The Montessori toys are tools to help the children learn.  

CaviarYu 發表於 17-1-23 17:45
This is only a small part of Montessori on practical life.  Montessori helps the children to develop ...

Yes
但未train過既父母自己在家教教具
我覺得會用錯方法教
越搞越亂

蒙校setting有sense of order
教具係櫃度由易至深咁排列
教具會分十件eg pink tower(潛而默化十進制)
分5大區域
而且教佢地學教具唔會講說話
Step by step
用手去感受

如果冇受過訓練
唔好話步驟
連一套教具嘅目的都未必好理解
簡單教具尚可、但越教越深既時候根本唔會用得好

所以果d只係有套教具而無ami and ams老師既學校
又唔係行3 hrs working cycle or mixed age
根本發揮唔到最大既效用
只可以話有好過無

父母係屋企最能控制既就係practical life
若果只上蒙校
返到家中仍然追住餵飯
所有野都依賴
根本唔能夠獨立

孟母3000 發表於 17-1-23 22:05

Yes
Agree.

A weekly Montessori playgroup is not very useful.  The child must be immersed in the environment to benefit from it.

請問大家知唔知道Infinity Children舉辦既蒙特梭利AMS幼兒教師課程好唔好?
諗住學完自己教小朋友

http://infinitychildren.com/zh-hant/teacher-training/ams-early-childhood-teacher-ages-3-6-course/

vathee 發表於 16-12-25 00:41
其實教具不是重點,唔係話你買左成套擺係屋企由小朋友自己玩就學懂蒙特梭利。建議家長先上下堂了解蒙特梭 ...

(emoji)(emoji)

Okinawababy 發表於 17-1-25 01:41
請問大家知唔知道Infinity Children舉辦既蒙特梭利AMS幼兒教師課程好唔好?
諗住學完自己教小朋友

呢個佢係主要訓練做老師,之後仲要一年實習,要付出好多時間!如果只為教自己小朋友,可以考慮佢地既家長班

vathee 發表於 17-1-27 15:44
呢個佢係主要訓練做老師,之後仲要一年實習,要付出好多時間!如果只為教自己小朋友,可以考慮佢地既家長 ...

家長班教既內容會唔會太片面?想學深入d,係屋企實行蒙特梭利,想學識用教具,因為未必可以比小朋友返到蒙特梭利幼稚園

Okinawababy 發表於 17-1-27 15:55
家長班教既內容會唔會太片面?想學深入d,係屋企實行蒙特梭利,想學識用教具,因為未必可以比小朋友返到蒙 ...

咁就要睇下家長目的同可以付出幾多時間。教師課程好貴,如果上堂只為教自己小朋友,我個人覺得唔值。如要學用教具,坊間也有其他蒙特梭利班

vathee 發表於 17-1-29 15:50
咁就要睇下家長目的同可以付出幾多時間。教師課程好貴,如果上堂只為教自己小朋友,我個人覺得唔值。如要 ...

學用教具既話有冇邊間學校推介?

Okinawababy 發表於 17-1-29 16:32
學用教具既話有冇邊間學校推介?

青協,hku space 同 ymca 都有蒙特梭利既課程,都有教教具運用,可以研究下內容係咪你想要既
‹ 上一主題|下一主題