用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國sixth form問題
樓主: CD
go

英國sixth form問題 [複製鏈接]

亮燈 發表於 16-9-8 12:43
如果佢唔鍾意而迫佢做,佢會好痛苦,無謂傷害兩人關系,壓迫越大,反叛更大。當然,香港只有地產、金融行業 ...

我冇逼佢, 我只係話佢聽香港地做藝術家會冇成就感, 要佢自己考慮清楚, 坦白講, 我個女如果唔做藝術家,佢d藝術家脾氣應該冇人頂得順, 岩既, 天大地大, 總有佢地既一片天, 不過我真係打算老時食自己啦

回覆 Ruby1219 的帖子

香港做藝術家真係自己都養唔掂啊

引用:Quote:亮燈+發表於+16-9-8+12:43+如果佢唔

原帖由 123BB 於 16-09-08 發表
我冇逼佢, 我只係話佢聽香港地做藝術家會冇成就感, 要佢自己考慮清楚, 坦白講, 我個女如果唔做藝術家,佢d ...
我地兩老一早已諗定唔會靠兩子,因為咁諗會好大風險,所以我一早已同佢地講:我地做父母只係照顧到你地讀完書,成人後就你地自己攪掂,我冇本事養你地,我亦都唔需要你地養!當然,如果你地有心的話,請我兩老飲餐茶,我地當然會好開心啦!

回覆:英國sixth form問題

藝術不一定不好,可以好賺錢,中產生活指數,工作可以私人公司/非盈利團體,教授學生/小朋友,通常不只一份工作,另晚上去老蘭吹水,算開心指標高的工作

回覆:亮燈 的帖子

好喜飲茶,老一輩給利是小朋友,入大學一定要擺酒,今年有二個入咗,擺兩席,免費還有利是收連亞細都有今時今日,高中教育講藥劑師有牌冇工,物理冶療師難找工作,獸医冇錢開店要做冇薪工作,律師未畢業一半人被Out,不指望孩子好

brother4 發表於 16-9-8 14:46
好喜飲茶,老一輩給利是小朋友,入大學一定要擺酒,今年有二個入咗,擺兩席,免費還有利是收連亞細都有:wah ...
今時今日,下一代兢爭激烈,尤其來自大陸嗰班,有料有後台有人脈,我哋D細路好難搵食!

brother4 發表於 16-9-8 14:46
好喜飲茶,老一輩給利是小朋友,入大學一定要擺酒,今年有二個入咗,擺兩席,免費還有利是收連亞細都有:wah ...

回覆:英國sixth form問題

老人家開心,就吓佢地,見一面少一面。其實也不算誇開,佢師兄講番當年得二間大學,入咗要擺酒,還要登報。

‹ 上一主題|下一主題