用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 k2剛開始,應如何好好利用呢一年裝備? ...
go

k2剛開始,應如何好好利用呢一年裝備? [複製鏈接]

如題。我諗到嘅有:
-去圖書館
-去博物館
-閱讀再閱讀
-學畫畫
-講4格漫畫
-父母名,電話,住邊
-禮貌
請問大家可指教一下嗎?

23    0    0    0

引用:如題。我諗到嘅有: -去圖書館 -去博物館 -

原帖由 ainnai 於 16-09-05 發表
如題。我諗到嘅有:
-去圖書館
-去博物館
如報直資私小,可參考報名表上須要填写內容,通常都要求填比賽項目,得獎項目。如準備叩門,就train小朋友膽量,反應,对答,礼貌,纪律,可依此找興趣班,當然自己train或多陪小朋友亦可。

回覆:k2剛開始,應如何好好利用呢一年裝備?

直資私小都很注重比賽得獎等?如果完全沒有cert是否機會很微?
我以為係睇面試表現為主。

hppa  Cert are not really useful  發表於 16-9-5 22:34
hppa  You are correct  發表於 16-9-5 22:34

回覆:Katherinee 的帖子

F

引用:直資私小都很注重比賽得獎等?如果完全沒有

原帖由 Katherinee 於 16-09-05 發表
直資私小都很注重比賽得獎等?如果完全沒有cert是否機會很微?

...
我都係無cert 人仕。身邊嘅人都開始報cambridge, 但我又唔想

fatbboy    發表於 16-9-6 11:41

...
其實我都係估吓嘅,1st當然只睇小朋友禮貌,對答等等基本態度。。。不過入到2nd in可能會睇少少cert, 家長背景,cert不太重要,但如果同分嘅時候或需要寄求位信,或叩門時應該會睇吓。。。

回覆:wing214 的帖子

學好英文及普通話,人地學,而自己小朋友唔學會比較蝕底!間間學校都咁多小朋友要見,勝負可能就係樣樣爭少少!

回覆:k2剛開始,應如何好好利用呢一年裝備?

其實都冇得估,同學仔一星期學6-7樣,有幾張cert, K3轉入CCKG, 以為入DGJS機會好大,點知只去到2nd in. 只有真道收佢,最後叩門拔萃小學,中學再爭過,所以系好睇面試表現。

回覆:ainnai 的帖子

大部分小朋友都補,妳小朋友唔針對小朋友弱項外補會好蝕底!

幼稚園係大量閱讀的最好時機,千萬不要浪費.

醒目開學勳章 王國長老

有時學野唔係為張cert,而係為獲得某d能力。例如自然自信地講到英文普通話,或因為識拼音而可以獨立閱讀。又或者識演奏樂器。
禮貌應該固然係重要啦,要培養小朋友肯去試、有禮、有想像力、識主動合作等等

...
好多學校唔收portfolio 如APS 和SFA, 佢地好睇臨場表現。但當去到叩門位時(不論私直津官),會有d用,放在portfolio 裏,否則唔知放乜。

回覆 fa_chan 的帖子

完全同意!

醒目開學勳章 王國長老

唸起一樣野:鬧仔
十幾年前同一個相熟幼稚園校長傾計,我問點解我女成日話唔識,明明係識。佢第一句問我咩你知唔知?我震撼足十幾年

佢問我:你係咪成日鬧佢呢?

佢話小朋友怕俾人鬧,唔識係self defense ,因為唔駛唸又唔會錯。所以就有呢個現象出現。

唔好話我嚇你,因為「唔識/唔知/怕錯」呢樣野,令到我妹個仔舊年考直資私校全軍覆歿。直到6月叩門破釜沉舟,我妹改變晒態度,佢個仔至笑住做開晒turbo,表現好返而成功叩到。

早日審視與孩子相處態度,真係好大影響呢

Binlojai    發表於 16-9-12 14:02
HaYi  非常同意!  發表於 16-9-9 11:48
dkwlai88  謝謝提醒  發表於 16-9-9 05:46
tanglymama  佷好的提醒!  發表於 16-9-6 10:20

引用:如題。我諗到嘅有: -去圖書館 -去博物館 -

原帖由 ainnai 於 16-09-05 發表
如題。我諗到嘅有:
-去圖書館
-去博物館
good!  似乎你有所準備。

試下叫小朋友多d主動跟人打招呼,自己介紹自己。

生活上既野多d同佢講解下,去到邊都講下周圍既野。。。

引用:唸起一樣野:鬧仔 十幾年前同一個相熟幼稚

原帖由 Charlotte_mom 於 16-09-06 發表
十幾年前同一個相熟幼稚園校長傾計,我問點解我女成日話唔識,明明係識。佢第一句問我咩 ...
我正正係鬧佢"唔知道" 唔係答案,要自己諗下解決方法!

引用:幼稚園係大量閱讀的最好時機,千萬不要浪費.

原帖由 mimi222shi 於 16-09-06 發表
幼稚園係大量閱讀的最好時機,千萬不要浪費.
絕對同意。有不學校小一要求學生閱讀每年40-100本書不等。

如無養成閱讀習慣,會很艱難!

我都會忍唔到,睇到咩唔妥就即刻話佢,甚至鬧佢
但佢內心知我係對佢好,所以, 關係仍很好.

引用:唸起一樣野:鬧仔 十幾年前同一個相熟幼稚

原帖由 Charlotte_mom 於 16-09-06 發表
十幾年前同一個相熟幼稚園校長傾計,我問點解我女成日話唔識,明明係識。佢第一句問我咩 ...
agree,中國人對孩子太harsh,成日都「咩你咁都唔識㗎!」,久而久之,令孩子失去自信。

天助自助者,  別再怨天尤人
‹ 上一主題|下一主題