用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 男人是否不緊張搵幼稚園....
go

男人是否不緊張搵幼稚園.... [複製鏈接]

男人是否不緊張搵幼稚園....

我朋友個仔仔23個月大了, 今年要搵幼稚園 , 但佢住將軍澳想搵九龍塘區的幼稚園或係一條龍的幼稚園 , 但又擔心車程遠 . 加上佢仔仔現在都不肯說話 (包括爸爸媽媽) , 所以佢打算同仔仔報讀 Nursey去訓練說話 , 否則到 interview 就不著數了. 其實個問題係我朋友個老公對選擇幼稚園的睇法係冇所謂 , 最緊要學費不要太貴及不要遠 . 令我朋友很不開心 , 因為覺得老公不太關心仔仔的將來 .

其實我老公都覺得小朋友讀邊間幼稚園係冇問題的 , 所以都你我自己去決定晒 ! 你們的老公是否這樣的 ?    

Re: 男人是否不緊張搵幼稚園....

my hubby has more concern about the kid's study, so i will discuss with my hubby about the kindergarten & he will let me have his comments.

I agree!  My husband is also not worry about to find a kindergarten to my son.  So, I just start to find by myself only.  I don't know why.   

都唔係呀,我係爸爸呢o架,我已好努力幫我個仔找今年考K1資料,反而我老婆冇我o甘緊張添,我哋住葵涌,我都想我報九龍塘區有一條龍幼稚園。

醒目開學勳章 王國長老

算啦, "男女大不同"嘛, 睇開d啦
我老公, 由我個女讀nursery開始, 我已經同佢解釋小一派位方法(eg官小/津小就政府派, 私校自己考etc), 點去舖排幼稚園etc
講左幾年, 佢都係唔明, 佢問我"你即係話: 去考津貼小學, 都係計分, 唔駛睇成績, 就算無讀幼稚園都無所謂喇wor!" 我話可以咁講, 佢仲話我好包拗頸, ridiculous wor!
都費事彩佢! 呢d野都係靠自己

我朋友當年仔仔派小一派到第一志願, 幾乎開心到o係條街喊出黎咁滯, 打俾佢老公報喜, 佢老公反問"呢間學校好好架?"
哈.....都係果句: 呢d野都係靠自己好喇

我都有同老公商量過第時比囝囝讀邊間幼稚園,我就想比佢讀一d出名既幼稚園,我老公就無咩所謂,佢話最緊要小朋友讀得開心,佢話讀名校既小朋友會好辛苦,好多功課同好深,唔知係唔係呢?因為我老公以前都係讀名校,佢話連發夢都記住d英文聖詩,唔知係咪佢有呢個童年陰影,所以唔係咁贊成囝囝讀名校,佢話小朋友享受校園生活,唔會覺得有壓力先係最重要
‹ 上一主題|下一主題