用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 主流升小一問題(好憂慮)
go

主流升小一問題(好憂慮) [複製鏈接]

想問下大家有冇試過呢個情況

我小朋友兩歲時候做過評估,係有自閉症徵狀,當時兩歲,行為非常惡劣,所以幼稚園要佢重讀N班。

之後完成兩年的N班,現在讀緊兼收K2。

經過兩年多的訓練,現在已和普通小朋友差不多,不過問題就係如下😪

因為我小朋友七月出世的,但現在正讀K2,出年會升K3,但佢嘅年紀尷尬,屆時準備升小一嘅時候已經係七歲多三個月,咁我就變相冇左適齡學童嘅10分。

咁到時我只能自行去in學校嗎?而錯失了一次大抽奬的機會嗎?

雖然我唔係想入讀一啲一、二線小學,但我都唔想派去一啲被認為補校嘅學校。

請問你哋有冇呢個經驗呢

0    0    0    0

回覆:主流升小一問題(好憂慮)

今時今日有冇適齡分已經分別不大,不如了解一下你個網有什麼小學比較適合。

引用:今時今日有冇適齡分已經分別不大,不如了解

原帖由 Sask999 於 16-09-06 發表
今時今日有冇適齡分已經分別不大,不如了解一下你個網有什麼小學比較適合。

...
話雖如此,但睇到派位結果,機會仍然係有。

但如果我連駁嘅機會都冇,覺得好可惜。

引用:Quote:原帖由+Sask999+於+16-09-06+發表今

原帖由 芒果米池 於 16-09-06 發表

只有希望你大抽獎good luck!

引用:Quote:原帖由+Sask999+於+16-09-06+發表今

你有宗教分嗎?
其實自行好多人都失落的。
大抽獎中頭獎的都好多人架喎!

[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

樓主你有無舊生分? 宗教分? 如果無, 手執15分除非選3線小學, 否則和無適齡分分別不大。

如果你認為小朋友跳班上小一是可應付到, 你可在今年報名自行, 因為香港法例無話一定要讀完幼稚園先可讀小一。

如果自行落選, 可以統一派位, 統一派位是不計分, 只計所住區域, 只靠運氣。
除津貼學校外, 家長亦可自行報讀直資和私校, 但是一旦直資收了, 小朋友就要放棄統一派位

醒目開學勳章

引用:想問下大家有冇試過呢個情況 我小朋友兩歲

我小朋友兩歲時候做過評估,係有自閉症徵狀,當時兩歲,行為非常惡 ...
樓主有點誤解喎, 適齡分只係自行計分時用, 大抽獎已經唔計, 即是你只喪失了很少比例的自行, 只係只行陪跑, 只要你到大抽獎一月尾填表時採取保守策略便可以, 選人地放第二或三的放第一便可以, 選較関愛的學校, 其實的家長口中的寶校也未必咁差, 仲有的較關愛, 適合特殊小朋友, 多去參觀小學先揀, 有的二線小學駁上位就未必適合, 但也有些二線有合適的特殊支援

芒果米池 發表於 16-9-6 17:00

我小朋友兩歲時候做過評估,係有自閉症徵狀,當時兩歲,行為非常惡 ...
你打去教育局問清楚適齡分系點計先
我幾年前問過,答案系計小一開學日未足八歲就有適齡分,如果開學日剛剛過八歲幾日,而又有理由支持小朋友八歲才適合入學例如健康理由,系可以有適齡分的

引用:Quote:原帖由+芒果米池+於+16-09-06+發表想

原帖由 piglet0529 於 16-09-07 發表
樓主有點誤解喎, 適齡分只係自行計分時用, 大抽獎已經唔計, 即是你只喪失了很少比例的自行, 只係只行陪跑,  ...
原來仲有機會,即係將多人認為係2、3線嘅小學放頭1、2。而自己心怡嘅學校放第3,就大機會中?

我都將會去開放日睇吓,同了解啲學校,但我現有嘅概念,暫時只係聽聽埋埋,或者我係太過緊張,好在得你詳細講解,我真係悟解左,多謝你提醒

最近都收到好多小學單張,咁係咪K2吓學期就開始要塡選校表格嗎?

引用:Quote:芒果米池+發表於+16-9-6+17:00+想問

原帖由 LeeCC 於 16-09-07 發表
我幾年前問過,答案系計小一開學日未足八歲就有適齡分,如果開學日剛剛 ...
我昨日打了去教育局問,係不能大過7歲喎。

你意思係有充分理由,就可以唔扣果10分嗎?

引用:樓主你有無舊生分?+宗教分?+如果無,+手執15

原帖由 pocoyo123 於 16-09-07 發表
樓主你有無舊生分? 宗教分? 如果無, 手執15分除非選3線小學, 否則和無適齡分分別不大。

如果你認為小朋友 ...
全部都冇呀,如果現在咁計,只可以有首名子女,得5分咋。

引用:樓主你有無舊生分?+宗教分?+如果無,+手執15

原帖由 pocoyo123 於 16-09-07 發表

如果你認為小朋友 ...
突然跳班,應該應付唔到,但原來仲有抽獎機會,咁都好啲。

引用:Quote:原帖由+芒果米池+於+16-09-06+發表話

原帖由 virgokaren 於 16-09-06 發表
你有宗教分嗎?
其實自行好多人都失落的。
大抽獎中頭獎的都好多人架喎!
希望係咁🙏🏻

引用:Quote:原帖由+芒果米池+於+16-09-06+發表話

原帖由 Sask999 於 16-09-06 發表
只有希望你大抽獎good luck!
Thank you

芒果米池 發表於 16-9-7 11:17
我昨日打了去教育局問,係不能大過7歲喎。

你意思係有充分理由,就可以唔扣果10分嗎?
四年前的事啦

當時個職員答我,未足八歲

充份理由,例如小朋友之前有病住院,發展遲緩要延遲入學,就可以酌情處理

引用:Quote:芒果米池+發表於+16-9-7+11:17+我昨

四年前的事啦

當時個職員答我,未足八歲
睇黎我要問多1次,好多謝你嘅資料

引用:Quote:芒果米池+發表於+16-9-7+11:17+我昨

四年前的事啦

當時個職員答我,未足八de
delete

引用:Quote:原帖由+LeeCC+於+16-09-07+發表四年

原帖由 芒果米池 於 16-09-07 發表
睇黎我要問多1次,好多謝你嘅資料
我舊年問,官員答不能過7歲,一日都不能

樓主,正常發展小朋友家長(我女正常)不會喜歡寶校,始終寶校都係d升中唔靚或多南亞裔或多SEN。我會覺得女兒應該讀適合佢既學校。

但當我變成SEN家長(仔係肢體&學習慢)我就好欣賞某d寶校對SEN既支援&包容,令小朋友係一個大愛&被接納既環境下學習。
所以你參觀多d,fb好多谷講特殊兒童選校,好多用家分享,可搵下,搵不到pm我,我話你知。

引用:Quote:芒果米池+發表於+16-9-6+17:00+想問

我幾年前問過,答案系計小一開學日未足八歲就有適齡分,如果開學日剛剛 ...
我諗你同敎署職員有誤會,伛指八歲適齡係指所有小朋友最遲要係八歲前入讀小學,否則會犯法。而自行計分的適齡應該係小—入學日不能超過7歲!

lulumelody 發表於 16-9-7 22:20
我諗你同敎署職員有誤會,伛指八歲適齡係指所有小朋友最遲要係八歲前入讀小學,否則會犯法。而自行計分的適 ...

當時個職員問埋我仔的出生日期幫我計,話八月底出世開學岩岩過七歲生日,仲系算適齡的,就算再過多一年,剛剛過左八歲生日,無左適齡分,只有理由可以酌情處理的
我仔最後無遲一年入學,但識人同年同月生日,遲一年入學,有適齡分
‹ 上一主題|下一主題