用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國sixth form問題
go

英國sixth form問題 [複製鏈接]

想安排囝囝下年到英國讀Sixth form,請問公立專上學院辦的sixth form好,定傳統私立boarding school 好              Agent 介紹左以下學校,邊間好D?                                                                                                                                                    caterham school, Lancing college, Notre Dame Catholic sixth form college, Ruthin school
   3    0    0    0

回覆:英國sixth form問題

好看孩子的性格及能力,政府sixth form多數住homestay ,會多接觸英語,對ielts  有幫助,另私校資援多,對成績有幫助。

大個仔,當然是boarding啦,囝囝開心D。
Boarding school一年也有幾次home stay的,除非放兩星期假都俾距飛翻來
Caltex Oil Coupons wanted

brother4 發表於 16-9-4 20:38
好看孩子的性格及能力,政府sixth form多數住homestay ,會多接觸英語,對ielts  有幫助,另私校資援多,對 ...

其實一直想問一個問題, 見好多家長都話早d過去英國早日學好英文, 或住homestay多接觸英文, 好似出國讀書提高英文水平為主, 咁如果小朋友英文已經屬於高水平, 近乎當地水準, 咁仲需要早d去英國嗎?

回覆:123BB 的帖子

去英國其中一個原因學好英文,說得對先考好dse 入本地大學或去外國讀書,有朋友孩子一個入咗三大另一個入咗理工,放棄本地去咗英國讀神科(醫)及專科(航空)。。。

123BB 發表於 16-9-7 13:55
其實一直想問一個問題, 見好多家長都話早d過去英國早日學好英文, 或住homestay多接觸英文, 好似出國讀書提 ...
無需要,我呀仔也是英文好,但中文肯定唔及格,今年去英國grade 13.

bigdaddy 發表於 16-9-7 14:19
無需要,我呀仔也是英文好,但中文肯定唔及格,今年去英國grade 13.

咁真係慳返唔少!

brother4 發表於 16-9-7 14:14
去英國其中一個原因學好英文,說得對先考好dse 入本地大學或去外國讀書,有朋友孩子一個入咗三大另一個入咗 ...

我係一早計劃左阿女日後唔讀香港既大學, 所以有時心思思又想佢早d出去讀, 咁睇來應該唔使啦, 等阿女陪多我幾年先

bigdaddy 發表於 16-9-7 14:19
英國grade13?即係upper sixth?

etoile 發表於 16-9-7 16:42
英國grade13?即係upper sixth?

即係last一年考AL果D,他在香港考AS的

有點腦退化,看舊post*申請英國大學conditional offer考Al有否優勢*知考AL取好成績原因,入本地大學較易如医及law...

brother4 發表於 16-9-8 00:30
有點腦退化,看舊post*申請英國大學conditional offer考Al有否優勢*知考AL取好成績原因,入本地大學較易如 ...

我女唔中意做醫生、律師, 佢一心想讀藝術, summer school時, 佢已經打聽左有幾間藝術大學好好。我女好硬頸, 想佢改變好難, 我已經話讀藝術, 第日阿媽食西北風得啦

一樣亞細喜日語,想大學讀

引用:Quote:brother4+發表於+16-9-8+00:30+有點

原帖由 123BB 於 16-09-08 發表
我女唔中意做醫生、律師, 佢一心想讀藝術, summer school時, 佢已經打聽左有幾間藝術大學好好。 ...
行行出狀元,應該比仔女行佢地想行嘅路。我吾望佢大富大貴,亦吾望佢養我,但求佢自己養自己,過得開心快活就好。我個仔讀到書,但一早已話吾讀醫吾讀law, 我從來吾會叫佢讀乜吾讀乜,只要佢自己鍾意就得,佢鍾意自然會讀得開心讀得好。

回覆:Ruby1219 的帖子

孩子讀書勉勉強强,佢一定不是讀医及law的料,不用强求,現喜看動漫及小說,有開心環境學習便夠。

引用:孩子讀書勉勉強强,佢一定不是讀医及law的

原帖由 brother4 於 16-09-08 發表
孩子讀書勉勉強强,佢一定不是讀医及law的料,不用强求,現喜看動漫及小說,有開心環境學習便夠。

...

引用:Quote:brother4+發表於+16-9-8+00:30+有點

原帖由 123BB 於 16-09-08 發表
我女唔中意做醫生、律師, 佢一心想讀藝術, summer school時, 佢已經打聽左有幾間藝術大學好好。 ...
如果佢唔鍾意而迫佢做,佢會好痛苦,無謂傷害兩人關系,壓迫越大,反叛更大。當然,香港只有地產、金融行業,其他就乞米,但世界之大,莫非會無處容身?如果我兩子搵到佢地既興趣,我會極力鼓勵佢地去努力,無論係甚麼科目,包括在香港會乞米餓死既科目,因為我覺得天大地大,總會有佢地發展之地。由細到大我都係咁同佢地講。

亮燈 發表於 16-9-8 12:43
如果佢唔鍾意而迫佢做,佢會好痛苦,無謂傷害兩人關系,壓迫越大,反叛更大。當然,香港只有地產、金融行業 ...

夠寛心!

bigdaddy 發表於 16-9-7 17:36
即係last一年考AL果D,他在香港考AS的
Y13都收,你細路AS成績一定好好!

引用:Quote:亮燈+發表於+16-9-8+12:43+如果佢唔

原帖由 etoile 於 16-09-08 發表
夠寛心!
過獎,因為子女遲早要獨立自主,我希望佢地細時係我孩子,大時係我朋友。(好天真)

‹ 上一主題|下一主題