用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 乜辦法可以增加對英文閱讀興趣
go

乜辦法可以增加對英文閱讀興趣 [複製鏈接]

亞仔今年四年級好鍾意睇中文圖書 但對英文圖書就一啲興趣都無

0    0    0    0

回覆 Kx1918 的帖子

可以買啲卡通片嘅書,例如寵物小精靈,我買過幾本Scholastic嘅Pokemon Chapter Book,小朋友會對呢種題材有興趣,內容直接易明,生字程度啱啱好。等佢識嘅生字多咗,可以開始睇哈利波特嘅電影,睇完再睇書。

回覆:Kx1918 的帖子

多圖的書?

Kx1918 發表於 16-9-4 16:53
我阿仔又係係小四,但係相反。只睇英文書,對中文書一啲興趣都無。我都想知有乜辦法

lepetitprince^^ 發表於 16-9-14 20:35
我阿仔又係係小四,但係相反。只睇英文書,對中文書一啲興趣都無。我都想知有乜辦法
...
中文書就易辦啦, 佢有乜興趣無?

回覆:乜辦法可以增加對英文閱讀興趣

順其自然,亞大由小到大看漫劃,中學看動漫及小說,留國見看英文動漫及英文小說。

醒目開學勳章

lepetitprince^^ 發表於 16-9-14 20:35
...
我仔都有類似情形,睇英文小說可以話廢枕忘餐(literally)但唔願睇中文書。響書展買咗幾本中文書,擺咗響度成個暑假都無掂過,但最近開始攞嚟揭下睇下(當然無睇英文書咁熱衷),希望可以持續落去。
我覺得首先要揀佢較有興趣嘅topics,如果佢鍾意偵探小說就買偵探小說,如果唔清楚就各個genre都試下。仲要封面內頁排版吸引,同埋將啲書放係當眼位置,假以時日,就算唔睇都揭吓,揭揭下就會自然睇落去。

醒目開學勳章

brother4 發表於 16-9-15 09:14
順其自然,亞大由小到大看漫劃,中學看動漫及小說,留國見看英文動漫及英文小說。

...
即係要留學先改善到?

引用:亞仔今年四年級好鍾意睇中文圖書+但對英文

原帖由 Kx1918 於 16-09-04 發表
除非天生中意,吾系只有逼逼逼,哈哈!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

回覆:bobbob 的帖子

估是的,接解英文多數在學校英文堂,上過英文班作用不大,反而留學要考ielts才溫習英文,去留學住homestay要生存要開口講

引用:亞仔今年四年級好鍾意睇中文圖書+但對英文

原帖由 Kx1918 於 16-09-04 發表
我仔小四前都係睇中文書多,平日我亦多數買中文書,雖然佢英文成績中上,但我亦發覺因睇得英文書少所以英文始终比較弱,我都諗左好多方法幫佢,其中發現佢鍾意玩 minecraft,所以刻意買英文版比佢睇,,除遊戲書外亦有小説,youtube.....,亦將書櫃嘅書逐少逐少變英文,今年S1家中書櫃已由9成中文書變成6-7成英文書,亦見佢英文能力進步了不少。
建議你可以試試從孩子興趣入手會較容易。

1998Ruby1998 發表於 16-9-4 19:04
回覆 Kx1918 的帖子

可以買啲卡通片嘅書,例如寵物小精靈,我買過幾本Scholastic嘅Pokemon Chapter Book, ...

請問Pokemon是上網訂閲還是從書店買?

pokemon可網上download,自己有第一套小智出小精書收藏

我囝近年愛上睇星戰,所以佢都會上網睇有關資料同睇卡通片(全英語),我亦買咗啲2手嘅相關英文小說,書籍比佢睇,佢不知幾熱愛,帶相近期都肯睇合佢程度嘅英文故事書(圖書館借),所以首先要由佢興趣入手

引用:我囝近年愛上睇星戰,所以佢都會上網睇有關

‹ 上一主題|下一主題