用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 40網既家長,你哋派咗邊間呀?入嚟講&# ...
go

40網既家長,你哋派咗邊間呀?入嚟講吓呀! [複製鏈接]

40網既家長,你哋派咗邊間呀?入嚟講吓呀!

我係派咗荔枝角天主教!唔知好唔好呢,大家有d咩意見!

Re: 40網既家長,你哋派咗邊間呀?入嚟講吓呀!

溫柔,

恭喜你呀))))    

Any one 派咗 寶血會嘉靈學校?  Is it a good school?

旅港開平小學

有無人派到英華呀

英華太多人選la,僧多粥少,好難中,以免自己失望,我就冇選到!

温柔,

是否第一志願呀? 會唔會去再叩門呀?

我係第一志願+,不過我係住葵涌,所以我想試下去仁立紀念叩門,睇吓有冇機會呀ma!
有冇人知 "荔天" 同 "仁立紀念" 邊間會好d呀?

kinmom 寫道:
旅港開平小學

kinmon,
me too wo,which choice of ur chid ar?IT is 7th choice of my boy ar!!!so sad.

我選旅港開平為第二志願,因為怕首三志願都是熱門學校,到時派不到首三個志願會去了其他更差的學校。

照計旅港開平有一間 band 1 的英中-即旅港開平中學,而在其小學網頁中又說明96 小六畢業生中有 82 個入第一志願中學,首三志願的中學超過九成,應該好吸引才對,但點解這間學校好似無人選?弄到你第七個志願都入?你頭6 間選什麼學校呀?我的首三選擇是:

1. 英華
2. 旅港開平
3. 嘉靈

Re: 40網既家長,你

我第六志願, 旅港開平

嘉靈 good or not?
kinmom 寫道:
我選旅港開平為第二志願,因為怕首三志願都是熱門學校,到時派不到首三個志願會去了其他更差的學校。

照計旅港開平有一間 band 1 的英中-即旅港開平中學,而在其小學網頁中又說明96 小六畢業生中有 82 個入第一志願中學,首三志願的中學超過九成,應該好吸引才對,但點解這間學校好似無人選?弄到你第七個志願都入?你頭6 間選什麼學校呀?我的首三選擇是:

1. 英華
2. 旅港開平
3. 嘉靈

點解既?
你問人借了地址嗎?點派荔天架?
咁點解你之前唔揀'仁紀'既?
你有冇係甲,乙,揀'仁紀'呀?
溫柔 寫道:
我係第一志願+,不過我係住葵涌,所以我想試下去仁立紀念叩門,睇吓有冇機會呀ma!
有冇人知 "荔天" 同 "仁立紀念" 邊間會好d呀?

Kinmon,
my choices is as follow:
1/ying wah
2/lai chi kok
3/st.clement
4/kei foo
5/good counsel
6/ka ling

當時第一次派位我係深水埗區,之後我都有唸過轉返嚟,但呢頭我只係鍾意 "仁紀", 但係就同區唔同網,我唔敢博ma!

我係咁選:
1.荔天
2.旅港開平
3.基福
4.基愛
5.深水埗官立
6.聖紀文
7.嘉靈

溫柔,

其實你既策略係啱, 因為荔天如果擺第2志願, 入到既機會係細.....我舊年就係擺第2志願, 衰咗....要去到第3志願, 好在後尾叩門叩到.

Bowiema,

多口問句, 現在你的小朋友讀哪一間小學呀?
Bowiema 寫道:
好在後尾叩門叩到.

me too.
toby豆 寫道:
有無人派到英華呀

Bowiema:
咁你小朋友而家都係讀荔天lu喎?有對呢間學校有d咩睇法呀?指教下呀!     
‹ 上一主題|下一主題