用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有難題......沙田馬鞍山中學點選好?? 請教 ...
go

有難題......沙田馬鞍山中學點選好?? 請教 [複製鏈接]

沙 田 band2 只知東華三院馮黃鳳亭中學。。。還有那間好?
馬鞍山 BAND 2 ( 胡忠/ 青年會/ 馬崇/陳震夏)
各位bk媽媽你們會黠選??謝謝

22    0    0    0

回覆:有難題......沙田馬鞍山中學點選好

馬崇校風好,資源多,英文增潤課程多

陳震夏都唔錯

聖約瑟唔差,不過宗教色彩我感覺較濃

胡忠朋友任教中,無特別

我自己就曾經放學時段去幾間中學睇放學,問住附近朋友感覺如何

我去問馬崇附近食肆街坊就讚馬崇學生有規矩

回覆 等等等 的帖子

謝謝分享!你真係好有心!請問陳震夏在這區算熱門學校嗎?我見呢度唔多人提。

謝!

mickychow 發表於 16-9-13 11:01
回覆 等等等 的帖子

謝謝分享!你真係好有心!請問陳震夏在這區算熱門學校嗎?我見呢度唔多人提。
因為呢度多數只講band1
band2黎講,陳震夏算熱門,另外,基督書院都可以考慮,今年係小五定小六?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆 MASAYA 的帖子

小兒今年小六呀!但成綪麻麻,我又初到馬鞍山,不太熟悉這區學校。

mickychow 發表於 16-9-13 13:23
回覆 MASAYA 的帖子

小兒今年小六呀!但成綪麻麻,我又初到馬鞍山,不太熟悉這區學校。

馬崇, 陳震夏, 聖約瑟都好好.

回覆:有難題......沙田馬鞍山中學點選好

胡忠是band 1定band2? 謝謝

洋蔥頭媽咪  Band 2  發表於 16-9-22 22:59

回覆 YmOra 的帖子

謝謝分享!聖若瑟聽聞都幾谷吓喎。是嗎?

請問你小朋友也是出年升中一嗎?請問知唔知沙田區 Band 2 學額夠唔夠?

謝!

mickychow 發表於 16-9-13 14:24

謝謝分享!聖若瑟聽聞都幾谷吓喎。是嗎?

聖約瑟和馬崇, 陳震夏都係有心想進步的學校,固唔多唔少都會比較谷,但你又不用擔心,程度欠佳嘅咪讀中文班,有進步嘅咪入英文班,進可攻退可守嘛!友人孩子讀陳震夏,佢當年屬B1c-B2a,都只是中文班,都唔易讀0架!你可以當B2a中學嘅谷係為著孩子追番失去嘅時間和打番好個基礎.

我的孩子現在讀中一了.

沙田區和其他區的升中人數响EK未咁快有,我上網搜尋開資料順便揾下,有便分享給大家吧!

你真有心!謝謝你的分享!

等等等 發表於 16-9-9 15:41
馬崇校風好,資源多,英文增潤課程多

陳震夏都唔錯
阿仔已經係馬祟讀左4年, 宜家中四了, 呢間學校校風真係唔錯, 學生又純品, 學生會參加到好多英文活動, 阿仔讀左馬祟後對英文很有自信, 對英文科還很鐘意, 大家不妨去參觀下佢地嘅Open Day, 了解多d, 希望幫到你們

Moliz 發表於 16-9-14 13:07
阿仔已經係馬祟讀左4年, 宜家中四了, 呢間學校校風真係唔錯, 學生又純品, 學生會參加到好多英文活動, 阿仔 ...

馬崇果然係有好多英文學習機會,登你開心,你囝囝讀得咁開心.

請問,馬崇是否行雙班主任制.thx.thx.

引用:Quote:Moliz+發表於+16-9-14+13:07+阿仔已

原帖由 YmOra 於 16-09-14 發表
馬崇果然係有好多英文學習機會,登你開心,你囝囝讀得咁開心.

請問,馬崇是否行雙班主任制.t ...
中一至中三係
中四就只有一個班主任

YmOra  很好了.  發表於 16-9-14 15:55

王國會長

回覆:nickybaby 的帖子

我仔而家F1 .由於我仔係踩界,晤想佢甘辛苦,所以我揀中學以2a 中學為主。佢而家係馬崇既emi班讀緊。你講個幾間,我係有刨過。

以我往年睇既經驗同資料。保記,自行有揀,排甲二,因仔係保記小學。成績應該2a係最好,不過較低調。資源夠,面試個日我問過同學,初中晤多測驗,晤係太谷。中三下學期先開始谷。

馬崇,我仔自行一,揀既原因係呢度有媽咪介紹,而帶個仔去過,佢幾鍾意。馬崇我感覺有宗教背景,老師,學生都好關愛。而英文培訓亦都好全面,亞仔亦好快融入當中。

陳震夏,我未去過,因openday同基督撞時間,只是聽呢度jm講呢期學校較自主,學生要自動自覺學習,晤係好岩我個lazy仔,所以我排乙三。

基督,我去過,但主觀環境我個人不太喜歡,因校舍較舊,而且學校硬件相對晤夠前面個三間,所以我無揀呢間中學。但openday見學生和老師很多互動,相信都係關愛學校,有心的。

聖約瑟,我地班主任甘形容,如果你仔好頑皮,不妨揀佢,否則晤好,佢話呢間超嚴。仲有佢話呢間學校無得出去食飯,全校留校食。所以,俾班主任嚇一下,我都無揀。

以上只係我個人感受,純粹俾你參考,因為舊年我都好徬徨,因為呢度好少講b2 學校,所以我今年都可以俾意見幫到同路人。預祝你囝囝入心儀學校,加油。😀

LLK    發表於 16-11-17 13:36
南南自語    發表於 16-10-25 11:15
嵐嵐21    發表於 16-9-21 23:19
牡丹  非常感謝你的資料!   發表於 16-9-16 23:51
YmOra  好寶貴嘅資料.  發表於 16-9-15 15:54

lovebb2 發表於 16-9-13 14:03
胡忠是band 1定band2? 謝謝
band 2c-3a

小皮優 發表於 16-9-15 16:42
band 2c-3a

我還未攪清楚"胡忠"係一班"英文班"定兩班呀?

王國會長

引用:Quote:lovebb2+發表於+16-9-13+14:03+胡忠

原帖由 小皮優 於 16-09-15 發表
band 2c-3a
胡忠係band 2a,係老牌學校,屬馬鞍山區內中學數一數二。

王國會長

引用:Quote:小皮優+發表於+16-9-15+16:42+band+2

原帖由 YmOra 於 16-09-15 發表
我還未攪清楚"胡忠"係一班"英文班"定兩班呀?
我上年聽話有一班。

selina1109 發表於 16-9-16 16:39
胡忠係band 2a,係老牌學校,屬馬鞍山區內中學數一數二。
胡忠係老牌學校冇錯,所以數一數二都係過去留低既印象,以前band1生會填佢做保險線,而家好少,band2生都少填佢首選,無論係收生或公開試成績都唔見得比以前好,未至於band3,但話係B2A有d勉強
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:selina1109+發表於+16-9-16+16:39+胡

原帖由 MASAYA 於 16-09-19 發表
胡忠係老牌學校冇錯,所以數一數二都係過去留低既印象,以前band1生會填佢做保險線,而家好少,band2生都少 ...
胡只可算2A-2B,我有朋友女讀,但學校透明度不高,啲老師又唔太關愛,佢媽媽對學校勁不满😖

‹ 上一主題|下一主題