用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有乜辦法可以增加小朋友對英文閱讀興趣 ...
go

有乜辦法可以增加小朋友對英文閱讀興趣 [複製鏈接]

亞仔今年四年級好鍾意睇中文圖書 但英文圖書就一點興趣都無

1    0    0    0

回覆:Kx1918 的帖子

俾佢睇多些YouTube!

試試各種英文書,天文地理,科學百科,小說非小說,甚至漫畫。培養閱讀興趣,確實需要時間。

引用:亞仔今年四年級好鍾意睇中文圖書+但英文圖

原帖由 Kx1918 於 16-09-04 發表
亞仔今年四年級好鍾意睇中文圖書 但英文圖書就一點興趣都無
要從少培養,要多接觸英文。看些有趣的卡通片,再買書。或你和他一起看。

回覆:有乜辦法可以增加小朋友對英文閱讀興趣

順其自然最好,小朋友知有用會學好英文

投其所好,睇佢鍾意乜野題材,搵果類書比佢睇。開始要陪讀,引起佢興趣,慢慢就會自己睇。

同埋唔好急進,開始時,要揀適合程度的書,太難會減低閱讀樂趣。

回覆:Jane1983 的帖子

我的女兒都是喜歡中文,我都希望她們看英文,至少一個星期必須看一本(建立在她們每兩天看完一本中文小說的基礎上)!
理想常常被無情地打壓,哈哈,趁我不留意,又是看中文

閱讀興趣最好自少培養,如果咁大個,仲肯唔肯伴讀?

閱讀最好由淺入深,投其所好和 廣泛閱讀.

之前有個帖談英文閱讀,有網友提到受同學影響, 同學睇咩講咩都有影響.
小朋友帶了本THE BFG回校,小息時就有幾個新同學仔走埋黎話好睇,呢幾日又帶埋同一本書一齊睇...

引用:閱讀興趣最好自少培養,如果咁大個,仲肯唔肯

原帖由 mimi222shi 於 16-09-07 發表

呢本書深嗎?可否影書面我睇下吖?

呢本書就係電影"吹夢的巨人"英文版書 , 所以小朋友呢排又拿來看
你可以俾小朋友睇左電影/中文版書先, 佢有興趣,再引導佢睇英文版書.

引用:閱讀興趣最好自少培養,如果咁大個,仲肯唔肯

原帖由 mimi222shi 於 16-09-07 發表

呢本書有冇圖畫㗎?請問你小朋友幾年級?

無咩圖畫,作者非常出名,是一本好書.
其實,閱讀能力同幾年級無直接關係, 最重要係小朋友有無興趣.

投其所好就是了。如科學叢書可選National Geographic,Magic School Bus系列;愛故事可由譯本找原文書閱讀,更原汁原味,如福爾摩斯,Ronald Dahl(查理與巧克力工廠原作者)等, 只有興趣才能驅使孩子勉力跨過語言障礙!

回覆:mimi222shi 的帖子

買左啦 不過幾深 阿仔睇吾明

我就比較殘忍,收埋佢D中文書,睇完一本英文書先可以嚟我度換一本中文書睇!不過,大前提係佢都好鐘意睇書!
‹ 上一主題|下一主題