用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Portfolio 常見問題
go

Portfolio 常見問題 [複製鏈接]

最近見不少朋友問有關portfoilo的問題, 現整理之前post 過的內容, 希望幫到大家。以下純粹個人經驗和看法, 不同學校和不同人有不同要求或觀點, 只供參考。

Portfolio 的作用是向學校介紹你的孩子。最好是在學術、體育、音樂、藝術、社會服務各方面有均衡發展。要簡潔及清楚分類。生活照就可以, 不是要很多cert。當然, 如有一些特別出色的技能或成績就更好。例如比賽冠亞季軍。

切忌列出補習班, 或太多興趣班。

不需要像成年人揾工的resume列出一行又一行的履歷, 相片加簡單.描述就可以。

要有cover letter: 信中向校長講出你為何報這校、你的教育理念、你對學校期望、你孩子的強項、樂意家校合作。 一版A4纸。 父母一同簽名。

無需cover page, 除非頁數不限或太多。

最好有幼稚園校長推薦信。要address 小學校長。

如果是教會學校, 牧師/神父推薦信也有用。
總頁數視乎學校要求。

用Word 或powerpoint 做就可以。雙面印, 釘書機左上角釘。

不同學校有不同理念, cover letter和portfoilio内容都要就着不同學校去修改。先看學校網頁, 要清楚其理念。

通常2nd/3rd int 見家長的時候, 會問portfolio 的內容。會問家長或.小朋友。校長亦可從你的cover letter看出你的parenting style, 所以不要抄, 要用心寫。

當然, 面試表現最重要, 但在有需要時, 出色的portfolio是會幫到你。
   76    0    0    0

Castella 發表於 16-9-6 00:26
最近見不少朋友問有關portfoilo的問題, 現整理之前post 過的內容, 希望幫到大家。以下純粹個人經驗和看法,  ...

很好的總結!

基本同意, 但不認為COVER LETTER 是必須的.

理念雖好且正面, 但不同學校寫不同信太花時間.

況且也不只報一間半間學校, 如過不了FIRST ROUND, 信也見不了光...

如得見校長, 對談多是育兒家教. 校長在與家長互動間比紙上談兵更能確定雙方是否頻率一致呢...

而家好多學校都係過左第1RD 先會睇protfolio,
不過都仲會有d學校係交表時交埋, 之前我就係煩緊點整,
問左d有經驗既媽咪拎reference 再自己整,
認同最難既係cover letter, 網上既參考實在太行, 亦相信好多人都有用過,
所以真係要搵唔少資料去back up自己寫既野,
係好浪費時間搵不過同時都會了解自己報小朋友報緊果間學校係點...

Chirley 發表於 16-9-6 10:22
而家好多學校都係過左第1RD 先會睇protfolio,
不過都仲會有d學校係交表時交埋, 之前我就係煩緊點整,
問左d ...

要FIT 某校TASTE 係一個問題....

老實講句, 入2ND ROUND 都幾百人呀, 可能自己覺得好勁好特別, 但有咩野育兒理念人地唔聽/睇到麻木?!

當然信可以CUT 一個面去寫, 讓人印象深刻D, 但唔易又要技巧時間... 叩門/求位信可以咁花時間寫, 但考直私係在公海呀....

最後係同校長對話, 個態度同言談人地信唔信你講既野, 之前點寫都已現形, 仲有果陣 "味道" 係咪人地想揀既...

個人覺得應係少字多相, 點揀相要自己諗...

醒目開學勳章 王國長老

個人意見
1.要eye catching,預左校長只會花幾秒快「立」,有咩過人之處要一眼見到,就似大人搵工第一項就係highlights。當然小朋友可以用相片式圖片突出強項
2.covering letter我會做,呢個係基本禮貌(我覺得)
3. 圖片可以多,但唔好太過份。我標準約一版4-5張相。見過有份似郵票咁貼足四邊,眼都花

Charlotte_mom 發表於 16-9-6 11:20
個人意見
1.要eye catching,預左校長只會花幾秒快「立」,有咩過人之處要一眼見到,就似大人搵工第一項就 ...

按你講, 我對校長算**完全**無禮貌, 哈哈!

同意4, 5 張一版, 不能過小, 也不能過大(如中間大頁), 網上COLLAGE 功能可利用...

特別一提不用放"成長照" (如成長連環圖)... 可能父母覺得好得意, 但校方不一定感興趣, 記著人地會睇幾百份PORTFOLIO呀..

Charlotte_mom 發表於 16-9-6 11:20
個人意見
1.要eye catching,預左校長只會花幾秒快「立」,有咩過人之處要一眼見到,就似大人搵工第一項就 ...

所以好奇怪點解話唔使cover page...cover page係吸晴重點
最好可以展示埋初步個人資料

Chirley  同意要放初步個人資料,但唔太乜都SHOW OFF晒咁  發表於 16-9-6 12:31

回覆 mcl203 的帖子

同意!!!!

retriever 發表於 16-9-6 10:58
要FIT 某校TASTE 係一個問題....
要FIT 到某校/某校長既品味係一個難度,我封COVER LETTER 唔算多字, 最少唔似D REFERENCE 咁成版紙去,
俾著自己都唔會有心機睇啦~信既內容同D相, 我都係揀自己小朋友最特別/突出果PART,
其他既都唔放啦~自己小朋友係自己心目中梗係最好最特別咖啦
但設身設地咁去諗, 你係外人或校長果D, 會唔會睇到無心機睇落去,
咁既心態可能會好少少...所以做家長係呢個時刻都不能太自戀自己小朋友

Chirley 發表於 16-9-6 12:29
要FIT 到某校/某校長既品味係一個難度,我封COVER LETTER 唔算多字, 最少唔似D REFERENCE 咁成版紙去,
俾著 ...
封面....可以係index指示portfolio入面每頁講D乜....加D生活相...去執令個封面
生活相已可以睇到小朋友性格...興趣...家庭背景...弓弓...唔使睇字
我估 ~~~

Chirley    發表於 16-9-7 11:01

回覆:Chirley 的帖子

"所以做家長係呢個時刻都不能太自戀自己小朋友"

所以放相同意每版4,5張,唔放全版。。。其中之一原因,就係感覺太自戀啦。

揀相時都好似投票咁,好多時要"含淚"放棄!

Chirley  係呀, 放4、5張已好頂盡啦  發表於 16-9-7 11:02

引用:Quote:Chirley+發表於+16-9-6+12:29+要FIT+

原帖由 mcl203 於 16-09-06 發表
封面....可以係index指示portfolio入面每頁講D乜....加D生活相...去執令個封面
生活相已可以睇到小朋友性格 ...
同意。

其實揀邊d相放入面,已經係一種態度,一種取向。

1)我每間都無交COVER LETTER (幾千人考,校方無時間看)
2)交某校便放某校的開放日在校影的照片(show 誠意,增話題)
3)簡潔,少字,少多餘的東西,要一眼就望得清楚小朋友多元化均衡發展。
4)學校出的證書或獎項,再加運動,美術,音樂,義工 (各一張)
5)縮細證書,相片
6)所有東西共3頁紙
‹ 上一主題|下一主題