用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 11區學券幼稚園女孩選小學
go

11區學券幼稚園女孩選小學 [複製鏈接]

女兒剛剛k2,出年先選校,本來一心抽官津校就算,聽身邊朋友考直資私校,個心又有點動搖。咩都未準備。

請教過來人,女兒年尾細女,說話能力好,轉數快,講一句,頂10句,k1入學已經同老師頂嘴,串老師,執老師錯處,但嗲功&口才又令老師對佢又愛又恨,學習能力正常掛,一教就明,但易唔記得,上堂唔太專心,成日諗到野就要做。但老師又話無行為問題,都聽教上堂跟課堂常規無問題。

問一下:女兒適合傳統官津校嗎?定直資會適合d?有無過來日可比點意見?謝謝。

0    0    0    0

回覆:11區學券幼稚園女孩選小學

報咗考咗先,收咗先諗啦!

引用:報咗考咗先,收咗先諗啦! +

原帖由 datejust 於 16-09-04 發表
報咗考咗先,收咗先諗啦!
我就係想聽下有經驗既媽媽意見直資定津校適合d。報左&先諗呢個提議我會做,多謝意見。

引用:Quote:原帖由+datejust+於+16-09-04+發表報

原帖由 AnnaDoll 於 16-09-04 發表
我就係想聽下有經驗既媽媽意見直資定津校適合d。報左&先諗呢個提議我會做,多謝意見。

...
直私都有兩類:
傳統直私同津校的style差不多。
新派直私像港同,陳守仁,崇真,CKY etc
你是指前者定後者?
如果前者你吾考都冇所謂,因你校網好津校又平咁多(assume你有backup?)。後者就你buy邊一套,理論上如buy後者活動教學就不太考慮前者,不過好多人都未想清楚自己理念只是「睇邊間收左先算」,我自己吾啱理念就算是名校都費事報。

Chirley    發表於 16-9-6 15:16

引用:Quote:原帖由+AnnaDoll+於+16-09-04+發表我

原帖由 964000 於 16-09-04 發表
直私都有兩類:
傳統直私同津校的style差不多。
新派直私像港同,陳守仁,崇真,CKY etc
多謝你既回應呀,原來直私都有分傳統&新派,咁考得直資我就就唔想同官津一樣了,等我再研究下你所講既新派直資。

回覆:11區學券幼稚園女孩選小學

11區考救恩,活動教學,應該幾啱醒目但又唔太定嘅小朋友

引用:11區考救恩,活動教學,應該幾啱醒目但又唔

原帖由 BBEAMES 於 16-09-04 發表
等我研究下救恩先,謝謝回覆

引用:11區考救恩,活動教學,應該幾啱醒目但又唔

原帖由 BBEAMES 於 16-09-04 發表
係呀,救恩都是其中好的選擇

回覆:964000 的帖子

謝謝回答

其實好睇你個小朋友係適合活動教學OR傳統教學~
如果你覺得係活動教學---救恩係一個幾好既選擇!
其實你睇到朋友們考私小,你都想考,係正常既。因為大抽獎係講幸運, 中左當然係好, 唔中你就會跌入最後一關"叩門"。所以買唔買保險就要自己考慮清楚喇~

引用:其實好睇你個小朋友係適合活動教學OR傳統教

原帖由 michellewai 於 16-09-06 發表
其實好睇你個小朋友係適合活動教學OR傳統教學~
如果你覺得係活動教學---救恩係一個幾好既選擇!
其實你睇到 ...
謝謝回答

‹ 上一主題|下一主題