用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 華仁小學呈分試 考完又考惹爭議
go

華仁小學呈分試 考完又考惹爭議 [複製鏈接]

傳統名校番禺會所華仁小學爆出呈分試「考完又考」、補考缺席又可再補考的風波!學校在六月學期末為小五進行首次呈分試,派卷後有家長投訴兒子應考時被騷擾,學校以呈分試「必須採用相同的試卷」為由,要求全級重考,但有同學外遊缺考,獲安排補考。令今次考試竟出現三份試卷,校方更「轉軚」,以學生獲最高分的卷別呈分引致部分家長不滿,批評學校做法影響考試公平性。教育局回覆指,已與有關學校了解及跟進有關事宜。

一學生受滋擾 全級重考
事緣學校六月初進行小五呈分試英文科聆聽考核,有上午校5B1班的家長在派卷後向學校投訴,指考試時兒子被同學騷擾,影響表現。學校其後發通告,證實考試當日有學生無故發出聲音及騷擾同學,但監考老師未即時停止播聆聽錄音,令騷擾的聲音持續影響其他學生。通告指基於上午校兩班「同屬一學校呈分而必須採用相同的試卷」,安排全級學生重考。

學生外遊缺席 另卷補考

但重考當日有學生因為外遊而缺考,學校再安排他在七月另卷補考,導致該次呈分試合共出現三份試卷、每名學生各應考兩份試卷。學校同月再發通告,改口指「學生在每一次考試都認真且盡力應考,校方會以每位學生獲最高分的卷別作呈分」,因而觸發部分家長不滿。

http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20160905/00176_034.html
   1    0    0    0

甘樣搞法,嘈都正常,尤其升中唔稳陣的。

引用:+本帖最後由+Jane1983+於+16-9-5+14:34+編

原帖由 Jane1983 於 16-09-05 發表

甘樣搞法,嘈都正常,尤其升中唔稳陣的。 ...

不過考三次,考到人都儍。亦会对第一次考得好嘅同學唔多公道。

回覆 Soundervolt 的帖子

我仔小二時考英文作文都試過重考,又係計最高分嗰份卷,雖然我仔第二次嗰分高咗,但我都覺得不公平。。。

引用:回覆+Soundervolt+的帖子 我仔小二時考英

原帖由 bbforever 於 16-09-05 發表

我仔小二時考英文作文都試過重考,又係計最高分嗰份卷,雖然我仔第二次嗰分高咗 ...
咁又因乜事作文都要重考呢?

應該係全世界考了兩次,少數考唔到第二次的,再補考,所以前後出現了三份卷。
突發事件,有個同學唔知點解咁做,監考老師又無處理好,無辦法,吸取教訓。

回覆:華仁小學呈分試 考完又考惹爭議

有冇搞錯

瘋狂

尤其監考老師,咁都唔take action,當自己紙板公仔嗎?!不知所謂。

Jane1983 發表於 16-9-5 22:25

應該係全世界考了兩次,少數考唔到第二次的,再補考,所以前後出現了三份卷。
記得早前有部份同學考DSE英文科聽因為受到某種原因所影響,考試局只係將佢地既分數適量調高,而無需全世界一齊補考,咁做會唔會比較合適呢?

siden 發表於 16-9-5 22:53
有冇搞錯

瘋狂
我女女仲慘, 舊年大考中文係全班俾監考老師騷擾, 搞到大部份同學考唔好。家長投訴咗, 但都無得重考, 好彩唔係呈分, 唔係同佢死過。

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 16-9-6 13:05
我女女仲慘, 舊年大考中文係全班俾監考老師騷擾, 搞到大部份同學考唔好。家長投訴咗, 但都無得重考, 好彩唔 ...
俾老師騷擾?

真係要睇滋擾幾大,影響幾多同學和歷時幾耐。如果只係好短時間,影響一題半題就ok。「適量調高」其實都好求其,好難講公唔公平。

bobbob 發表於 16-9-6 13:20
俾老師騷擾?
包括:1. 突然從身後托起小朋友個頭, 話唔好咁近張枱
2. 叫小朋友對腳唔好放响枱邊鐵枝上面, 要放地下, 腳踏實地
3. 叫小朋友唔好畫花張卷, 花既地方刷返乾淨

..........等等, 成堂一邊巡, 一邊不斷騷擾。

引用:Quote:bobbob+發表於+16-9-6+13:20+俾老師

原帖由 little_yolky 於 16-09-06 發表
包括:1. 突然從身後托起小朋友個頭, 話唔好咁近張枱
2. 叫小朋友對腳唔好放响枱邊鐵枝上面, 要放地下, 腳 ...

pooh仔 發表於 16-9-5 22:24
咁又因乜事作文都要重考呢?
好似話隔離班監考老師唔知因乜事俾少咗考試時間喎。。。
‹ 上一主題|下一主題