用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 聖安當小學真係幾好
go

聖安當小學真係幾好 [複製鏈接]

新學期同小女一齊回校,原來學校操場全部都加咗冷氣,又多咗好多新設施,阿女開心到話終於可以返來啦,諗返佢讀K時成日喊唔願讀小學😂😂😂⋯⋯讀咗兩年,覺得呢間學校真係幾好。老師好有愛心唔會聲大樣惡去話啲小朋友,有乜事都會寫手冊或打電話;校長超nice,一啲架子都無,好多活動都會親自落場同學生一齊玩,經常都見到佢同學生有講有笑;最緊要係我哋家長有乜問題/意見都可以隨時搵老師/校長傾,絕對唔會入bad list, 呢樣野真係好緊要。仲有升中派位表年年都會放上網(唔係好多學校夠膽咁做),學生出去比賽又拎到獎,哈哈,阿女都有份。可以入到,又讀得開心,真係感恩🙏🏻🙏🏻🙏🏻
   1    0    0    0

回覆:doubleday 的帖子

佢中學講真真係麻麻地,自己執生!最好將小朋友成績提升一下,將來盡量讀番區內英中!

回覆 francis_chan 的帖子

多謝提醒!其實我哋一直都plan緊讀港島嗰邊啲中學,諗住train到佢英文叻啲,第時出國讀幾年書見識下,始終都喺想俾佢離開身邊學下獨立。睇返聖安當小學派中都派得唔錯,呢幾年派區外一線英中仲多咗,所以應該唔使太過擔心。

有咁樣唸法,對小朋友都係好事!

回覆 doubleday 的帖子

小女都是今年成功叩門入讀小一,  對於聖安當印象相常好, 無論校長, 教職人都是非常友善, 行政處理安排又好, 需然由一線drop 到2線頭, 但整體是好不錯的小學, 但最後由於 另一直資收了, 無緣入讀聖安當了

回覆 miujoey 的帖子

係呀,老師校長真係好nice!其實計番佢呢幾年升中成績同學生成就,應該都係區內1線㗎啦,不過可能就未去到1線頭咁勁,聽啲高年班家長話學校依家都努力緊,做咗好多功夫。。。哈哈,或者第時我地嘅小朋友可以做到中學校友呢^_^

回覆 doubleday 的帖子

不過都要注意,聖安當小學是好, 佢係老牌名校 (舊時, 是私校來的),  但中學成績一般(舊時係英中都出名,現在轉了中中),  如果他日你小朋友成績好, 可以有更多的選擇啊.

佢校務處職員真的好友善, 又體貼家長, 上次校長跟主任 in. 我個女 , 佢地都好好人, 對小朋友好有愛心, 又會同我地家長傾下計, 超級nice.

講真喺香港讀書,成績真係好緊要, 幸好阿女都跟得唔錯,老師都著重教導學生主動學習,又鼓勵大家多啲睇書,所以學校有個學期閱讀計劃做得好好。

仲有今日接阿女放學時,問咗原來聖安當幼稚園、聖安當小學同聖安當中學剩係屬於同一辦學團體,但三間學校係各自獨立運作嘅,唔係直升或者一條龍,同埋唔會預留學額俾對方㗎。

中學送都唔好要啦!

😜😜

doubleday 發表於 16-9-5 14:22

多謝提醒!其實我哋一直都plan緊讀港島嗰邊啲中學,諗住train到佢英文叻啲,第 ...
想問聖安當小學程度深唔深,算唔算谷,以及功課量?因阿仔今年要報讀小一,下星期要交form, 因聖安當我有20分,自己1516諗緊揀官塘官立小學(牛頭角),但官小我只要15分,謝謝分享。

回覆 Cheuk2012 的帖子

大抽獎聖安當要放第1志願才有機會中, 牛頭角放第2志願都可以抽中, 咁既情況你可以用來參考.

miujoey 發表於 16-9-19 09:29

大抽獎聖安當要放第1志願才有機會中, 牛頭角放第2志願都可以抽中, 咁既情況你可以 ...
咁想問你聖安當功課多唔多同埋算唔算好谷學校 ? 因仔仔現在讀啟思幼稚園,功課算少, 所以唔想比太谷學校佢,
因此想了解聖安當多 d 資料,唔該哂 !!

check PM

小女都係由啟思升讀聖安當,呢個問題我地當初都好擔心。我覺得開學頭幾個月最好親自跟一跟,主要係熟習小學學習模式,始終啟思比較hea啲。不過好在評估一唔會計入總平均分,而初期功課亦唔多,都係循序漸進,唔會好辛苦。

呢幾日見到學校收form(自行收生),心血來潮上網check咗下全港小學排名。見到學校排48校網第十,但如果剩係睇今年排位結果,原來聖安當小學喺48校網係排第四,全港小學排位升咗51位。原來個網係計5年平均分,之前啲資料又唔夠update ,所以拖低咗。我覺得學校都好努力做咗好多嘢,相信個排位結果會越來越好。

回覆樓主:

請問放乙二有冇機會入?

回覆 cloudwingwing 的帖子

有機嘅,不過機會唔大
‹ 上一主題|下一主題