用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 k2剛開始,應如何好好利用呢一年裝備? ...
樓主: ainnai
go

k2剛開始,應如何好好利用呢一年裝備? [複製鏈接]

引用:我都會忍唔到,睇到咩唔妥就即刻話佢,甚至鬧

原帖由 mimi222shi 於 16-09-06 發表
我都會忍唔到,睇到咩唔妥就即刻話佢,甚至鬧佢
但佢內心知我係對佢好,所以, 關係仍很好.
...
老實講,怕損害關係,好難教仔。

女唔敢講,但仔係一定要鬧的,唔鬧唔知"訂",  只係點鬧法姐。。。

見一樣鬧一樣好易打窒佢,未必有幫忙。

引用:如題。我諗到嘅有: -去圖書館 -去博物館 -

原帖由 ainnai 於 16-09-05 發表
如題。我諗到嘅有:
-去圖書館
-去博物館
再加一様--情緒管理。多些鼓勵孩子,建立自信,失敗了亦不要大吵大鬧,要勇於嘗試。

fatbboy    發表於 16-9-6 11:42
天助自助者,  別再怨天尤人

francis_chan 發表於 16-9-5 23:44
學好英文及普通話,人地學,而自己小朋友唔學會比較蝕底!間間學校都咁多小朋友要見,勝負可能就係樣樣爭少 ...
個人覺得普通話唔駛.
如果幼稚園已有普通話, OK...

但不用花錢再出面學.

TaroMum 發表於 16-9-6 00:19
k2  是很忙碌的一年.
1) manner, discipline, 禮貌, 要表現得淡定
2)  中英文能力,  表達能力, 回答完整句 ...

So far 覺得最忙係K3, 因為面試, 時間好快過...

"最好一體一藝"

以上在面試睇唔到有太大作用...

回覆:retriever 的帖子

如果幼稚園普通話已經掌握,當然不用再外補!

引用:唸起一樣野:鬧仔 十幾年前同一個相熟幼稚

原帖由 Charlotte_mom 於 16-09-06 發表
唸起一樣野:鬧仔
十幾年前同一個相熟幼稚園校長傾計,我問點解我女成日話唔識,明明係識。佢第一句問我咩 ...
「唔識/唔知/怕錯」因為怕家長鬧 《《 有D小朋友怕因做唔到被鬧而唔敢試,亦有些小朋友是因為家長多讚賞而對自己更有要求,因好勝怕做唔到自己要求而索性唔試⋯⋯責備和讚賞真係要好好拿捏

回覆:francis_chan 的帖子

練英文係好多時面試都以英文語言进行,cert就用黎睇小朋友兴趣,唔係有幾劲,試過有家長填參加過合唱團,校長面試時叫小朋友即興唱歌,小朋友又唱,唔怕羞,最後收咗。當時只係唱咗两句,走音,其實係睇小明友膽量,反應,礼貌。

回覆:k2剛開始,應如何好好利用呢一年裝備?

真心覺得現今的幼稚園生很厲害,回想自己幼稚園的時候,根本沒可能自行閲讀。現正小朋友能自己看The diary of a killer cat, Magic finger, 已經是我中學時的程度了。

醒目開學勳章 王國長老

keep-calm 發表於 16-9-6 11:24
「唔識/唔知/怕錯」因為怕家長鬧 《《 有D小朋友怕因做唔到被鬧而唔敢試,亦有些小朋友是因為家長多讚賞而 ...

係,我唔認為100%只讚唔鬧/或100%只鬧唔讚係好事。兩樣都應該適當使用。

但要時刻提醒自己「阿媽欲望無極限」,唔好時時刻刻都要求孩子像被拉恆嘅橡筋,一點都唔能鬆懈,慢d又鬧、唸唔起又鬧、成日記住佢做到101%果一剎那光輝就要佢更卓越....有要求係好,但唔好令小朋友怕左囉

回覆 Charlotte_mom 的帖子

非常認同你的觀點!

ainnai 發表於 16-9-5 20:53
如題。我諗到嘅有:
-去圖書館
-去博物館

禮貌、紀律應該排第一,並且K2先教太遲了

Charlotte_mom 發表於 16-9-6 15:41
係,我唔認為100%只讚唔鬧/或100%只鬧唔讚係好事。兩樣都應該適當使用。

但要時刻提醒自己「阿媽欲望無極 ...

仲有, 呀媽唔好將人地小朋友同自家孩子比較, 特別離譜係將個仔同人地個女比較...

鬧好多時係手段, 唔係發洩...

好似D 球隊教訓鬧球員咁...

費爺爺都鬧碧咸同C 朗..

C 朗攞歐杯, 都唔知幾多謝費爺當年鬧佢.

cert太重要

回覆:ericby 的帖子

有cert更好!取cert過程所學到的東西或知識,也有機會在面試上應用到!

回覆 Naughty917 的帖子

你講緊呢個同學仔係唔係本來讀st cat

ainnai 發表於 16-9-5 20:53
如題。我諗到嘅有:
-去圖書館
-去博物館
提子女, 在學校行開自己坐位要拍好張椅
識寫自己中英文名未

ericby 發表於 16-9-8 13:11
cert太重要
cert 对私校, 直資, 叩門才有用
自行 ~ 大抽獎無關

家長都可準備,K2已經要去參觀定心儀或有興趣的小學,聽下簡介會了解下,到K3開學9月,好多間小學介簡會撞晒期,可能到時想去的都分唔到身。

引用:Quote:ainnai+發表於+16-9-5+20:53+如題。

原帖由 TwinWong 於 16-09-08 發表
提子女, 在學校行開自己坐位要拍好張椅
識寫自己中英文名未
佢仲寫緊“大,土,十“果啲咋,早知改佢叫“陳一“

引用:Quote:原帖由+TwinWong+於+16-09-08+發表提

原帖由 ainnai 於 16-09-09 發表
佢仲寫緊“大,土,十“果啲咋,早知改佢叫“陳一“
王一先夠好

TwinWong  王一山容易寫D, 唔洗直横又要轉灣勾  發表於 16-9-9 22:44
‹ 上一主題|下一主題